Šport
9827 ogledov

S podpisom na kamero sprožil val zgražanja

Karen Hačanov Profimedia
Ruski teniški igralec Karen Hačanov se je po uvrstitvi v polfinale odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu znašel na udaru kritik iz Azerbajdžana zaradi sporočila podpore Gorskemu Karabahu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Karen Hačanov, ki ima armenskega očeta, je doslej dvakrat na OP Avstralije na kamero napisal besedilo podpore. Na tribunah so ga spodbujali tudi v Avstraliji živeči Armenci z zastavami te regije.

Na to so se danes odzvali pri Azerbajdžanski teniški zvezi (AFT), ki je na sedež Mednarodne teniške zveze (ITF) poslala protestno pismo in dejanja 26-letnega Rusa označila kot "provokacijo" in "dejanje iz sovraštva".

Margot Robbie na OP Avstralije Šport Teniški zvezdnik po zmagi javno "lovil" slavno filmsko igralko

"Zveza obsoja to dejanje in zahteva, da teniškega igralca kaznujejo. Obenem je krovno teniško zvezo pozvala, naj sprejme ostre ukrepe za preprečitev tovrstnih incidentov v prihodnosti," so, kot to citira AFP, v izjavi za javnost zapisali pri AFT.

ITF se za zdaj še ni odzval, je pa Hačanov na tiskovni konferenci po četrtfinalnem dvoboju proti Američanu Sebastianu Kordi dejal, da mu nihče od uradnikov turnirja ni dejal ničesar glede nadaljnjih sporočil.

"Imam armenske korenine. Po očetovi, dedkovi, celo po mamini strani. Sem na pol Armenec. Če sem iskren, nočem iti globlje od tega. Želel sem zgolj pokazati podporo svojim ljudem, to je to," je o tem dejal polfinalist OP ZDA.

Armenija in Azerbajdžan sta že desetletja v sporu glede nadzora nad regijo Gorski Karabah z večinsko armenskim prebivalstvom, ki leži znotraj mednarodno priznanih meja Azerbajdžana.

Do najhujših spopadov v regiji je prišlo po razpadu Sovjetske zveze med letoma 1991 in 1994, ko je umrlo okoli 30.000 ljudi. Po dogovoru o prekinitvi ognja, a ne končni rešitvi spora, so spopadi znova izbruhnili leta 2020 in terjali več kot 6500 življenj.

Ponoven izbruh nasilja v regiji se je zgodil septembra lani in terjal več sto življenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.