Šport
23 ogledov

Sagan in Froome izkoristila veter

Peter Sagan, Chris Froome EPA
Svetovni prvak Peter Sagan je zmagovalec 11. etape kolesarske dirke po Franciji.

V 162,5 km dolgi etapi med Carcassonnejem in Montpellierjem je Slovak v dresu ruske ekipe Tinkoff napadel dobrih 12 kilometrov pred ciljem, presenetljivo pa se mu je priključil tudi skupno vodilni Britanec Christopher Froome, na koncu pa sta prav omenjena obračunala za etapno zmago.

Ravninsko etapo, večina je pričakovala, da se bodo v zaključku udarili sprinterji, je močno zaznamoval veter, ki je glavnino večkrat povsem razbil, ko se je ta le spet združila, veter pa umiril, je udarila kombinacija ekip Sky-Tinkoff.

Oba junaka etape sta imela v zadnji kilometrih po enega pomočnika iz svojega moštva, Peter Sagan Macieja Bodnarja, Froome Gerainta Thomasa, četverica pa si je pred presenečeno glavnino prikolesarila že skoraj pol minute prednosti. Ekipe, ki so računale na sprint glavnine, so poskušale nadoknaditi razliko do ubežnikov, vendar jim ni uspelo.

Bodnar je s čela glavnine potegnil Sagana, oba sta pogledala nazaj, hitro pa sta imela ob sebi še Frooma. Njemu je sledil Thomas, ki je potreboval nekaj trenutkov, da je trojico ujel, nato pa je četverica s složnim kolesarjenjem drvela proti cilju. Za njimi je skupina potrebovala nekaj časa, da se je organizirala, a je to storila prepozno. Bilo je le še vprašanje, kakšna bo razlika ter kdo bo etapni zmagovalec.

Sagan v sprintu seveda ni imel večjih težav, da je za seboj pustil Frooma, vendar se Britanec s tem ni preveč obremenjeval, saj je v primerjavi s tekmeci za skupno zmago pridobil nekaj novih, še kako dragocenih, sekund. V cilj je prišel šest sekund pred zasledovalci, sprint glavnine je dobil Norvežan Alexander Kristoff, še šest sekund pa je dobil tudi bonusa za drugo mesto. V boju za rumeno majico je tako Froome svojo prednost pred Adamom Yatesom povečal s 16 na 28 sekund. Dan Martin je tretji s +31, Nairo Quintana, ki velja za največjega Britančevega tekmeca, pa na +35.

"Froome in Thomas sta šla z nama. Rekel sem, da smo preveč močni, nikoli nas ne bodo ujeli. Šli smo na vso moč in se je zgodilo. Neverjetno. Tega nisem načrtoval. Ne moreš načrtovati, da bosta bežali zelena in rumena majica s fantoma, kot sta Bodnar in Thomas. To se zgodi," je v cilju razlagal Terminator iz Žiline.

Prvi Slovenec na cilju je bil Luka Pibernik (Lampre-Merida) na 95. mestu in z zaostankom 1:18 minute. Jan Polanc (Lampre-Merida) je bil 111. (+3:42), Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) 142. (+3:50), Borut Božič (Cofidis) pa 185. (+5:39). Skupno je najboljši 75. Polanc, Pibernik je 99., Koren 166., Božič pa 182.

Izidi:

1. Peter Sagan (Slk/Tinkoff)                                      3:26:23
2. Christopher Froome (VBr/Sky
3. Maciej Bodnar (Pol/Tinkoff)                                   isti čas
4. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)                             + 0:06
5. Christophe Laporte (Fra/Cofidis)
6. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)
7. Edvald Boasson Hagen (Nor/Dimension Data)
8. Andre Greipel (Nem/Lotto Soudal)
9. Sondre Holst Enger (Nor/IAM Cycling)
10. Oliver Naesen (Bel/IAM Cycling)

Skupno:

1. Christopher Froome (VBr/Sky)                            52:34:37
2. Adam Yates (VBr/Orica-BikeExchange)                  + 0:28
3. Daniel Martin (Irs/Etixx-Quick-Step)                          0:31
4. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                                   0:35
5. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)                        0:56
6. Romain Bardet (Fra/AG2R)                                      0:56
7. Sergio Henao (Kol/Sky)                                           0:56
8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                             1:13
9. Tejay Van Garderen (ZDA/BMC)                               1:13
10. Roman Kreuziger (Češ/Tinkoff)                               1:28

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.