Šport
46 ogledov

Samo 13. minuta nesrečna za zmaje

Radja Nainggolan
1/12
EPA
V drugem četrtfinalu je bil na sporedu dvoboj med Walesom in Belgijo. Valižani so pripravili presenečenje in po preobratu slavili s 3:1.

Wales in Belgija sta se pomerila že v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, Valižani pa so nekoliko presenetljivo osvojili štiri točke v medsebojnih dvobojih. Z drugouvrščeno reprezentanco na Fifini lestvici so najprej v Bruslju remizirali brez zadetkov, na domači zelenici pa so prišli do minimalne zmage.

Rdeči vragi so bili kljub temu in tudi ob odsotnosti dveh stebrov obrambe, Jan Vertonghen bo zaradi poškodbe na treningu z igrišč odsoten kar nekaj mesecev, Thomas Vermaelen pa ni smel zaigrati zaradi rumenih kartonov, veliki favoriti pred tokratnim obračunom. V osmini finala so s kar 4:0 premagali Madžarsko, tri zadetke so dosegli v zadnjih minutah dvoboja. Na drugi strani je Wales v četrtfinale napredoval z avtogolom Severnih Ircev.

Belgijci so silovito krenili v deževno tekmo na stadionu v Lillu, že v sedmi minuti pa so zapravili fantastično priložnost za vodstvo. Romelu Lukaku je z leve strani pred golom našel povsem samega Yannicka Carrascoja, ki pa ni uspel ena na ena premagati vratarja Wayna Hennesseyja. A tu akcije še ni bilo konec, na odbito žogo je pritekel Thomas Meunier, ki pa mu je na golovi črti veselje preprečil Neil Taylor, nov odbitek pa je Eden Hazard poslal znova v Hennesseyja in žoga je odšla v kot.

A obramba Otočanov ni dolgo izdržala. V 13. minuti je po podaji Hazarda iz precejšnje oddaljenosti bombo sprožil Radja Nainggolan, raztegnil valižanskega čuvaja mreže, ki pa okroglemu usnju ni uspel preprečiti poti v mrežo.

V 26. minuti sta na desni strani kombinirala Gareth Bale in Aaron Ramsey, ki je nato pobegnil v kazenski prostor in z natančno podajo pred vrati našel Taylorja, ki je streljal s prve na sedmih metrih, vendar se je s fantastično obrambo izkazal Thibaut Courtois. A ta je bil nemočen že pet minut kasneje. Ob neuigrani belgijski reprezentanci je po kotu sam v kazenskem prostoru ostal kapetan Walesa Ashley Williams in z glavo zadel za 1:1.

Valižani so bili po izenačenju enakovreden tekmec, do konca prvega polčasa so imeli celo lepše priložnosti. V 43. minuti je sprožil Ramsey, žoga se je odbila od branilca Jasona Denayerja in grozila, da bo na napačni nogi dobila Courtoisa, vendar je zavila le v kot. Po njem so Belgijci znova pozabili na Williamsa, ki je prišel še enkrat do neoviranega strela z glavo, vendar je tokrat žogo poslal preko vrat. V zadnjih trenutkih prvega dela je Ramsey s podajo našel napadalca Hala Robson-Kanuja, ki je žogo nenevarno poslal v roke Courtoisu.

Že na začetku drugega polčasa je imel lepo priložnost starejši od bratov Lukaku, ki pa je po podaji Meunierja slabo streljal z glavo in žoga je švignila mimo cilja. Enako se je zgodilo tudi minuto kasneje, ko je z roba kazenskega prostora le malce čez vrata sprožil Kevin De Bruyne, že v 50. minuti pa je do strela prišel še Hazard, a tudi tokrat Hennesseyju ni bilo treba posredovati. Belgijci so vršili hud pritisk, Williams pa je žogo odbil tik pred Romelom Lukakujem.

Nato pa nov šok za rdeče vrage. Bale je z dolgo podajo na desni strani našel Ramseyja, ta je lepo umiril žogo in jo poslal pred gol, kjer se je branilcev z obratom otresel Robson-Kanu in še drugič na tekmi premagal nemočnega Courtoisa.

Belgijci so še naprej plavali v prazno ob podajah Valižanov s kota, Williams pa se verjetno ne spomni tekme na kateri bi tolikokrat sprožil na gol tekmeca. V 71. minuti je po desni strani pobegnil De Bruyne, ki bi lahko tudi streljal, vendar je s podajo iskal Lukakuja, v zadnjem hipu pa je žogo pred njim odbil branilec James Chester.

Slednji je v 75. minuti izgubil dvoboj z Marouanejem Fallainijem, vendar je belgijski rezervist z glavo s petih metrov streljal tik mimo vratnice. V naslednji minuti so Valižani doživeli boleč udarec, rumeni karton je prejel Ramsey, ki je tako ostal brez nastopa v polfinalu. Belgijci so pritiskali, njihovi nasprotniki pa se je uspešno branil.

Pristaši belgijske reprezentance so se v naslednjih minutah jezili nad odločitvami slovenskih sodnikov. Damir Skomina najprej ni piskal prekrška nad Lukakujem, ki je padel ob Benu Daviesu, ki bi si ob dosojenem prekršku najverjetneje prislužil tudi drugi rumeni karton, nato pa je v kazenskem prostoru padel še Nainggolan. Sledilo je še nenamerno igranje z roko Daviesa ob posredovanju v svojem petercu.

A najhujše je Belgijce še čakalo. V 86. minuti je z desne strani predložek poslal Chris Gunter, Sam Vokes, ki je le nekaj minut prej zamenjal Robson-Kanuja pa je z glavo zadel za 3:1. Znova je v prazno skočil mladi belgijski branilec Denayer. Tekma je bila odločena.

Wales je postal tretji debitant, ki se je v svojem prvem sodelovanju na EP prebil v polfinale. Leta 1984 je to uspelo še Portugalski, osem let kasneje pa Švedski. Valižani se bodo v polfinalu pomerili s Portugalci.

Euro 2016, četrtfinale:

Wales : Belgija  3:1 (1:1)
Williams 31., Robson-Kanu 55., Vokes 86.; Nainggolan 13.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.