Šport
13 ogledov

Sanjski začetek Britank

Houghton olimpijske igre Reuters
Dva dni pred uradnim začetkom olimpijskih iger so se na prizoriščih na Otoku že začeli prvi boji. Ženska nogometna reprezentanca Velike Britanije je tako v 1. kolu premagala Novo Zelandijo z 1:0. Do zmag še Japonska, Brazilija, Švedska in ZDA.

S prvimi šestimi tekmami nogometnega turnirja so se v sredo že začela olimpijska tekmovanja. Na travnate zelenice so prva stopila dekleta, prvih zmag na OI v Londonu pa so se veselile domače nogometašice Velike Britanije, Japonske, Brazilije, Švedske in ZDA. Zapletlo pa se je na tekmi med Severno Korejo in Kolumbijo.

Japonke, aktualne svetovne prvakinje, so z zadetkoma v prvem polčasu premagale Kanado z 2:1, prvo zmago na olimpijskem turnirju sta jim zagotovili Nahomi Kavasumi in Aja Mijama. Sploh prvo tekmo OI so odigrale domače igralke in Novozelandke. Dvoboj v Cardiffu se je razpletel po okusu domačih ljubiteljev športa, saj so gostiteljice slavile z 1:0, edini zadetek pa je v 64. minuti dosegla Stephanie Houghton.

Američanke, ki veljajo za ene glavnih favoritinj za zlato, so za uvod premagale Francozinje. V Glasgowu je bil izid 4:2, pot do zmage pa ni bila lahka, saj so Francozinje v 13. minuti že vodile z 2:0. A zadetki Abby Wambach, dva Lauren Cheney in Carli Lloyd so pomenili preobrat in zmago Američank. Prepričljive so bile tudi Brazilke, saj so kar s 5:0 premagale Kamerun. Zvezdnica Marta je OI začela z dvema goloma, po enega so dodale še Francielle, Renata Costa in Cristiane. V večerni tekmi skupine F pa je Švedska prav tako brez večjih težav, s 4:1, premagala Južnoafriško republiko, Švedinje so vse dvome o zmagi razblinile do 21. minute, ko je bilo 3:0.

Dogajanje prvega dne pa je zasenčil zaplet na večerni tekmi v Glasgowu. Na velikih zaslonih so namreč prireditelji OI namesto severnokorejske zastave predvajali južnokorejsko. Zato Severna Koreja ni želela začeti tekme s Kolumbijo in nogometašice so se vrnile v garderobo. Prireditelji so se z uradnim sporočilom za javnost, v katerem so priznali neljubo napako in se opravičili, skušali zgladiti položaj in po uri čakanja se je tekma vendarle začela.

Olimpijske igre, nogometni turnir (Ž), 1. kolo:

Skupina E:

Velika Britanija : Nova Zelandija 1:0 (0:0)
Houghton (64)

Kamerun : Brazilija 0:5 (0:2)
Franciele (7), Costa (10), Marta (73/11-m, 88), Cristiane (80)

Skupina F:

Japonska : Kanada 2:1 (2:0)
Kavasumi (33), Mijama (44); Tancredi (55)

Švedska : Južnoafriška republika 4:1 (3:0)
Fischer (7), Dalhquist (20), Schelin (21, 63); Modise (60)

Skupina G:

ZDA : Francija 4:2 (2:2)
Wambach (19), Morgan (32, 66), Lloyd (56); Thiney (12), Delie (14)

Ob 20.45:
Kolumbija – Severna Koreja

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.