Šport
7 ogledov

Sanjsko sezono sklenila s tretjim mestom

Janja Garnbret plezanje
1/14
Profimedias
Janja Garnbret je s tretjim mestom v Kranju končala sanjsko sezono, v kateri je kot druga najmlajša v zgodovini športnega plezanja postala svetovna prvakinja v težavnosti ter skupna zmagovalka v seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

Domen Škofic je pred tem v moškem finalu osvojil drugo mesto, s katerim je kot prvi Slovenec v moški konkurenci osvojil skupni seštevek svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Lani prva Mina Markovič, štirikratna zmagovalka kranjske preizkušnje, je na zadnji tekmi sezone osvojila četrto mesto. Četrti slovenski finalist Urban Primožič je bil šesti.

Slovenske športne plezalke in plezalci so v letu, ko je športno plezanje postalo olimpijska disciplina s premiero na olimpijskih igrah v Tokio 2020, spisali izjemno zgodbo. Gre za daleč najuspešnejšo sezono slovenske reprezentance, saj sta Slovenca na prvem mestu v seštevku težavnosti tako v ženski kot v moški konkurenci.

V ospredju slovenske ekipe je bila še ne polnoletna Janja Garnbret, za katero je pravzaprav izjemen izkupiček sedmih zmag. Ta se je začel na uvodni julijski tekmi svetovnega pokala v Chamonixu, nadaljeval pa na svetovnem prvenstvu v Parizu, za nameček pa je pobrala še zlati kolajni v težavnosti in balvanih tudi na svetovnem mladinskem prvenstvu na Kitajskem v konkurenci do 18 let.

Že pred finalnim dejanjem sezone je 17-letna Korošica premočno osvojila skupni seštevek v težavnosti ter se pridružila Markovičevi in Maji Vidmar, ki sta že vsaka osvojili skupni seštevek, Vidmarjeva enkrat, Markovičeva trikrat.

Škofic in Garnbretova bosta na prvo zmago na kranjski steni morala še počakati. Garnbretova je v Kranju bila dvakrat zaporedoma tretja, Škofic pa letos prvič na stopničkah na umetni steni v dvorani na Zlatem polju.

Pri moških je slavil Nemec Sebastian Halenke, ki je zmagal pred Škoficem in Avstrijcem Jakobom Schubertom, v ženski konkurenci pa je bila v kranjskem finalu najboljša Belgijka Anak Verhoeven, drugo mesto je pripadlo Japonki Akiyo Noguchi, tretja pa je bila Garnbretova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.