Šport
8 ogledov

Garnbretova že skupna zmagovalka

Janja Garnbret plezanje Profimedias
Janja Garnbret je v Xiamenu osvojila še četrto zmago v svetovnem pokalu in si tako že pred novembrsko sklepno tekmo v Kranju, 26. in 27. novembra, zagotovila skupno zmago v seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

Na Kitajskem sta uspešno nastopila tudi Mina Markovič, ki je osvojila peto mesto, in Domen Škofic, ki je za malenkost zgrešil finale, a z devetim mestom v Xiamenu ostaja skupno vodilni v težavnosti. Prav tako Slovenija ostaja vodilna v skupnem seštevku pokala narodov, nacionalnih reprezentanc v težavnosti.

Predzadnjo tekmo svetovnega pokala so na jugovzhodu Kitajske začinile visoke temperature in visoka vlažnost, kar pa ni zmedlo druge najmlajše svetovne prvakinje v zgodovini: "Bilo je zelo vroče in vlažno, a vesela sem, da sem se sprostila in to nekako dala na stran. Pritisk se je po svetovnem prvenstvu še zmanjšal, tako da tokrat res vem, kako je, ko plezaš popolnoma neobremenjen. S svojim plezanjem sem zadovoljna v vseh krogih tekmovanja in res si ne bi mogla želeti boljšega zaključka, pa čeprav tokrat nisem vpela vrha smeri. Zelo sem uživala in se že veselim svetovnega pokala v Kranju."

Sedemnajstletna Korošica Janja Garnbret je zmagala pred Belgijko Anak Verhoeven in Južnokorejko Jain Kim. Takšen je tudi vrstni red seštevka v težavnosti, kjer si je Garnbretova že pred zadnjo letošnjo tekmo priplezala svojo prvo skupno zmago v seštevku svetovnega pokala v težavnosti, kar je pred njo trikrat, v letih 2011, 2012 in 2015, uspelo Mini Markovič, leta 2007 pa je skupni seštevek v težavnosti kot prva Slovenka osvojila Maja Vidmar.

"To je Janjino leto. Anak nima niti teoretičnih možnosti za skupno zmago več, Janja ima štiri zmage, več kot 500 točk je zbrala doslej. V prvi vrsti sem res zelo vesel Janjine zmage na Kitajskem in morda še bolj dejstva, da je skupni seštevek odločen in da bo lahko na zadnji tekmi v Kranju samo uživala brez dodatnega bremena," je sporočil selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Najizkušenejša članica slovenske reprezentance v športnem plezanju Mina Markovič je bila na Daljnem vzhodu prav tako v boju za najvišja mesta: "S tekmo in pripravljenostjo sem zadovoljna, prav tako s plezanjem v kvalifikacijah in polfinalu. V eni kvalifikacijski smeri mi je sicer zmanjkalo le nekaj sekund za vpeti vrh, v polfinalu zadnji gib, ampak vseeno so bili občutki dobri. V finalni smeri se nisem najbolje znašla in sem med plezanjem trošila kar veliko energije. Vseeno sem se borila do konca, na koncu pa morda še premalo vztrajala, da bi rešila situacijo. Vse čestitke tudi ostalim dekletom, ki so res dobro pripravljene, in seveda Janji za novo zmago."

Slovenske barve je v moški konkurenci zastopal Domen Škofic, ki je po odličnih kvalifikacijah v polfinalu le za pol giba zgrešil finale. "Po super kvalifikacijah sem v polfinalu naredil preveč napak. Po prvi sem malce podvomil vase, nato pa se je začelo samo še stopnjevati. Vsaka napaka me je stala ogromno energije in v taki vročini mi ni uspelo ohraniti mirne glave. Na žalost je na koncu zmanjkalo le za plus, da bi lahko stvari popravil v finalu. Ni bil moj dan," je svoj nastop ocenil Radovljičan.

Zmagal je Italijan Stefano Ghisolfi, drugi je bil Rus Dimitrij Fakirjanov, tretji pa Avstrijec Jakob Schubert, ki je tik za Škoficem v seštevku pokala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.