Šport > Nogomet
10 ogledov

Slovenska plezalca še vodita

Janja Garnbret plezanje Profimedias
Tudi po peti tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Arcu ostajata Slovenca Janja Garnbret in Domen Škofic vodilna v seštevku svetovnega pokala. Mina Markovič, aktualna skupna zmagovalka, je prejela nagrado Arco rock legend za najboljše tekmovalne dosežke v minuli sezoni.

Italijanski Arco, neuradna športno-plezalna svetovna prestolnica z dolgoletno tradicijo prirejanja masters tekmovanj, je ob koncu tedna gostil tekmo svetovnega pokala v težavnosti. Ob robu tekmovanja so še enajstič podelili v svetu športnega plezanja prestižna priznanja Arco rock legend. Še tretjič je nagrado Arco rock legend za dosežke v tekmovalnem športu La Sportiva competition award dobila Slovenka, drugič je nagrada pripadla Mini Markovič.

Markovičeva je to priznanje prvič dobila leta 2013, pred tem se je s tem priznanjem ovenčala že tekmovalno upokojena Maja Vidmar. Med letošnjimi nominiranci je bila tudi 17-letna Janja Garnbret, letošnja velika senzacija s Koroškega.

Mlada Korošica tudi po peti tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju ostaja na prvem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala. V Arcu si je v sobotnem finalu priplezala tretje mesto, ki ga je dodala zbirki treh letošnjih zmag in petega mesta. Prav tako vodilni v skupnem seštevku Domen Škofic je v moški konkurenci dosegel četrto mesto, Markovičeva je bila tokrat peta.

Prvo letošnjo zmago si je priplezala Belgijka Anak Verhoeven, druga je bila Južnokorejka Jain Kim. V moški konkurenci je prepričljivo zmagal Francoz Romain Desgranges, drugi je bil Avstrijec Jakob Schubert in tretji Rus Dmitrij Fakirjanov.

Niz odličnih izidov slovenskih športnih plezalcev je dober obet pred vrhuncem, svetovnim prvenstvom od 14. do 18. septembra v Parizu. Prvič se bo zgodilo, da bosta na svetovnem prvenstvu nastopila Slovenca kot vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, tako v moški kot ženski konkurenci.

Po prvenstvu bosta oktobra sledili še tekmi svetovnega pokala na Kitajskem - 18. in 19. oktobra v Wujiangu in 22. in 23. oktobra v Xiamenu - ter za konec sezone 26. in 27. novembra še preizkušnja v domačem Kranju.

Škofic je na petih tekmah zbral 380 točk, levji delež točk je dobil na podlagi treh zmag (Chamonix, Briancon, Imst), najslabši je bil 13. v Villarsu, kjer je slavil Kanadčan Sean McColl. Prva izzivalca Avstrijec Schubert, ki letos še ni vpisal zmage, in Desgranges zaostajata 68 in 90 točk. V prvi deseterici je še en Slovenec Urban Primožič (152 točk).

V razvrstitvi športnih plezalk vodi Garnbretova s 416 točkami, zmagala je na prvih treh tekmah (Chamonix, Villars, Briancon), druga je Verhoeven z zaostankom 61 točk, tretja je Južnokorejka  Kim (-86). Avstrijka Magdelana Röck (-108), ki je zmagala v Imstu, je četrta. Markovičeva (200 točk), ki je izpustila tekmo v Brianconu, je peta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.