Šport
19 ogledov

Imamo novo svetovno prvakinjo

Janja Garnbret plezanje Profimedias
Slovensko športno plezanje je doživelo še en izjemen uspeh.

Slovensko športno plezanje ime dve junakinji. Še ne polnoletna Janja Garnbret je nova svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju, Mina Markovič pa je največji dosežek Garnbretove dopolnila z bronasto kolajno za popoln slovenski večer na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Parizu.

Garnbretova, ki bo naslednjega marca dopolnila 18 let, je tako na svojem prvem svetovnem prvenstvu v članski konkurenci osvojila naslov svetovne prvakinje. Pred tem je v mlajših kategorijah osvojila vse, kar se je osvojiti dalo.

Gre za šele drugo slovensko zlato kolajno na članskih svetovnih prvenstvih ter prvo v zadnjih 15 letih. Pred tem je zlato kolajno na svetovnem prvenstvu leta 2001 v Winterthuru osvojila Martina Čufar, ko je bila Garnbretova stara komaj dve leti.

Najboljša v vseh treh krogih tekmovanja

Korošica je v Pariz pripotovala s sijajno popotnico treh zmag v svetovnem pokalu ter zanesljivim mestom vodilne v skupnem seštevku svetovnega pokala. V prenovljeni dvorani Bercy je nadaljevala v tem slogu. Na svojem prvem svetovnem prvenstvu med članicami se ni niti najmanj ustrašila konkurence. Prikazala je izjemno formo in odločenost, ko prvega mesta ni izpustila iz rok v vseh treh krogih tekmovanja, vodilna po kvalifikacijah, najboljša je bila tudi v polfinalu, naslov svetovne prvakinja pa je potrdila na najlepši možni način z osvojenim vrhom smeri in dvignjeno pestjo.

Zelo dobra je nastopila tudi enajst let starejša Markovičeva. V kvalifikacijah sta Slovenki delili prvo mesto, v polfinalu sta bili najbolj prepričljivi, Markovičeva se je uvrstila tik za moštveno kolegico, v finalu pa je padla pod vrhom (43+), na mestu kjer sta padli še dve tekmovalki.

Vrh smeri sta v finalu osvojili najboljši plezalki v tej sezoni, ob Garnbretovi še Belgijka Anak Verhoeven, ki pa je bila zaradi slabšega polfinala na koncu srebrna. Verhoevenova je trenutno druga v seštevku svetovnega pokala. Svetovna prvakinja izpred dveh let Južnokorejka Jain Kim je ostala brez kolajne na četrtem mestu.

Gre za novi slovenski kolajni v mozaiku sijajnih uspehov slovenskega športnega plezanja na tekmovanjih najvišje ravni v težavnosti. Maja Vidmar je bila na prvenstvih leta 2007 in 2009 bronasta v Avilesu in Xiningu, pred dvema letoma pa je bila Slovenija dvakrat srebrna po zaslugi Mine Markovič v težavnosti na SP v Gijonu ter Jerneja Krudra v balvanih na SP v Münchnu, Markovičeva je takrat domov prinesla tudi bron v kombinaciji treh disciplin, težavnosti, balvanih in hitrosti. Z novimi stopničkami in bronom pa je sklenila tudi tokratno svetovno prvenstvo.

Slovenija ima še eno zelo vroče železo v ognju. Prvenstvo se bo sklenilo v nedeljo popoldan z moškim finalom v težavnosti. Na startu finala bo tudi najboljši Slovenec in vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti Domen Škofic, ki je v odločilni krog tekmovanja napredoval z drugim izidom polfinala.

Naslednje svetovno prvenstvo bo leta 2018 v Innsbruck, športno plezanje pa se je, sicer v drugačnem formatu kot na svetovnem prvenstvu, v ospredju je hitrost, v kateri Slovenci sploh ne tekmujejo, uvrstilo tudi na spored poletnih olimpijskih iger, ki bodo leta 2020 v Tokiu.

Komentarjev 1