Šport
85 ogledov

Savšek na dobri poti do zlata, nato pa predzadnja vratca

Benjamin Savšek Profimedia
Savšek po napaki brez kolajne v Bratislavi.

Kanuist Benjamin Savšek na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Bratislavi olimpijskemu zlatu ni uspel dodati nove kolajne. Na progi na Donavi je bil sicer odlično na poti proti novi zmagi, najhitrejši je bil v polfinalu, tudi v finalu do predzadnjih vratc, a nato si je prislužil kazen 50 sekund, kar ga je pahnilo na deveto mesto.

Savšek je podoživel usodo kolegov iz reprezentance Eve Terčelj in Petra Kauzerja, ki sta enako kazen dobila dan prej, je bila pa napaka bolj podobna tisti od Terčeljeve, olimpijski prvak je namreč odrinil ena vratca, sodniki pa so menili, da je to storil namerno, kar pa sam zanika.

"Mislim, da si kazni za 50 sekund nisem zaslužil, a kar je, je. Zadnja kombinacija je bila precej zahtevna, voda tam je hitra in je težko odreagirati, kot bi si želel. Napaka me je stala kolajne, a moram biti zadovoljen. Moje vožnje so bile odlične, res sem ponosen, da sem tudi po olimpijskih igrah zadržal visoko raven pripravljenosti. Jasno pa je, da je bilo tudi nekaj razočaranja, saj ko sem prišel v cilj, sem mislil, da imam kljub napaki kolajno, a so mi naknadno določili večjo kazen," je dejal Savšek, ki si bo zdaj vzel nekaj počitka, nato pa začel priprave na novo sezono, v kateri ne bo manjkalo izzivov.

Podobna napaka se je v polfinalu zgodila Luki Božiču, zaradi nje se je moral zadovoljiti z 29. mestom, kar je zanj novo razočaranje v sezoni.

Svetovni prvak je presenetljivo postal Čeh Vaclac Chaloupka, srebrno odličje je osvojil Slovak Alexander Slafkovsku, bronasto pa Nemec Franz Anton.

Pri dekletih je Alja Kozorog zasedla deseto mesto. Potem ko je v polfinalu dosegla peti čas, se ji finalna vožnja ni posrečila. Čeprav je progo prevozila brez dotika vratc, ji je velika napaka v srednjem delu preprečila, da bi se vsaj izognila zadnjemu mestu med finalistkami. Z desetim mestom je letošnja olimpijka in v Bratislavi edina slovenska kanuistka, ki je uspešno opravila kvalifikacije, vseeno dosegla svoj izid kariere, doslej na največjih tekmovanjih še ni veslala v finalu.

Nova svetovna prvakinja je postala Nemka Elena Apel, ki je bila druga že na sobotni tekmi v kajaku, srebrno kolajno je osvojila Britanka Mallory Franklin, bronasto pa Čehinja Gabriela Satkova.

Na izredno zahtevni progi na umetnem kanalu Donave je že v polfinalu izpadlo kar nekaj favoritinj, vključno z olimpijsko prvakinjo Avstralko Jessico Fox.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.