Šport
350 ogledov

Še en Slovenec odlično vrti pedala

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je bil 19. v četrti etapi dirke po Kaliforniji in ostaja skupno na četrtem mestu, ohranil pa je tudi belo majico v razvrstitvi mladih kolesarjev.

Medtem ko Primož Roglič in tudi Jan Polanc uspešno dirkata na driki po Italiji, je Tadej Pogačar v Kaliforniji ohranil le 16 sekund zaostanka za trenutno vodilnim domačinom Tejayjam Van Garderenom (Education First). Pred Slovencem sta v skupnem seštevku še Danec Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) s sedmimi sekundami zaostanka in Italijan Gianni Moscon (Ineos) s šestimi sekundami zaostanka. Drugi Slovenec na dirki Simon Špilak (Katjuša-Alpecin) je bil v četrti etapi v glavnini s Pogačarjem na 37. mestu in je ostal na skupno 18. mestu s 44 sekundami zaostanka za vodilnim.

Etapo, Laguna Seca - Morro Bay, v dolžini 214,5 kilometra je dobil Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck) pred Pogačarjevim sotekmovalcem Belgijcem Jasperjem Philipsenom, tretji je bil Slovak Peter Sagan (Bora).

Sprva je kazalo, da je prišlo na dirki do spremembe vodstva v skupnem seštevku. Vodilnemu Američanu Van Garderenu je počila veriga, na nogi, pod kolenom, je utrpel grdo ureznino ter si je moral sposoditi kolo od moštvenega kolega Avstralca Lachlana Mortona. Nato je še skrenil s poti ter ga je pred ciljem nazadnje zadržala še zmešnjava in blokada ob množičnem padcu.

Petinpetdeset sekund zaostanka za vodilnimi je pomenilo, da je izgubil rumeno majico. To so tako najprej podelili Asgreenu, Pogačar pa je celo skočil na drugo mesto skupno.

A takšna razvrstitev ni obveljala. Po koncu etape se je sestala žirija dirke ter si vzela kar eno uro časa, da je sprejela odločitev, po kateri je mesto vodilnega in rumeno majico ohranil Van Garderen, ker je bil zaradi množičnega padca neprostovoljno oviran v zadnjih treh kilometrih etape.

Pravila Mednarodne kolesarske zveze (UCI) namreč določajo, da se kolesarjem, ki so bili ovirani zaradi množičnega padca v zadnjih treh kilometrih etape, dodeli isti čas kot vodilni skupini, katere del so bili pred padcem.

Do konca so še tri etape.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.