Šport
37 ogledov

Še ena zmaga smuči Slatnar

skoki Ljubno Saša Despot
Ženski svetovni pokal v smučarskih skokih se je začel z dvojno japonsko zmago. Maja Vtič je bila peta.

Japonka Sara Takanaši je tudi na uvodni tekmi sezone premagala vse tekmice in prišla še do svoje 45. zmage v svetovnem pokalu. Tudi ženski del tekmovanja se je tako začel z zmagoslavjem za smuči podjetja Slatnar, v moški konkurenci je za tak dosežek poskrbel Domen Prevc.

Za skupno zmagovalko minule zime se je uvrstila njena rojakinja Juki Ito, tretja je bila Nemka Anna Rupprecht, peta pa Maja Vtič.

Za Vtičevo, najboljšo Slovenko v minuli zimi, je na desetem mestu končala Ema Klinec, v finale se je uvrstila tudi Špela Rogelj, ki je bila 14. Na 33. mestu je brez druge serije ostala Katja Požun. V četrtkovih kvalifikacijah sta izpadli Urša Bogataj in Nika Križnar.

Takanašijeva, ki je v minuli zimi za skoraj 500 točk prehitela vse tekmice, je vodila žepo prvi seriji, Itova je bila druga, tretja je bila lani skupno četrtouvrščena Jacqueline Seifriedsberger iz Avstrije, četrto mesto pa si je z Rupprechtovo delila Maja Vtič. Na devetem mestu je bila Ema Klinec (90 m, 113,4), v finale se je uvrstila tudi Špela Rogelj na 17. mestu.

Po finalu je vrstni red na prvih dveh mestih ostal nespremenjen, kar pomeni, da je Takanašijeva slavila že 45. zmago v pokalu, Itova pa na prvo še čaka. Rupprechtova je pridobila eno mesto, Vtičeva pa enega izgubila. Toda Vtičeva, tretja skakalka minule zime, je s tem zelo dobro začela sezono.

Rogljeva, ki je lani na prizorišču olimpijskih iger leta 1994 dosegla svojo edino zmago v pokalu, je v drugi seriji pridobila nekaj mest, Ema Klinec, ki je s 104,5 metri ženska rekorderka srednje olimpijske naprave, pa je kljub temu, da je nazadovala za eno mesto, ostala med deseterico in ima tako sobotni nastop že zagotovljen.

Na vrhu ženskih skokov tako ni kakšnih večjih novosti. Je pa pomočnik tehničnega delegata Mednarodne smučarske zveze v šesti sezoni svetovnega pokala za ženske postal Miran Tepeš, ki je to vlogo pred tem dolgo časa opravljal v moškem delu pokala. Pritiski konkurence, ker naj bi zaradi nastopov sina Jurija prihajalo do konflikta interesov, pa so ga preselili v ženski del karavane.

Skakalke bodo v letošnji sezoni nastopila na več tekmah pokala, kot v minuli zimi, še pred nastopom na svetovnem prvenstvu konec februarja v Lahtiju na Finskem pa bodo sredi februarja tekmovale na Ljubnem.

V Lillehammerju se bodo prihodnjo soboto in nedeljo merili skakalci, ki bodo dva dni skakali v Klingenthalu, skakalke pa bodo po sobotni drugi tekmi na Norveškem prihodnji konec tedna nastopale v ruskem Nižnem Tagilu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.