Šport
17 ogledov

Še eno zlato za slovenske skoke

Bor Pavlovčič EPA
Po Emi Klinec je zmago na mladinskih olimpijskih igrah v Lillehammerju slavil tudi slovenski skakalec Bor Pavlovčič, ki je bil tako kot moštvena kolegica na vrhu po vseh šestih trening skokih v zadnjih dveh dneh, vodil pa je tudi po poskusni in prvi seriji.

Bor Pavlovčič je konec januarja na Japonskem v Saporu doživel krst v svetovnem pokalu, ko je bil 16. in 26. Pavlovčič, ki je v sorodu z nekdanjim alpskim smučarjem Urošem Pavlovčičem, ta je njegov stric, je tako dočakal tudi svojo prvenstveno zmago na največjih tekmovanjih.

Na zimskih mladinskih olimpijskih igrah, športnikov starih od 15 do 18 let, je v poskusni seriji skočil 97 metrov, v prvi seriji je poskrbel za daljavo dneva s skokom, dolgim 101 meter, v finalni seriji pa je nato skočil 99 metrov ter potrdil primat in najžlahtnejše odličje zlatega sijaja.

"V prvo sem naredil nekoliko slabši skok. Ker so bili pogoji boljši od Norvežana, sem imel malo prednosti. V drugo sem skočil zelo dobro in tam se je naredila razlika. Na večjem tekmovanju še nisem zmagal, bil sem pa vedno blizu, tako da je res super. To mi bo ostalo za večno. V nadaljevanju si želim še dobrih ekipnih skokov," je dejal 17-letni skakalec.

Bor Pavlovčič | Avtor: arhiv OKS arhiv OKS
Pavlovčič, na katerega bo treba v prihodnje vsekakor še računati, je slavil z izkupičkom 262,8 točke ter bil razred zase. Drugouvrščeni Norvežan Marius Lindvik je bil krajši za pet metrov (251 točk), bronasti Nemec Jonathan Siegel je v finalu skočil 90,5 metra (236,0 točke).

Peti tekmovalni dan drugih zimskih mladinskih olimpijskih ige bo šel v zlate anale slovenskih skokov. Pavlovčič je Sloveniji na tokratnih igrah priskakal tretjo kolajno, drugo zlato po Emi Klinec. Tit Štante je bil pred tem bronast v Oslu v preizkušnji deskarjev na snegu v snežnem žlebu.

Skupno gre za že deseto slovensko kolajno na zimskih mladinskih olimpijskih igrah in tretjo zlato. Pred štirimi leti je bil Anže Lanišek zlat v posamični preizkušnji smučarjev skakalcev v Innsbrucku. Glede na izjemni in zelo prepričljivi predstavi obeh slovenskih skakalcev v posamični konkurenci so Slovenci med glavnimi favoriti za zlato kolajno tudi na ekipni mešani preizkušnji.

Uspeha zlatih skakalcev je dopolnil nordijski kombinatorec Vid Duhovnik s petim mestom v posamični preizkušnji. Alpska smučarka Meta Hrovat je pristala tik pod stopničkami, na četrtem mestu v veleslalomu na poligonu v Hafjellu.

Na tekaškem poligonu Birkebeineren nad Lillehammerjem je bila preizkušnja posameznic in posameznikov v smučarskih tekih v sprintu v klasični tehniki na 1,3 kilometrski razdalji. Šestnajstletna Anja Mandeljc in Vili Črv sta se prebila do polfinala ter nazadnje osvojila vsak deveto mesto. Sedemnajstletni Luka Markun in 18-letna Nina Klemenčič sta izpadla v četrtfinalu, osvojila sta končno 22. oziroma 26. mesto.

Komentarjev 1