Šport
655 ogledov

Še zlato in srebro za slovenske plavalke

Katja Fain Epa
Plavalke prepričljivo zlate, Fainova srebrna za zaključek Sredozemskih iger.

Slovenske plavalke Janja Šegel, Neža Klančar, Katja Fain, ki je bila pred tem že druga na 400 m prosto, in Tjaša Pintar so zadnji tekmovalni dan 19. sredozemskih iger v alžirskem Oranu v štafeti 4 X 100 m prosto prepričljivo osvojile zlato medaljo.

S časom 3:38,52 so popravile slovenski rekord (3:39,61), ki so ga v isti postavi kot v tokratnem finalu postavile 17. maja lani v Budimpešti. Francozinje so bile tokat druge s tremi sekundami in petimi stotinkami zaostanka.

Slovenija je tako osvojila skupno 23 medalj, kar je veliko manj kot pred štirimi leti v španski Tarragoni (36 medalj), a so bile tedaj štiri zlate, tokrat pa jih je bilo šest najžlahtnejšega leska.

Tri zlate so bile dosežene v bazenu, pri vseh je bila udeležena Janja Šegel, najboljša slovenska udeleženka iger, na katerih so plavalci skupaj osvojili kar deset medalj.

Janja Šegel | Avtor: Profimedia Profimedia

Katja Fain se je dobro uro in pol pred zaključnim štafetnim nastopom ovenčala z medaljo srebrnega leska na 400 m prosto (4:09,07) in je osvojila svoje četrto odličje na teh igrah, bila je že dvakrat srebrna posamično in zlata v štafeti 4 x 200 m prosto. Tokrat je za manj kot tri sekunde zaostala za državnim rekordom (4:06,35) Anje Klinar, ki ga je odplavala 3. julija 2016 v francoskem Vichyju Val d'Allierju.

Janja Šegel je bila poleg zlata v štafetah (še 4 X 200 m prosto) že prva in druga tudi v posamičnih nastopih. Štiri medalje na teh SI ima tudi Neža Klančar, še srebrna in bronasta med posameznicami ter prva v štafetah. Tjaša Pintar pa je pri obeh štafetnih nastopih opravila pomembno delo v zadnjih predajah za svoji dve odličji.

Izjemne predstave Šport Slovenke nizajo odličja kot za stavo, padel tudi nov rekord

V današnjih finalih so bili še trije slovenski plavalci. Sašo Boškan je bil na 200 m prosto šesti s časom 1:49,15 in se je povsem približal slovenskemu rekordu (1:48,92) Petra Mankoča iz leta 2003. Primož Šenica Pavletič je bi peti na 200 m hrbtno, (2:00,51) v isti disciplini je bil Anže Ferš Eržen osmi (2:00,85). Slednji je bil na teh SI že srebrn za eno od dveh odličij slovenskih plavalcev, drugega je z bronom prispeval Peter John Stevens.

Danes v Alžiriji praznujejo dan neodvisnosti, sredozemske igre pa se bodo uradno končale s slovesnim zaprtjem iger v sredo zvečer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.