Šport
19 ogledov

Sela pokopal upe Slovencev: slavje Izraelcev

blaž kavčič EPA
Slovenija je s porazom proti Izraelu za letos zaključila z nastopi v Davisovem pokalu. Gostje so v Portorožu v nedeljo dobili prva dva dvoboja in se s skupnim izidom 3:1 veselili napredovanja v kvalifikacije za svetovno skupino.

Slovenski teniški reprezentanci ni uspel zgodovinski podvig - boj za svetovno skupino Davisovega pokala. Zaradi zdravstvenih težav glavnih adutov, Blaža Kavčiča in Grega Žemlje, je pokleknila v drugem krogu. V Portorožu jo je s 3:1 premagala izbrana vrsta Izraela.

V nedeljo so gostje dobili uvodna dvoboja od treh predvidenih. Najprej je dvojica Johathan Erlich/Andy Ram ugnala Blaža Rolo in Grega Žemljo s 3:1 v nizih, nato pa je bil prvi izraelski igralec Dudi Sela boljši od Žemlje, ki je v zadnjem trenutku zamenjal poškodovanega Blaža Kavčiča. Slednji je namreč še čutil bolečine po napornem štiriurnem petkovem dvoboju, za Žemljo pa je bil to prvi resen posamični dvoboj v zadnje pol leta. Zadnja partija, ki ni več odločala o ničemer, zaradi pozne ure ni bila odigrana.

Tako je Slovenija za letos končala z nastopi v Davisovem pokalu. Peto leto zapored bo ohranila mesto v prvi evroafriški skupini, ostal pa bo grenak priokus, saj je vprašanje, kdaj bo imela znova tako ugoden žreb. V prvem krogu februarja je v Kranju gostila Portugalsko in zmagala s 3:2, zdaj pa je znova nastopila pred polnimi tribunami in glasnimi domačimi navijači.

Rola: Če bi tedaj osvojila prvi niz...

Poleg zdravstvenih težav Slovenija ta konec tedna tudi ni imela sreče. Že prvi dan je Kavčič, ki je nastopil le tri tedne po operaciji stopala, zapravil obilico priložnosti za zmago, tako da so gostje po petih nizih in štirih urah igre povedli z 1:0. Rola je nato izenačil, sobota je bila deževna, nedelja pa sicer sončna, a na terenu se ni razpletlo po željah kapetana Blaža Trupeja. V uvodni igri dvojic sta slovenska igralca znova zamudila niz lepih priložnosti za zmago ali vsaj niz.

Rola je po dvoboju priznal, da je bila njegova napaka na mreži na set žogo prvega niza verjetno ključna točka. "Če bi tedaj osvojila prvi niz, bi bilo vse lažje. Tako pa sva se dve igri kasneje znašla v zaostanku ... Res škoda, saj sva bila vseskozi v igri. Izraelca sta zadela nekaj neverjetnih udarcev in na koncu slavila," je dejal 23-letni Ptujčan, ki je brez dvoma perspektiva slovenskega tenisa. V zadnjem letu, ko se je po študiju v ZDA resneje posvetil poklicnemu tenisu, je iz 303. mesta napredoval na 118. na lestvici ATP.

Žemlja kljub porazu zadovoljen

Žemlja, ki se že eno leto ubada z zdravstvenimi težavami, od septembra lani pa sploh ne igra tenisa, v četrti partiji ni bil kos nalogi. Dudi Sela, trenutno 69. igralec na svetu, nekoč pa že 29., je uveljavil svoje izkušnje in izkoristil slabost Žemlje ter Slovencu v njegovem jubilejnem 50. nastopu v državnem dresu zadal okrogli dvajseti poraz.

Žemlja, rekorder po nastopih za Slovenije, je sicer dobil drugi niz, nato skušal taktično zavlačevati dvoboj, da bi se ta zavlekel do ponedeljka, tako da bi ga lahko končal bolj svež, vendar enostavno ni imel dovolj moči. Dvojice so namreč trajale skoraj štiri ure, nato je imel dve uri odmora, ob 16.00 pa se je začela naslednja partija. V tretjem in četrtem nizu je Žemlja osvojil le dve igri.

"Razočarani smo zaradi poraza, saj smo imeli lepo priložnost, vendar je žal nismo izkoristili. Kar se tiče mene osebno, pa sem vseeno zadovoljen. Danes sem na igrišču stal skoraj sedem ur in čeprav sem zdaj povsem izčrpan, se počasi vračam na nivo in tekmovalni ritem, ki si ga želim," je po dvoboju povedal Žemlja.

Pohvale za Žemljo in Kavčiča, Rola nadrušil Trupeja

Zaključno misel je podal kapetan Trupej. "Izrael je zasluženo zmagal. Glede na zdravstveno stanje realno nismo mogli pričakovati kaj več. Hkrati nismo izkoristili priložnosti, ki smo jih imeli v petek in dvojicah, ne morem pa se izogniti dejstvu, da nam sreča tokrat res ni bila naklonjena. Vse žoge, tesne odločitve, dotiki mrežice so šle na stran Izraela ... še dež v soboto je bolj koristil njim kot nam, saj če bi vedel, da bo cel dan deževalo, bi v petek drugače postavili pare. Tako Grega kot Blaž si za predstave tukaj zaslužita pohvale in spoštovanje. Dodati moram, da sem izjemno navdušen nad igro Role, ki je zdrav igralec in v vzponu, tako da lahko z njim v prihodnjih letih računamo na dobre rezultate."

Davisov pokal, 1. evroafriška skupina (2. krog):

Slovenija : Izrael 1:3

Grega Žemlja : Dudi Sela 2:6, 7:6 (5), 0:6, 2:6;
Blaž Kavčič : Amir Weintraub 6:4, 5:7, 3:6, 6:3, 4:6;
Blaž Rola : Dudi Sela 6:3, 6:4, 6:4;
Blaž Rola/Grega Žemlja : Jonathan Erlich/Andy Ram 6:7 (7), 6:4, 6:7 (5), 3:6.

Neodigrano:
Blaž Rola - Amir Weintraub

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.