Šport
24 ogledov

Simeone: "Oblak na klopi, branil bo Moyà"

Diego Simeone Atletico Madrid EPA
Španska klubska sezona se bo danes zvečer začela silovito - s superpokalnim obračunom med mestnima tekmecema Realom in Atléticom. Oba trenerja sta pred dvobojem previdna in kažeta veliko spoštovanje do nasprotnika.

Trener evropskih prvakov Carlo Ancelotti je na novinarski konferenci pred tekmo potrdil, da bo v golu ponovno začel Iker Casillas. "Iker bo igral. Morda bomo kaj spremenili za petkovo povratno tekmo, toda zaenkrat še ne razmišljam o tem srečanju."

Real Madrid je lani v La Ligi končal na tretjem mestu, medtem ko je Atlético osvojil svojo deseto prvenstveno lovoriko. "Mislim, da bo Atlético letos drugačen. Kupili so veliko igralcev in bodo igrali drugače. A kot vedno bodo zahteven nasprotnik, tudi v lanski sezoni so bili. V tem dvoboju, ki bo trajal 180 minut, ni favorita. Vse se bo odločalo na povratni tekmi na Calderónu," Ancelotti ni želel sprejeti vloge tihega favorita, čeprav je njegovo moštvo mestne rivale ugnalo v finalu Lige prvakov, pred tednom dni pa so si proti Sevilli zagotovili tudi lovoriko za evropski superpokal.

"Strategija enaka kot lani"

Los Blancos so v zadnjih štirih mesecih osvojili tri prestižne lovorike, med prestopnim rokom pa sta se jim pridružila še Toni Kroos in James Rodríguez. "Naša strategija se ne bo spremenila, bo enaka kot lani. V določenih trenutkih tekme seveda lahko pride do sprememb, toda osnovna ideja je vedno enaka," je izkušeni Italijan dejal glede možnih odstopanj od lanske igre, ki je Madridčanom prinesla težko pričakovano Décimo.

Ancelotti je moral, kot vedno, odgovarjati tudi na vprašanja o formi posameznikov. Tokrat so bili na tapeti Kroos, James in Ángel di María. "O situaciji okrog (domnevnega prestopa, op. a.) Di Maríe ne bom govoril, saj nočem izgubiti koncentracije za tekmo. Kroos ekipi prinaša kvaliteto in izkušnje. Jamesu ne manjka nič, toda zamenjal je okolje in ekipo in se bo še zelo izboljšal. Ko potegnemo črto, imamo boljšo ekipo kot lani, saj smo dobili igralce, ki so nam dodali "ekstra" kvaliteto. Vendar sedaj je na nas, da bomo trdo delali," je zaključil trikratni zmagovalec Lige prvakov.

Trije odhodi, trije prihodi

Carlo Ancelotti Real Madrid | Avtor: EPA EPA
Poleg Jamesa in Kroosa je v klub prišel tudi vratar Keylor Navas, ki bo huda konkurenca Casillasu, vendar še ni dolgo z ekipo in je zaenkrat branil le na prijateljski tekmi s Fiorentino. Za vse tri okrepitve je Real zapravil 115 milijonov evrov. Madridčane so zapustili Álvaro Morata, Casemiro in Diego López. Mladi napadalec se je preselil k Juventusu, Brazilec k Portu, izkušeni vratar pa je okrepil AC Milan.

Atlético poslovno aktiven kot še nikoli

Precej bolj pestro je bilo v prestopnem roku pri Atléticu. Moštvo Diega Simeoneja je doživelo korenite spremembe, čeprav Cholo trdi, da je okostje ekipe ostalo nedotaknjeno. Odšla sta napadalca Diego Costa in Adrian Lopez, s Costo se je k Chelseaju preselil tudi bočni nogometaš Filipe Luís. Odšla sta tudi oba vratarja, ki sta lani večinoma grela klop: Sergio Asenjo je odšel k Villarrealu, Roberto pa k Olympiacosu. Skupno so Atleti z vsemi prodajami zaslužili 80 milijonov evrov.

Ob slovenskem vratarju Janu Oblaku, ki se je Colchonerosom pridružil za 16 milijonov evrov, sta španske prvake drago stala tudi Mario Mandžukić (22 mio. €) in Antoine Griezmann, za katerega je Real Sociedad domnevno prejel 30 mio. €. Poleg omenjene trojice sta Atlético okrepila tudi Raúl Jiménez in Guilherme Siqueira, tako mehiški napadalec kot brazilski levi bočni nogometaš sta stala 11 milijonov evrov. Manj kot deset milijonov so Atleti plačali še za tri nogometaše. Ángel Correa je iz San Lorenza prišel za 7,5 mio. €, vratar Miguel Ángel Moyà je stal 3,5 milijona, kapetan Málage Jesús Gámez pa okrogle tri milijone. Skupno so na stadionu Vicente Calderón za okrepitve tako zapravili več kot sto milijonov evrov.

"Mi smo jih pripeljali osem, oni dva"

"Mi smo s 95 milijoni evrov pripeljali osem igralcev, oni (Real, op. a.) pa so za enak denar pripeljali dva. Morda bo kdo še odšel ali prišel, ko se bo ekipa formirala. Tu ne mislim le na prvih enajst, ampak na dvajseterico, ki sestavlja celotno ekipo," je o poslovanju v prestopnem roku dejal argentinski trener.

Diego Simeone Gabi Atletico Madrid | Avtor: EPA EPA
Simeone kljub velikim kadrovskim spremembam zatrjuje, da bo Atlético igral enako, kot lani. "Igrali bomo tako, kot smo igrali do sedaj. Odhod Coste? Edini igralec, ki je podoben Costi, je Costa. Jiménez ni enak, ni čisti napadalec. K nam je prišel v formi in upam, da se bo hitro prilagodil," je dejal Simeone, ki bo moral nadomestiti odhod španskega reprezentanta, na katerem je slonela igra v napadu.

Oblak bo obsedel na klopi

Cholo je pohvalil tekmeca, ki ga je lani premagal enkrat na petih tekmah. "Real se je izboljšal. Kroos jim je veliko dodal v vezni liniji, sedaj so bolj uravnoteženi, igrajo več nogometa ... Gareth Bale je veliko boljši kot lani. Skupno so veliko boljša ekipa, kot so bili v nekaterih zadnjih sezonah," je komplimente na račun rivalov trosil Simeone.

Slovenske ljubitelje nogometa seveda zanima, ali bo v golu španskih prvakov začel Oblak, ki ga je v zadnjih tednih ovirala poškodba. "Začel bo Moyá. Oblak dela dobro, vendar se nam je komaj pridružil na treningih. Nihče nima zagotovljenega mesta v ekipi. Igral bo tisti, ki bo trenutno lahko bolje pomagal ekipi," je Argentinec Škofjeločana obsodil na sedenje na klopi na stadionu Santiago Bernabéu.  

"Če smo že tu ..."

Ob koncu je nekdanji trener Catanie, Estudiantesa, Racinga, San Lorenza in River Plata podal rahlo podcenjevalno mnenje o superpokalu, ki ga je lani izgubil proti Barceloni. "Superpokal se igra zaradi finančnih vzrokov. Finale je finale in bi se moral igrati na eni tekmi, ne na dveh, toda predvidevam, da bo televizija plačala za vse. Če smo že tu, ga bomo skušali osvojiti. Glede prvenstva pa še ne morem opredeliti ciljev. Bomo videli, kako bo šlo. Zaenkrat je naša realnost, da razmišljamo o Valencii, Sevilli, bilbajskemu Athleticu ...," je zaključil Simeone.

Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 08:19 19.avgust 2014.

    no pa smo tam. za 16MIO pa bo sedel na klopi.....