Šport
18 ogledov

Skakalni junaki na domači grudi

damjan tepeš kranjec šinkovec vikersund bronasta kolajna bron vikersund
1/24
EPA
Zaradi stavke na frankfurtskem letališču so slovenski smučarski skakalci, ki so navduševali na pravkar končanem svetovnem prvenstvu v Vikersundu, v domovini pristali že ob 15. uri. Sprejem na Kongresnem trgu v torek.

O tem, kako je potekala priprava na sobotno tekmo ter kako je doživljal vse skupaj, je prvi slovenski junak Vikersunda Robert Kranjec povedal: "Na to sem se začel pripravljati kakšne tri tedne prej, na tekmi pa sem bil zbran in pripravljen. Ko sem bil spodaj, se mi je kar malo 'snelo'. Ampak dobronamerno. Bil sem v takem adrenalinu, da sem pozabil, koliko sem skočil. Seveda sem vedel, da je šlo 244 metrov, ampak sem moral še enkrat vprašati. Bilo je toliko navala, Koch je padel, Norvežan je skočil manj ... Šinki se je vmes drl, da sem zmagal, jaz pa sploh nisem dojemal stvari."


Orli poleteli do ekipnega brona
Gros: "Svetovni prvak kot zmagovalec F1"
Kranjec s slovenskim rekordom svetovni prvak
Odzivi športnikov na zmago Kranjca, čestitke Türka, Janše in Viranta

Pomemben delež k bronasti kolajni je prispeval tudi Jernej Damjan, ki se je pred posamično tekmo še lovil, nato pa v pravem trenutku naredil dobra poleta: "V šali lahko rečem, da sem se 'šparal' za ekipo. Včeraj sem pokazal vse, kar znam. Bilo mi je kar težko glede na slabe skoke v četrtek. Pri sebi sem vedel, da sem sposoben, a tega nisem pokazal. Z zadnjima dvema skokoma pa sem predvsem sam sebi dokazal, da zmorem. Čutim, da morda lažje dam več od sebe, če prispevam ekipi, čeprav mi osebno to ni všeč." Tudi on se je šele po prihodu domov zavedel, kakšen uspeh so dosegli: "Vsak konec tedna je enako. Mislim, ni vsakič medalje, ampak šele zdaj, ko sem stopil iz letala, sem dojel, kaj smo dosegli."

Jure Šinkovec se je strinjal, da je bila slovenska ekipa odlična kot moštvo: "Delovali smo kot ena ekipa. Že od samega začetka sezone v Harrachovu smo pokazali, da lahko posegamo po najvišjih mestih. Samo svetovno prvenstvo pa je bilo zelo naporno in mislim, da smo ga opravili zelo dobro."

Jurij Tepeš je bil v soboto za nekaj ur tudi slovenski rekorder z 235 metri, v nedeljo pa pomemben del ekipe za bron: "Rekord je bil dodatna motivacija, ker ga nisem pričakoval. Pričakoval nisem ne rekorda ne kolajne. Vse nam je super uspelo, pri meni pa ni bilo nihanj, ki so se dogajala čez celo sezono. Lahko sem se sprostil na velikanki in to je bilo največ, na kar sem lahko upal. Cilji za naprej pa ostajajo isti, čim bolj sproščeni skoki. Ni nobena znanost, to sem zdaj videl in zato bo lažje," je menil Tepeš in dodal, da uspeha še niso proslavili, saj jih v napornem urniku že konec tedna čaka skandinavska turneja, sredi marca pa še domača preizkušnja v Planici.

Komentarjev 2