Šport
58 ogledov

Škoti namučili Nemce, Albanci šokirali Portugalce

Albanija Portugalska kvalifikacije za Euro 2016 EPA
S tekmami v skupinah D, F in I so se začele kvalifikacije za naslednji zbor najboljših evropskih reprezentanc v Franciji. Do pričakovanih zmag so prišli Nemci, Poljaki in Danci, Romuni so v gosteh presenetili Grke, Albanci pa Portugalce.

V Dortmundu so Nemci težje od pričakovanj premagali Škote (2:1). Gostje so začeli bolj obetavno, vendar jih je v 18. minuti z zadetkom z glavo po podaji Sebastiana Rudyja ohladil Thomas Müller. Otočani so bili še naprej dostojen nasprotnik za svetovne prvake, za zasluženo izenačenje pa je sredi drugega polčasa zadel Ikechi Anya.

Izid 1:1 je bil na semaforju Westfallenstadiona le štiri minute, saj je Müller v 70. minuti izkoristil slabo izbijanje gostujoče obrambe in zabil odločilni gol. Napadalec Bayerna je nato zadel še vratnico, v sodnikovem dodatku pa je svoj drugi in posledično izključujoči rumeni karton prejel Charlie Mulgrew, ki je ostro startal na Marca Reusa

V skupini D so poleg Nemcev slavili tudi Poljaki in Irci, oboji v gosteh. Irci so v Gruziji zmagali predvsem po zaslugi Aidana McGeadyja, ki je bil strelec obeh zadetkov na obračunu v Tbilisiju (1:2). Odločilni gol je zabil na začetku sodnikovega dodatka drugega polčasa. Poljaki niso imeli usmiljenja za Gibraltar in na prvi kvalifikacijski tekmi žepne državice po sprejetju v nogometno družino ponižali gostitelje, ki svoje domače tekme igrajo v portugalskem Faru (0:7). Štiri zadetke je dosegel Robert Lewandowski, vse v drugem polčasu, ko so gostje kar šestkrat zatresli mrežo debitantov.

Albanci presenetili Portugalce

Na Portugalskem se je igrala še ena tekma, ki pa se ni končala po napovedih. Albanci so v Aveiru namreč presenetili domačine (0:1), pri katerih v ekipi ni bilo poškodovanega Cristiana Ronalda. Moštvo z Balkana je skozi celoten dvoboj nudilo dober odpor favoriziranim Portugalcem, za trud pa je bilo nagrajeno v 52. minuti, ko je z lepim volejem zadel napadalec Bekim Balaj. Portugalci so sicer prevladovali v polju in si že v prvem polčasu priigrali nekaj priložnosti, najlepšo je zamudil Nani. Ob koncu tekme bi vsaj točko za domačine lahko zagotovil Ricardo Horta, a je rezervist stresel okvir vrat.

V skupini I so poleg Albancev dobro začeli tudi Danci, doma so po preobratu premagali Armenijo (2:1). V prvem polčasu gledalci v Köbenhavnu niso videli zadetkov, zato pa je v 50. minuti goste v vodstvo popeljal Henrih Mhitarjan. Skandinavci so do popolnega izkupička prišli po zadetkih Pierre-Emila Højbjerga v 65. in Thomasa Kahlenberga v 80. minuti.

Romuni slavili pri Grkih

V skupini F so se vse tri tekme končale z zmago gostov. Madžari so bili sicer na dobri poti, da kvalifikacije začnejo z domačo zmago, potem ko je uvodni gol na srečanju proti Severni Irski zabil Tamás Priskin v 75. minuti. Naši severvzhodni sosedje so si vodstvo glede na igro povsem zaslužili, vendar so na koncu ostali praznih rok. V 81. minuti je namreč izenačil Niall McGinn, sedem minut kasneje pa je za zmago gostov zadel še visokorasli Kyle Lafferty.

Na Ferskih otokih so bili domačini na dobri poti, da Fincem zagrenijo življenje, potem ko jim je ob koncu prvega dela prednost zagotovil Christian Holst. Stvari sta na svoje mesto v drugem polčasu postavila Riku Riski, ki je zabil dva zadetka, in Roman Eremenko, ki je v končnici potrdil zmago Fincev.

Marica Grčija Romunija kvalifikacije za Euro 2016 | Avtor: EPA EPA
Na gostovanju pri Grkih so Romuni z disciplinirano obrambno predstavo, potem ko so povedli že v 10. minuti, ko je z enajstmetrovke zadel Ciprian Marica, prišli do treh točk. Napadalec Konyasporja je bil glavni akter srečanja tudi v nadaljevanju. V sodnikovem dodatku prvega polčasa mu je Mark Clattenburg pokazal rumeni karton zaradi prekrška, zgodba pa se je ponovila tudi v 53. minuti, ko ga je Anglež izključil. Ob koncu tekme bi za domačine lahko izenačil Vassilios Torosidis, a je z glavo po podaji s prostega strela meril v prečko.  

Kvalifikacije za Euro 2016 (1. kolo):

Nedelja, 7. septembra:

Skupina D:
Gruzija : Irska 1:2 (1:1)
Okriašvili 38.; McGeady 24., 90.

Nemčija : Škotska 2:1 (1:0)
Müller 18., 70.; Anya 66.
RK: Mulgrew (Škotska) 94.

Gibraltar : Poljska 0:7 (0:1)
Grosicki 11., 48., Lewandowski 50., 53., 86., 92., Szukala 58.

Skupina F:
Madžarska : Severna Irska 1:2 (0:0)
Priskin 75.; McGinn 81., Lafferty 88.

Ferski otoki : Finska 1:3 (1:0)
Holst 41.; Riski 53., 78., Eremenko 82.

Grčija : Romunija 0:1 (0:1)
Marica 10./11m
RK: Marica (Romunija) 53. 

Skupina I:
Danska : Armenija 2:1 (0:0)
Hojbjerg 65., Kahlenberg 80.; Mhitarjan 50.

Portugalska : Albanija 0:1 (0:0)
Balaj 52.

Ponedeljek, 8. septembra:

Skupina E:
Estonija - Slovenija
San Marino - Litva
Švica - Anglija

Skupina C:
Luksemburg - Belorusija
Španija - Makedonija
Ukrajina - Slovaška

Skupina G:
Rusija - Liechtenstein
Črna gora - Moldavija
Avstrija - Švedska

Torek, 9. septembra:

Skupina A:
Kazahstan - Latvija
Islandija - Turčija
Češka - Nizozemska

Skupina B:
Andora - Wales
BiH - Ciper

Skupina H:
Azerbajdžan - Bolgarija
Hrvaška - Malta
Norveška - Italija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.