Šport
37 ogledov

Slepi Sandi junak Radencev

Sandi Novak
1/25
Žurnal24 main
V Radencih je to soboto potekal 31. Maraton treh src, na katerem je nastopilo več kot 4.000 tekačev. V videu predstavljamo junaka prireditve. Galerija pa vam ponuja vrhunce maratona.

Maraton treh src v Radencih je bil po zagotovilih organizatorjev rekorden vsaj v treh smislih: po številu obiskovalcev, po številu akreditiranih novinarjev, rekordna pa je bila seveda tudi udeležba: 4184 tekačev, 3100 pohodnikov, ob njih pa še več sto otrok. Po ocenah prirediteljev se je vseh aktivnosti, povezanih z dogodkom, udeležilo blizu 10.000 ljudi. Na prireditvi je sodelovalo tudi 239 gasilcev iz 32 društev.

V ponedeljek, 23. maja, udeleženci ne pozabite obiskati spletne strani zurnal24.si/sport. Poiščite se v veliki galeriji in na vaš elektronski naslov vam bomo poslali fotografijo z visoko ločljivostjo.

Edwin najhitrejši med fanti ...
In zdaj k zmagovalcem. V moškem maratonu je slavil Kenijec Edwin Kibowen (2:33,35). "Proga je idealna, rezultat pa ni bil dober. Tekel sem sam. Za hitrejši čas bi morala biti večja skupina in tekač, zadolžen za narekovaje ritma. Prva polovica teka je potekala v znosnih temperaturah, drugi del pa je bil vroč tudi zame,“ je bil kljub pregovorni vajenosti afriških tekačev na visoke temperature kar malce presenečen Kenijec. Radenci so bili sicer večino dneva obsijani s soncem, ki je pričaralo že dokaj junijske temperature. Ravno ko so zadnji maratonci pozdravljali gldalce ob prihodu v cilj, pa so se na nebu nagrmadili temni nevihtni oblaki. Arif Durakovič (2:44,21) je bil na drugem mestu na 42 km najboljši Slovenec.

... in Helena med dekleti
Helena Javornik
(2:48,02) pa je slavila med ženskami. "Vesela sem, da sem zmagala, saj me na Radence vežejo lepi spomini. Tu sem prvič zmagala in nazadnje pred tremi leti. Sedaj ne treniram več profesionalno, zato mi zmaga in doseženi čas še toliko več pomenita,“ je za STA dejala Helena. Na 21 kilometrov sta z zmago naslova slovenskega prvaka osvojila Daneja Grandovec (1:23,17) in Anton Kosmač (1:10:59). na 21 km se je preizkusil tudi premier Borut Pahor, ki pa z rezultatom ni bil najbolj zadovoljen, ob prihodu v cilj pa je rahlo cinično pripomnil, da vlada nič ne dela in da je imel posledično čas za trening.

Na 10 kilometrov sta bila najboljša Mojca Grandovec (43:19), mlajša sestra zmagovalke na 21 km, ter Robert Lendaro (34:31). Katja Vrdjuka je na 5,5 km ubranila lansko zmago (21:51), kar je med atleti uspelo tudi Mateju Fujsu (17:54), vendar le za las in po ogorčenem finišu, saj je Urh Poteko zaostal le za desetinko. Marko Sever je bil petič najhitrejši med paraplegiki na 21 km (37:13).

Petra Majdic | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Slepi Sandi pretekel 21 kilometrov
Čeprav v cilj še zdaleč ni pritekel med prvimi, pa je bil po našem izboru eden glavnih junakov maratona Sandi Novak, ki se je preizkusil na 21 kilometrov. Zakaj? Sandi je namreč slep, tekel pa je ob pomoči prijatelja Klemena. Vid je izgubil na fantovščini pred petimi leti, ko je nanj padel križ, vendar ni izgubil volje, kar bi rad pokazal tudi drugim in to dejavno počne. Več o Sandiju boste izvedeli v videu, ki ga bomo objavili v naslednjih dneh.


Majdičeva opozarja: "Ne bom zmagovala"
Spominske kolajne sta v cilju podeljevala Primož Peterka in Petra Majdič. Posebej slednja je imela oprtan poln koš dobre volje in vsakemu tekaču prisrčno čestitala. Nadela si je tudi športno opremo in odtekla humanitarni tek, a dejala, da ne bi želela biti v koži maratoncev. "Verjetno bom drugo leto prišla teč, na 10 ali 21 kilometrov, na 42 gotovo ne. Vendar bom le tekla, ne pričakujte, da bom zmagovala, to sem nehala,“ se je namuznila Petra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.