Šport
389 ogledov

Šljivar bo premierno zastopal Slovenijo

Elvis Šljivar Osebni arhiv
Slovenija bo prvič v zgodovini nastopila na evropskem prvenstvu v full kontaktnem karateju kyokushin, ki bo do nedelje potekalo v Moskvi. Slovenske barve bo premierno zastopal Elvis Šljivar.

Edini slovenski predstavnik Elvis Šljivar in trener Branko Ristič sta v Moskvo odpotovala v četrtek. Še pred odhodom v Rusijo smo se z Elvisom pogovarjali tudi mi. Šljivar bo nastopil v konkurenci 77 tekmovalcev iz 22 držav. Tekmovalo se bo po turnirskem sistemu, za zmago in glavno nagrado (avtomobil znamke Subaru v vrednosti 40 tisoč ameriških dolarjev) pa bo moral 95 kilogramov težki in 181 centimetrov visoki predstavnik Slovenije zmagati v šestih borbah. Za začetek so bo Šljivar srečal s prvakom Libanona.

Elvis, kot ste dejali, ste pravkar opravili še z zadnjim zdravniškim pregledom. Kako je bilo? Ste zdravi?
Vse je super, zdaj se moram le še pripraviti, da jih mlatim (smeh).

Kakšna konkurenca vas čaka?
Bomo videli, kakšna bo konkurenca. Veliko tekmovalcev dela po klasičnem sistemu: trikrat v telo, nato še low kick in to vseskozi ponavljajo. Mi zelo veliko delamo na tehniki, da bi po tej strani poskušal premagati svoje nasprotnike. Od tekmovalcev dobro poznam predvsem Hrvate, druge pa sem spoznaval prek posnetkov na YouTubu.

Kaj so vaše glavne prednosti?

Eksplozivnost imam, moč imam, tako da mislim, da mi bo ustrezalo. Sem ravno v zlati sredini, da nisem prelahek in ne pretežak. Veliko se zanašam na svojo moč. Ko sva sparirala z mojim sparing partnerjem, ki je visok dva metra, sem ga vseskozi rinil iz tatamija. Konec tedna pa se je moj sparing partner tudi udeležil tekmovanja v Sisku, kjer je zmagal in nato povedal, da nihče ni tako močno udarjal kot jaz. Prednost je tudi v tem, da nimam strahu. Veliko se jih namreč ustraši, ko začutijo kontakt, in se začnejo kar umikati.

Kakšno taktiko boste ubrali?
Borbe so zelo dinamične. Udarci padajo iz vseh strani, tako da niti nimaš veliko časa za razmišljanje, kako boš udaril nasprotnika.

Koliko časa traja borba?

Borba lahko traja tudi do 12 minut. Gre pa takole: sprva dve minuti, nato dvakrat po tri. Če pa je neodločeno, se nato razbijajo deske ali pa led. Če je tudi potem neodločeno, se gre na tehtnico, če pa je neodločeno tudi v tem primeru, se nadaljuje z borbo, tako da lahko na koncu borba traja največ 12 minut.

Kako dobro je kyokushin karate razvit pri nas?
V Sloveniji tega praktično ni. Mi smo edina telovadnica (Bushido v Črnučah) pri nas, ki se ukvarja s tem.

Kaj lahko poveste o trenerju Branku Rističu?
Trener je zelo dober. Res se mi je posvetil do popolnosti. Bomo pa videli, kako bo, trener me podpira z vseh strani.

Koliko časa so potekale priprave?
Priprave so potekale pet tednov. Kondicijsko sem odlično pripravljen, tudi tehnika je prava. Zdaj moramo le še počakati, da vidimo, kako se bo izšlo.

S kakšnimi cilji odhajate na evropsko prvenstvo?
Cilje imam zelo visoke. Ciljam na prvo mesto. Seveda se lahko zgodi marsikaj, saj gre za kontaktni šport, kjer lahko izgubi tudi najboljši. Jaz pa vseeno upam, da se uvrstim vsaj v finale.

Kdaj ste se začeli ukvarjati s kyokushin karatejem?
S kyokushin karatejem se ukvarjam dobri dve leti. Preden sem se začel ukvarjati s karatejem, sem se ukvarjal s power liftingom in sem tudi osvojil drugo mesto na državnem prvenstvu. Nekako pa tam nisem bil zadovoljen, saj sem že od nekdaj imel rad bojevitost. V kyokushin karateju sem se našel in bom tukaj tudi ostal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.