Šport
118 ogledov

Slovak dobil mavričasto majico

Peter Sagan EPA
Slovaški kolesar Peter Sagan je z odlično solo akcijo na strmem delu proge 4 kilometre pred ciljem prišel do mavričaste majice svetovnega prvaka.

Vrhunec kolesarskega svetovnega prvenstva v Richmondu je bila cestna dirka članov za naslov svetovnega prvaka. Začela se je razburljivo, saj je takoj po startu napadel Conor Dunne. Kmalu se mu je v ospredju pridružila še sedmerica kolesarjev. Skupaj so si privozili prednost petih minut pred glavnino, kjer je tempo narekovala nizozemska reprezentanca.

Šest krogov pred koncem pa so se ubežnikom priključili še trije vrhunski kolesarji – Joaquim Rodriguez, Robert Gesink ter Philippe Gilbert. To pa je pomenil alarm za glavnino, ki je močno dvignila tempo ter ubežnike kmalu ujela.

Pet krogov pred ciljem se je nato izoblikovala nova skupina ubežnikov. Tokrat so se v ospredje podali Guillaume Boivin, Taylor Phinney, Kanstantsin Siutsou ter Jarlinson Pantano. Slednji je nato odpadel že na prvem tlakovanem delu proge. Preostala trojica si je privozila dve minuti prednosti. Tri kroge pred ciljem pa je bil tudi ta beg zatrt.

Tik pred začetkom predzadnjega kroga pa je sledil napad izjemno močne skupine. To so sestavljali Ian Stannard, Bauke Mollema, Tom Boonen, Elia Viviani, Andrey Amador, Daniel Moreno ter branilec naslova Michal Kwiatkowski. Toda tudi ta skupina je bila ujeta na začetku zadnjega kroga.

S pogumnim ter tudi precej optimističnim napadom sta nato poizkusila Siutsou ter Tyler Farrar, a so se njuni upi po uspehu razblinili pet kilometrov pred ciljem. Na tlakovanem delu je nato močno potegnil Zdenek Štybar, a je bil tudi njegov poizkus neuspešen.

Dosti bolje pa je svoj napad načrtoval Peter Sagan, ki je napadel na tlakovanem strmem delu proge 4 kilometre pred ciljem ter pustil konkurente daleč za seboj. Slavil je s tremi sekundami prednosti pred Avstralcem Michaelom Matthewsom ter Litovcem Ramunasom Navardauskasom. Najboljši Slovenec Luka Pibernik je končal na 47. mestu,tik za njim se je uvrstil Luka Mezgec, oba sta zaostala 55 sekund. Grega Bole je bil 86., Kristijan Koren, Marko Kump in Borut Božič pa dirke niso končali.

"Mislim, da je to največja zmaga v moji karieri. Zelo sem vesel, ker sem veliko žrtvoval v zadnjih treh tednih. To je neverjetno. Danes sem le čakal in čakal, zraven sem imel brata. Kolege sem imel ob sebi. Če se je kaj zgodilo, so bili tam. V zadnjih krogih je bilo noro, zato sem začel razmišljati, da morajo biti vsi utrujeni. Vse sem dal od sebe na zadnjem vzponu, potem pa s polnim 'gasom' do cilja," je po zmagi dejal Sagan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.