Šport
22 ogledov

Slovaki poslali Italijane domov!

1/19
Žurnal24 main
Slovaki so v zadnjem kolu skupine F po izjemno dramatični končnici premagali Italijane s 3:2 in tako poslali branilce naslova iz leta 2006 naravnost domov!

Aktualni svetovni prvaki odhajajo domov, v veliki meri so za to krivi sami, v precejšnji meri pa so krivi tudi Slovaki, ki so bili danes odlično razpoloženi. Pravzaprav je bil odlično razpoložen Robert Vittek, ki je s tremi goli na vrhu lestvice strelcev tega prvenstva ob Argentincu Gonzalu Higuainu. Pritisk Italijanov v ključnih minutah tekme ni obrodil sadov, čeprav je neodločen izid ob vztrajnosti napadalcev azurrov vseskozi visel v zraku.

Branilci naslova Italijani so tekmo začeli zelo zadržano, Antonio Di Natale je v svojem krstnem nastopu na tem prvenstvu postregel z nekaj polpriložnostmi, vendar pa so njegovi poskusi od daleč leteli mimo gola. V šesti minuti se je neoviran pred italijanskimi vrati sam znašel kapetan Marek Hamšik, ki pa žoge ni dobro zadel in jo je poslal mimo desne vratnice vratarja Federica Marchettija.

A Italijani svoje trdnjave niso uspeli ubraniti za dolgo, še več, že tretjič na tem prvenstvu so morali prvi pobrati žogo iz svoje mreže. Marchetti, ki je tokrat znova zamenjal poškodovanega Gianluigija Buffona, je bil premagan v 25. minuti tekme, ko je Juraj Kučka prestregel podajo Danieleja De Rossija globoko na italijanski strani, lepo našel Roberta Vitteka, ta pa je z roba kazenskega prostora z močnim strelom zadel za 1:0. Nekaj minut kasneje so bili azzurri znova v nevarnosti, ko je Zdenek Štrba od daleč presenetil italijanskega vratarja, a je ta reagiral pravočasno.

Skoraj bi za izenačenje z avtogolom poskrbel Martin Škrtel, ki pa je De Rossijev poskus z glavo le odbil preko vrat Jana Muche. Prvi polčas se je končal z nevarnim poskusom Kučke, njegov strel pa je italijanski gol zgrešil le za nekaj centimetrov.

V drugem polčasu se je igra razživela. Italijanski selektor Marcello Lippi je kmalu opravil vse tri menjave, v igro poslal tudi Andrea Pirla, azzurri pa so se na vse načine trudili zaostanek znižati. A napad jim nikakor ni stekel. Na drugi strani so njihovo nezbranost znova kaznovali Slovaki, ki so z drugim golom Vittka povišali prednost že na 2:0. Medtem ko je Italijanom ura neumorno tiktakala, se Slovakom ni mudilo nikamor.

Slovaško ležernost so v 81. minuti Italijani le znali kaznovati. Fabio Quagliarella se je znašel sam pred Mucho, a je slovaški čuvaj mreže še nekako posredoval, odbito žogo pa je na svojo nogo sprejel Antonio Di Natale in Italijanom zagotovil znižanje izida na 2:1. Sledilo je nekaj vroče krvi, glavni sodnik Howard Webb je podelil nekaj rumenih kartonov, ura pa je tekla naprej.

Italijani so pričeli pravo ofenzivo na slovaški gol. Di Natale je bil v 85. minuti v prepovedanem položaju, zato je Webb gol razveljavil. Ko je že kazalo, da bodo Italijani znova izvedli "super trik" in se znova rešili iz že izgubljenega položaja, je obrambo azzurrov presenetil Kamil Kopunek, ki je v igro stopil šele v 87. minuti. Ta je z lahkim golom Slovake popeljal do vodstva s 3:1 in dokončno pokopal italijanske upe. Slovaki so si zagotovili osmino finala, aktualni svetovni prvaki pa so se kljub štiriminutnemu sodnikovemu podaljšku poslovili od svetovnega prvenstva. Quagliarella je v pravi zaključni drami še uspel znižati na 3:2, potem ko je videl slabo postavljenega Mucho, a za kaj več je azzurrom zmanjkalo časa.

Italijani, nazadnje so Slovake na uradni tekmi leta 1998 premagali s 3:0, so s tem porazom postali šele četrti branilci naslova, ki so se poslovil že po prvem krogu prvenstva. Doslej se jim je to pripetilo že leta 1950, neuspešni po prvem krogu pa so bili tudi Brazilci leta 1966 in Francozi leta 2002.

Skupina F

Slovaška - Italija 3:2
Vittek (25, 73), Kopunek (89); Di Natale (81), Quagliarella (90)

Nova Zelandija : Paragvaj 0:0

Lestvica: 1. Paragvaj 5 točk, 2. Slovaška 4, 3. Nova Zelandija 3, 4. Italija 2

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.