Šport
4 ogledov

Slovenci na avstrijskem prestolu

AlexWestlund - Sasa Despot-main2 Žurnal24 main
Kar se je zdelo skoraj nemogoče, se je zgodilo. Hokejisti Olimpije so z zmago po kazenskih strelih v Salzburgu kot prva tuja ekipa v zgodovini tega tekmovanja prevzeli vodstvo na lestvici lige Ebel.

Hokejisti Olimpije so po petih tekmah vodilna ekipa avstrijskega prvenstva. Slovenci na avstrijskem prestolu. Imajo štiri zmage in en poraz (proti Innsburcku). Tekmeci jim gledajo v hrbet. "To je sicer bolj splet srečnih okoliščin," veliko navdušenje v prestolnici miri kapetan Tomaž Vnuk. Ljubljančani so odigrali tekmo več kot Salzburg, ki ga prihodnji teden čaka nastop v celinskem pokalu. Toda zmaga nad aktualnimi prvaki in najdražjo ekipo v ligi je nekaj posebnega. Sijajno. "Zadovoljni smo, ker smo dobro začeli. Zasluženo smo tam, kjer smo, in upam, da se bomo čim dlje obdržali," je dejal Vnuk, s sedmimi točkami (dva gola, pet podaj) najboljši igralec Olimpije.

 
 

Nik Zupančič je znalec. Dejan Kontrec je virtuoz in izjemno inteligenten. Tomaž Vnuk je mašina.

Darko Prusnik

 
Zmaji so največje presenečenje začetka sezone lige Ebel, junak med junaki pa ameriški vratar Alex Westlund , ki je drugi najuspešnejši vratar v ligi Ebel (za vratarjem Salzburga Reinhardom Divisom). "To je izvenserijski igralec. Brez njega bi bila Olimpija precej nižje. Vedno je na pravem mestu, rutiniran, miren. Strašen vratar," je nad prvim ljubljanskim čuvajem mreže navdušen Darko Prusnik , in dodaja: "Olimpija je vedno imela dobre vratarje. Slovenija ima odlične vratarje." Spomnite se samo legendarnega Stana Reddicka . Toda Prusnik, ki tekme ljubljanskih hokejistov budno spremlja, opozarja: "Tujci, ki so nekoč igrali za Olimpijo, so bili boljši, kot so ti danes. Spomnim se Rusa Ladigina, pa izvrstnih Kanadčanov. Čeprav Američani, ki zdaj branijo zeleno-bele barve, nastopajo fenomenalno. Izstopa pa vratar." Prusnik, ki ta čas skrbi za mladinski pogon Olimpijinih košarkarjev, razloge za uspehe vidi tudi v izvrstni selekciji: "Ko je Matjaž (Sekelj, direktor HDD ZMO, op. p.) v klub pripeljal stare mačke, kot so Nik Zupančič, Dejan Kontrec, Tomaž Vnuk, sem vedel, da bo to odlična ekipa. V garderobi je nov red, drug pristop, mladi jih poslušajo. Do športa imajo profesionalen odnos. V igri so disciplinirani. Letošnja ekipa je rutinirana. Upajo si več, ker imajo v vratih takega hokejista."


Tomaž Vnuk: "V nedeljo bodo gledalci povedali svoje." © Saša Despot

 
Hokej je spet našel svoje mesto v prestolnici. Navijači so navdušeni, ob tivolskem ledu se spet kažejo obrisi starih dobrih časov. Hokej pred košarko? "Videli bomo, kaj bo prinesla Evropa," ni najbolj prepričan Prusnik. "Čeprav je avstrijska liga zelo izenačena in v njej nastopajo zelo močne ekipe, imajo ljubljanski košarkarji morda celo težje delo. Igrajo v strašni ekipi in četudi izgubijo prvih pet kol, jim tega ne more nihče zameriti. Pa v košarki je v igri precej več denarja kot pri hokeju." S pridržkom na uspehe hokejistov Olimpije gledajo na Jesenicah. "Zadovoljen sem, da je na prvem mestu slovenska ekipa. Še bolj pa bi bil vesel, če bi bile to Jesenice," se na slab žreb izgovarja športni direktor HK Acroni Jesenice Matjaž Mahkovec . Morda pa letos prvi dve mesti avstrijskega prvenstva zasedeta kar obe slovenski ekipi. "Vse je možno. Oboji bomo v tej sezoni igrali vidno vlogo," pravi Mahkovec.

Smo pričakovanju nedeljskega derbija pod Rožnikom, ko bo Olimpija bo gostila Jesenice . "Za nas je bil start zelo pomemben, saj smo poskušali na tribune privabiti gledalce. Uspelo nam je. Mislim, da bo v nedeljo Tivoli pokal po šivih. Tisti, ki bo prišel na tekmo, mu ne bo žal," ljubljansko-gorenjski obračun oglašuje Vnuk. Novi rekord? Olimpija je po številu gledalcev šele na predzadnjem mestu v ligi (2440 gledalcev na tekmo), tik za Jesenicami, ki jih v povprečju spremlja 2800 navijačev. Najbolj glasno podporo imajo v Linzu (3450 gledalcev na tekmo). Letošnji rekord je bil dosežen na uvodni tekmi lige Ebel, ko je srečanje z ekipo KAC spremljalo 4.000 navijačev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.