Šport
93 ogledov

Slovenci osvojili evropsko ligo

Andrea Giani
1/5
OZS
Slovenski odbojkarji so brez poraza osvojili evropsko ligo in se tako uvrstili še stopničko višje. V svetovni ligi bodo igrali med najboljšimi reprezentancami sveta. V finalu zaključnega turnirja evropske lige so s 3:0 (21, 20, 17) ugnali Makedonijo.

Slovenci, ki so v polfinalu ugnali Poljake, so v finalno tekmo krenili samozavestno, čeprav so z Makedonci izgubili zadnjo medsebojno tekmo, lani so v Mariboru v nepopolni postavi in v nepomembni tekmi evropske lige klonili z 1:3. Prepričani so bili, da so boljši tekmec, hkrati pa se zavedali, da lahko računajo na uspeh le, če skozi vso tekmo ohranijo mirnost in zbranost.

V najpomembnejši tekmi lige - v prejšnjih letih so imeli Slovenci s pomembnimi in odločilnimi kar nekaj težav - jim je to tudi uspelo, upravičili so vlogo papirnatih favoritov in se uvrstili tja, kamor jih odbojkarski strokovnjaki že nekaj časa uvrščajo. Kar z "zlato generacijo" nazadnje ni uspelo Veselinu Vukoviću in Luki Slabetu, je tako uspelo italijanski odbojkarski legendi Andrei Gianiju, ki bo naslednjo sezono ekipo vodil v tretjem kakovostnem razredu svetovne lige.

Da je Slovenija najboljša ekipa v tekmovanju, je pokazala tudi tekma z Makedonci. Res je, da je bil tekmec manj svež, da je imel v kratkem času za sabo kot edini na zaključnem turnirju dve dolgi in težavni avtobusni potovanji, da je v polfinalu igral večerno tekmo, toda vsaj pred tekmo v tem ni iskal izgovorov. Makedonci so pred finalom na vse težave pozabili, tako kot pred polfinalom, ko so presenetljivo premagali Estonce. Tokrat pa so naleteli na boljšega tekmeca, ki se je na njihovo igro dobro pripravil, jih spoštoval, a se hkrati zavedal svoje kakovostne premoči.

To so Slovenci pokazali že na samem začetku, predvsem po zaslugi uspešnih napadov, ki so bili tudi posledica odličnega sprejema, so imeli že ob prvem tehničnem odmoru tri točke prednosti, po servisih Mitje Gasparinija so prednost povišali, po bloku Alena Pajenka je bilo 14:8, po bloku Tineta Urnauta pa že 17:10. Visoko vodstvo jih je nekoliko uspavalo, tekmecem so dovolili pet zaporednih točk, pred končnico so se ti približali celo na točko zaostanka (21:22), toda razpoloženi Pajenk, predvsem pa blok Jana Kozamernika, sta stvari postavila na svoje mesto.

Slovenci so bili v prvem nizu boljši prav v vseh elementih, svojo prevlado pa so nadaljevali tudi v drugem. Ob prvem tehničnem odmoru so že vodili z 8:4, nato pa jih je razjezil še sodnik, predvsem Urnauta, ki je z odličnimi servisi omogočil tri zaporedne točke Kozamerniku. Na semaforju je bilo spet 17:10, nato pa je vnovič prišlo do padca zbranosti. A tudi tokrat ni bil usoden, gostje so se sicer približali na 20:23, toda napad Gasparinija in blok Dejana Vinčića sta preprečila napeto končnico.

Te gledalci niso videli niti v tretjem nizu. Makedonci so se še držali do izida 6:6, nato pa je začel delovati slovenski stroj, tekmec je začel delati napake, razlika pa je le rasla.

Izjave po tekmi:

Andrea Giani, selektor Slovenije: "Že na začetku reprezentančne akcije smo postavili jasne cilje. Prvi je bil uvrstitev na evropsko prvenstvo, drugi uvrstitev v svetovno ligo. Že preden sem prevzel to ekipo, sem v slovenskih odbojkarjih videl velik potencial, igralce z zelo dobro tehniko in veliko volje do dela. To sem izkoristil, delali smo zares veliko in obrestovalo se nam je. Vseh petnajst igralcev, ki sem si jih izbral za ta reprezentančni ciklus, je iz treninga v trening napredovalo, dvanajsterica tistih, ki je bila danes tukaj, pa je pokazala tisto, kar od njih zahtevam in pričakujem. Naš uspeh se je gradil iz tekme v tekmo, iz zmage v zmago. Imamo ekipo, ki sledi svojim ciljem. A ne z besedami, z dejanji na igrišču."

Tine Urnaut, kapetan Slovenije"Danes smo lahko videli odločno, agresivno in zbrano Slovenijo od prve do zadnje minute. Res je, da smo v dveh nizih dvakrat malo popustili toda, to je povsem normalno. Uspelo nam je in presrečni smo. Vedeli smo, da imamo potencial in da nam končno lahko uspe. Tudi, ko se nam v prejšnjih letih ni izšlo, smo vztrajali naprej in bili potrpežljivi. Od lanskega polfinala, ko smo izgubili proti Grčiji, smo vedeli, da si česa takega ne bomo več privoščili. Vsak trening in vsako tekmo smo oddelali na najvišji ravni in tudi sem, na Poljsko, smo prišli z jasnim ciljem. Za nas je štela le zmaga. Kaj smo dosegli, pa se bomo začeli zavedati šele čez nekaj ur."

Dejan Vinčić, podajalec Slovenije"S srca mi je padel desetletni kamen. To smo sanjali že vse te naše reprezentančne akcije. Vedno smo bili blizu, a se nam ni izšlo. Zaslužili smo si to zmago in rad bi se zahvalil celi ekipi, vsakemu posamezniku, saj smo vsi zaslužni za ta uspeh. Zelo veliko smo delali, zelo dobro trenirali in ta uspeh smo si zares zaslužili. Nocoj sem najbolj srečen človek na svetu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.