Šport
17 ogledov

Slovenci peti, zmaga za Nemce

Peter Prevc EPA
Slovenska skakalca in skakalki so bili na mešani ekipni tekmi peti. Svetovni prvaki so postali Nemci.

Slovenski skakalci Maja Vtič, Nejc Dežman, Špela Rogelj in Peter Prevc so bili po polovici mešane ekipne tekme v boju za medaljo. Za trejeuvrščenimi Japonci, branilci naslova iz Predazza 2013, so na petem mestu zaostajali za 10,5 točke.

Z velikim naskokom so vodili Norvežani in Nemci, ki so se kasneje udarili za zlato, v boju za odličje je bila tudi četrtouvrščena Avstrija. V finale so se presenetljivo uvrstili še Američani, Francozi in Rusi, izven najboljše osmerice pa so končali Italijani, Finci in Čehi. Med Slovenci je v prvi seriji s skokom 95,5 metra in četrto najboljšo moško oceno tekmovanja izstopal Prevc in že dokazal, da je imel v soboto le slab dan.

Japonci pobegnili predaleč

V finalni seriji je najprej skočila Vtičeva, ki pa je s 85,5 metra precej zaostala za največjimi tekmicami. Japonska je imela po petem skoku tako nekaj več kot 26 točk prednosti pred Slovenijo, Avstrija pa skoraj 16. Dežman je nato nekoliko zmanjšal zaostanek za severnimi sosedi (12,8 točke), Japonci pa so še nekoliko pridobili (28,9 točke).

Rogljeva je skočila do 92,5 metra in bila boljša od Japonke in Avstrijke. A Juki Ito je pred zadnjim skokom azijsko ekipo obdržala pri plus 21,1 točke, kar je bilo tudi za Prevca neulovljivo. Avstrijci pa so na četrtem mestu imeli le še 4,1 točke prednosti. Izjemno zanimiv je bil tudi boj za zlato kolajno, Nemci so pred zadnjimi skoki vodili le za 0,6 točke pred Norvežani.

Prevc je bil boljši od Stefana Krafta, a je ta še uspel obdržati 1,1 točke prednosti. Slovenija je tako osvojila peto mesto, Avstrija pa četrto. Japonska je bila tretja, nato pa je Rune Velta skočil odlično in lestvico dvignil precej visoko tudi za Severina Freunda. A ta je bil še za malenkost boljši in tako Nemčiji priboril zlato kolajno. Norvežani so zaostali za 2,3 točke.

Zdaj bolj sproščen in umirjen

"Ekipne tekme so nekaj posebnega. Vsi, ki so bili danes pred nami, so imeli po dve skakalki med top 10, česar mi nismo imeli in glede na to smo se dobro borili. Sploh pa sem zadovoljen sam s sabo, saj sem močno dvignil nivo do sobote," je dejal Prevc in dodal, da je dobrodošlo, da je našel boljše občutke: "Na tem lahko gradim naprej. To mi bo dalo več sproščenosti in umirjenosti in že jutri se ne bom več spraševal, zakaj se kaj ne izide."

Slovenci so v primerjavi s prejšnjim prvenstvom v Italiji napredovali za tri mesta. Odzivi v slovenskem taboru so bili sicer različni. "Nismo zadovoljni. Pričakovali smo boljše skoke, z boljšimi skoki pa bi bil tudi končni izid boljši. Od deklet sem videl en dober skok. To je bil skok Špele. Maja se na tej skakalnici ni znašla. Radi bi naredili več, a nam ni uspelo," je po tekmi povedal ženski trener Stane Baloh. "To je ta trenutek naša realnost. Če pogledamo rezultate skozi celo sezono, je to to. Peter je res delal precej boljše skoke, Nejc en skok in to nam je prineslo peto mesto," pa je dejal moški trener Goran Janus, ki bo po skakalce zdaj pripravil na tekmo na veliki skakalnici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.