Šport
281 ogledov

Tekmeci boljši le v zaključkih, zdaj bodo Slovenci navijali za njih

Tine Urnaut CEV
Slovenski odbojkarji so v derbiju skupine B klonili proti Italijanom. Ti so slavili s 3:0 (25, 20, 23).

Aktualni evropski podprvaki so se tokrat pomerili z izbrano vrsto Italije. Za zagotovitev prvega mesta v skupini, Italija bo v četrtek odigrala še tekmo s Češko, bi Slovenci potrebovali zmago s 3:0 ali 3:1 v nizih.

Izbranci selektorja Slovenije Alberta Giulianija so dobro odprli dvoboj. Italijani so v prvem nizu hitro izgubili korak s Slovenci, ti so kar nekaj časa tako držali dve točki prednosti, za štiri pa so prvič povedli pri izidu 14:10. A tu se je nekoliko ustavilo, Italija je predvsem z boljšo igro v bloku prišla do 16:16. A z enako mero je s samostojnim blokom poskrbel Klemen Čebulj, v naslednjem napadu pa je Tonček Štern poskrbel za 19:16. Ko je isti igralec z odličnm servisom priboril še eno točko, so igralci z Apeninskega polotoka znova zaostajali za -4. Njihova klop je vzela time-out. Ta je pomagal, po štirih zaporednh točkah Italije je bilo 20:20.

Sledil je odmor, ki ga je zahtevala Slovenija. Ta je prišla do prve zaključne žoge v nizu po točki Tineta Urnauta za 24:23. Slovenci so imeli celo napad za dokončanje niza, a ga niso izkoristili, sledilo je izenačenje. Italija je nato po slabem sprejemu povedla. Niz se je končal po slovenskem dotiku mreže. Sodniki ga sicer niso opazili, a so Italijani zahtevali ogled posnetka in odločitev je bila spremenjena v njihovo korist. Prvi niz se je končal v njhovo korist s 27:25.

Italija je dominirala v uvodu drugega nza, po njihovem vodstvu s 6:1 pa se Guliani odločil za menjavo na mestu podajalca. Namesto Dejana Vinčića je v igro vstopil Gregor Ropret. Prav na servisu slednjega se je z uspešnim napadom Alena Pajenka Slovenija približala na zaostanek 5:7, Pajenk je kasneje dokončal tudi napad za 7:8. Nato so Slovenci blesteli v bloku, s tremi uspešnimi so prišli celo do vodstva z 10:8.

Italijo so znova v dober položaj vrnili servisi Simoneja Anzanija, njegovo serijo je s točko za 14:15 prekinl Štern. Potem ko je Jan Kozamernik pri zabijanu žogo poslal v mrežo, so se Italijani oddaljili na tri točke razlike, po odličnem servisu Alessandra Michieletta pa povedli z 22:18. Tekmec je le še mirno pripeljal niz do zaključka, končalo se je s 25:20.

Klemen Čebulj | Avtor: CEV CEV

Tretj niz je bil kar nekaj časa izenačen, po uspešnem udarcu Roka Možiča, ta je zamenjal Čebulja, pa je Slovenija povedla z 9:7. Preobrat je Italiji uspel po dveh neuspešnih napadih Urnauta, ob zaostanku 13:15 pa je bila slovenska klop prisiljena v prekinitev igre s posvetom na klopi. A Štern je v naslednjem napadu zadel anteno za -3.

Slovenci se niso predajali, po bloku Urnauta in servisu Ropreta je bilo 16:16. Slednji je kasneje netipično zaključil tudi napad za 20:20, kasneje je blo izenačeno tudi po dveh točkah na vsaki strani. Do prve zaključne žoge so prišli Italijani pri izidu 24:23. To so izkoristili z uspešnim blokom.

Slovenc bodo jutri tako stiskali pesti za Italijo, saj bi v primeru zmage Češke padli na tretje mesto v skupin B. S tem bi namesto tretjega iz skupine D dobili drugouvrščenega. Italijani bodo najverjetneje zaigrali s premešano zasedbo, saj so si že zagotovili prvo mesto v skupin.

Izjave po tekmi:

Alberto Giuliani, selektor Slovenije:
"Moji igralci so bili na tretji tekmi v treh dneh brez moči in energije. Seveda ne moremo storiti ničesar. Ne poznam sicer razporeda Italije, ampak verjamem, da je bila Italija včeraj prosta, kar seveda ni enako. Nismo igrali dobro v napadu. Nekajkrat se nismo odločili pravilno, a ponavljam, danes nismo igrali dovolj močno. Na včerajšnji tekmi smo porabili veliko energije, zlasti psihično smo se izpraznili. Najprej moramo počakati konec skupinskega dela, da izvemo našo končno uvrstitev v skupini ter nasprotnika. Trenutno sem miren, saj fantje dvigujejo svojo raven igre in verjamem, da bomo pripravljeni na osmino finala."

Tine Urnaut | Avtor: CEV CEV

Tine Urnaut, kapetan Slovenije:
"V prvem nizu smo imeli priložnost ter nanizali nekaj dobrih serij, a nismo bili konstantni v igri za menjavo in nas je nasprotnik hitro ujel. Malo nas je kaznovalo dejstvo, da nismo znali izkoristili priložnosti za zaključek prvega niza. V drugem nizu smo nato malo padli, Italijani so dobro začeli, mi pa smo jih vseskozi lovili. V tretjem nizu smo solidno igrali točko po točko, potem pa so nam nasprotniki po dveh serijah pobegnili. Danes nismo bili tako učinkoviti v vseh elementih, zlasti v igri za menjavo. Najprej se moramo spočiti, nato pa se maksimalno pripraviti, tako fizično kot psihično, na izločilne boje. Videli bomo, kdo bo naš tekmec, a najpomembnejše bo zopet tisto, kar se bo dogajalo na naš strani mreže."

Tonček Štern, korektor Slovenije:
"Glede današnje tekme Italijanom vse čestitke. Odigrali so na res visoki ravni, mi pa smo naredili kakšno lastno napako preveč. Mislim, da tudi taktično nismo najbolje odigrali te tekme. Skupinski del tekmovanja je zdaj za nas zaključen. Upajmo, da bomo končali na drugem mestu, česar zaenkrat še ne vemo, ampak moramo iti z dvignjeno glavo naprej in se pripraviti na nadaljevanje prvenstva. Zdaj imamo tri dni za počitek, da se dobro spočijemo in pripravimo na naslednje tekme. Najpomembnejše tekme, na katerih pa bo res treba odigrati na vso moč, šele prihajajo, možnosti za popravni izpit ni več."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.