Šport
13 ogledov

Slovenci v celjski savni skuhali tudi srbske orle

eurobasket reprezentanca košarka slovenija latvija turnir skupine laško Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca ostaja nepremagana. Varovanci selektorja Božidarja Maljkovića so dobili drugo tekmo turnirja Skupine Laško proti Srbiji (67:52).

Izjemno čvrst začetek tekme je s prvim košem na tekmi, polaganjem ob osebni napaki, v drugi minuti prekinil šele Goran Dragić. Tako Slovenija kot Srbija, ki je tekmo začela brez poškodovanega Nenada Krstića, sta ob agresivnih obrambah le stežka prihajali do odprtih metov.

Selektor Božidar Maljković je oddih v soboto namenil Jaki Lakoviču, Jaki Blažiču in Gezimu Morini, kapetanski trak pa je na svoji drugi pripravljalni tekmi nosil Boštjan Nachbar. Slovenci so po treh zaporednih koših Srbije in nekaj nezbranih napadih prvič zaostali (3:4 in 4:6).

Vročina nevarna za zdravje igralcev

Po trojki Danila Anđušića je prednost gostov zrasla že na pet, v ravno toliko minutah igre pa so Slovenci zmogli vsega štiri točke. S trojko Jureta Balažiča in polaganjem Nebojše Joksimovića so se gostitelji prihajajočega EuroBasketa vseeno uspeli približati in s prostimi meti Uroša Slokarja dve minuti pred koncem četrtine tudi povesti (13:12).

Igralci so imeli pri vodenju žoge in izvajanju prostih metov spet veliko težav zaradi spolzke žoge, ki se je v vlagi celjske dvorane spet "napila" vode, Slokarju pa je pri postavljanju blokade grdo zdrsnilo in kmalu bi si 32 dni pred prvenstvom resneje poškodoval mišico.

Ivković jezen na sodnike

V drugi četrtini je svojo prvo trojko zadel Klemen Prepelič in še malce povišal prednost Slovenije, toda Srbi so po zapravljenih napadih domačih, spet jih je na cedilu puščal skok v obrambi, v 14. minuti povedli, a je takoj z novo trojko odgovoril Nachbar (25:23).

Kljub prijateljski naravi turnirja je legendarni srbski selektor Dušan Ivković zaradi vročičnih protestov pri sodnikih dobil tehnično napako in omogočil še dve lahki točki razpoloženemu Joksimoviću. Po lepi individualni akciji Gašperja Vidmarja in polaganju Eda Murića se je Slovenija tri minute pred polčasom odlepila celo na najvišjo prednost na tekmi (33:25).

Goran Dragić vodil Slovenijo v nadaljevanju

Po delnem izidu 0:6 in nekaj slabo organiziranih napadih se je prednost Maljkovićevih varovancev stopila na vsega dve točki, zadnjega napada polčasa pa s košem ni uspelo zaključiti kapetanu Nachbarju. Nizka peterka z bratoma Dragić, Domnom Lorbkom, Slokarjem in Balažičem je na začetku drugega polčasa izpeljala nekaj hitrih akcij za vodstvo 41:37. 

Goran Dragić je s trojko dosegel svojo osmo točko na tekmi in prednost povišal na +7, domiselne akcije pa so Slovence slabe tri minute pred koncem četrtine odlepile na izenačeno najvišjo prednost na tekmi (47:39). Po nekaj zapravljenih priložnostih za še višjo vodstvo, Vidmar nikakor ni zmogel prekiniti črne serije prostih metov, so se Srbi znova približali, v eni zadnjih akcij četrtine pa je gledalce na noge znova dvignil NBA-jevec Dragić, ki je zadel po izvrstnem prodoru.

Čakali le še na uspešen prosti met Vidmarja

Kjer je tretjo četrtino zaključil, je zadnjo četrtino Dragić tudi nadaljeval, potem ko je z lucidno "no-look" podajo pod košem našel Vidmarja, ki je z zabijanjem odprl zadnji del tekme. Prednost je iz minute v minuto rasla, sedem minut pred koncem je znašala že rekordnih deset točk (55:45). Srbi so se malce približali in Maljković je zahteval minuto odmora, ob kateri je nahrulil predvsem Joksimovića.

Slednji mu je odgovoril že v enem naslednjih napadov, ko je po košu Balažiča lepo položil za nov rekordni naskok (63:51), prednost pa je do konca tekme še narasla in zmaga nikoli ni bila pod vprašajem. Slovenija ima v dosedanjih štirih odigranih tekmah stoodstoten izkupiček. Pred Srbijo je premagala še Ukrajino v Domžalah, Makedonijo v Litiji in sinoči v tesni končnici še Latvijo.

Turnir Skupine Laško, 2. krog:

Slovenija : Srbija 67:52 (16:15, 17:16, 16:12,18:9)
G. Dragić 12 točk, Balažič 11, Z. Dragić in Joksimović 8; Bjelica, Marković in Katić 8, Bogdanović 7

Že odigrano:
Turčija : Latvija 61:66 (19:18, 16:19, 10:14, 16:16)
Arslan 10 točk, Gönlum 7 in 10 skokov; K. Berzinš 13 in 10 sk., Bertans 10

Nedelja ob 20.15:
Slovenija – Turčija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.