Šport
13 ogledov

Slovenci do zmage v zadnji četrtini: 16:1!

Maljković Slovenija Ukrajina EuroBasket Domžale Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je na drugi pripravljalni tekmi pred domačim Eurobasketom z 61:54 (20:21, 32:38, 47:53) premagala Makedonijo.

Košarkarji Slovenije so v drugem nastopu v pripravah na septembrsko evropsko prvenstvo zabeležili drugo zmago. V Litiji so premagali izbrano vrsto Makedonije s 63:54 (20:21, 32:38, 47:53). Slovenija, ki je sicer zgrešila kar 18 prostih metov, je odlično odigrala zadnjo četrtino, v kateri so gostje dosegli vsega en koš.

"Nismo igrali v peti prestavi, temveč v tretji. Ekipa Makedonije je zelo izkušena, igralci se odlično poznajo med seboj in tudi oslabljeni so nam povzročali težave. Ko bodo popolni, sem prepričan, da bodo trn v peti vsaki ekipi na E,'' je povedal selektor Božidar Maljković in dodal: ''V drugem polčasu, predvsem pa v zadnji četrtini, smo zaigrali veliko bolj agresivno, s tem presenetili tekmeca in prišli do zaslužene zmage. Žal smo zgrešili ogromno število prostih metov, kar govori o tem, da ekipa psihološko ni bila povsem pripravljena. Igralci so očitno mislili, da bodo zlahka opravili s tekmecem, toda tega v košarki enostavno ni. Ta igra zahteva popolno osredotočenost."

Slovenci kljubovali peklenski vročini

Slovenija je v Litiji nastopila brez treh nosilcev igre - kapetana Jake Lakoviča, prvega zvezdnika Gorana Dragića in Boštjana Nachbarja - ter mladega Jake Brodnika, tako da selektor Božidar Maljković na parketu ni imel klasičnega organizatorja igre. V tej vlogi se je dobro znašel Nebojša Joskimovič, ki je dosegel 11 točk, imel tri podaje in dve ukradeni žogi. Enajst točk je dosegel tudi Zoran Dragić, deset pa Jaka Blažič.

Podobno kot proti Ukrajini so slovenski košarkarji potrebovali nekaj minut, da so ogreli svoje merilne naprave na koš Makedoncev. Zagotovo ne zaradi temperature, ki je bila v neklimatizirani dvorani krepko prek 35 stopinj Celzija. Ko jim je met stekel, so z delnim izidom 13:0 prevzeli pobudo, a ne za dolgo, saj so bili Makedonci dovolj spretni, da so z meti z razdalje narekovali ritem igre in držali prednost na semaforju ter vodili vse do zadnje četrtine.

Blamaža gostov v zadnji četrtini

Šele ko so slovenski junaki stisnili Makedonijo v obrambi, hkrati pa preko MVP turnirja Generali Gašperja Vidmarja prevzeli pobudo pod obročema, se je prednost Makedoncev stopila in po trojki Klemna Prepeliča v 36. minuti je Slovenija po dolgem času znova povedla (56:53). Od tu naprej za Makedonce, ki so nastopili brez dveh ključnih igralcev Boja McCalebba in Pera Antića, ni bilo več rešitve, saj je Slovenija zagospodarila na parketu in tudi preko hitrih protinapadov prišla do neulovljive prednosti 61:53.

"V zadnjih sedmih minutah, ko smo se zresnili, smo stisnili v obrambi in vsa stvar je bila veliko lažja. Tako, kot smo igrali v zaključku, moramo vztrajati čim dlje časa; zagotovo bodo prišle črne minute, a ključ do uspeha bo vedno agresivna obramba. Kar se tiče velikega števila zgrešenih prostih metov, se ne bi sekiral, saj imamo za seboj naporne priprave. S sproščenostjo bomo tudi to zadeli," je dodal Uroš Slokar.

Druga pripravljalna tekma:

Slovenija : Makedonija 61:54 (20:21, 32:38, 47:53)
Joksimović 11, Z. Dragić 11, Blažič 10; Čekovski 17, Stojanovski 12

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.