Šport
13 ogledov

Slovenci v torek za biti ali ne biti

Kristan Jeglič Kitarov Belorusija Slovenija SP svetovno prvenstvo Stockholm Reuters
Slovenska hokejska reprezentanca bo v torek ob 16.15 igrala svojo tretjo tekmo na svetovnem prvenstvu elitne skupine na Švedskem. Po dveh tesnih porazih v uvodnih krogih z Norveško in Belorusijo bo ta dvoboj bržkone že odločilen za obstanek med najboljšimi na svetu.

Izkupiček obeh torkovih tekmecev je po dveh tekmah enak: tako Slovenci kot Danci so izgubili obe tekmi na začetku tekmovanja. Slovenci najprej z Norvežani z 1:3, v nedeljo z Belorusi s 3:4. Danci pa so se solidno upirali Kanadčanom (1:3) in po napeti končnici v nedeljski večerni tekmi morali priznati premoč skandinavskim tekmecem Norvežanom z 2:3.

Tekma odločilnega pomena

Ker po novem sistemu tekmovanja brez posebne skupine za obstanek v nižji rang tekmovanja praviloma vodi zadnje mesto - le Belorusija je izjema, ker ima kot gostiteljica naslednjega SP 2014 nastop že zagotovljen -, bo torkov dvoboj v dvorani Globen v veliki meri že tudi odločilen za obstanek. Ekipa, ki bo poražena, bo imela le še malo možnosti za to, da SP nadaljuje med najboljšimi tudi v naslednjem letu. Slovence namreč čakajo le še "prvokategorniki" Švica (v nedeljo je po kazenskih strelih premagala Kanado), Češka, Švedska in Kanada, Danska pa bo morda imela še eno priložnost v dvoboju z Belorusijo.

Rodman: ''Treba bo zmagati, druge logike ni''

A za zdaj so vse misli v slovenskem taboru usmerjene le na tekmo z Dansko, preračunavanja o tem, kdo mora koga premagati za obstanek v eliti, še ni. Slovenci in Danci so se doslej sicer pomerili na 24 uradnih in prijateljskih tekmah, nekoliko uspešnejši so Skandinavci s 13 zmagami, Slovenija jih ima osem. Na najvišji ravni pa sta se ekipi ob zadnji olimpijski kvalifikacijski tekmi (2:1 za Slovenijo) pomerili še na SP 2005 in 2006, ko je bilo 4:3 in 3:3.

Kristan Kolcov Belorusija Slovenija SP svetovno prvenstvo Stockholm | Avtor: Reuters Reuters
"Naslednjo tekmo bo treba zmagati, druge logike ni. Ne vem, česa ta ekipa nima v primerjavi z Vojensom. Ista postava je, še vedno se super razumemo, samo golov ni. Morda smo tam dajali gole v pravem trenutku, tukaj pa jih ne. Črta med uspehom in neuspehom je zelo tanka in žal smo zdaj na drugi strani," pred dvobojem s starimi znanci pravi Marcel Rodman.

Danci motivirani za maščevanje

Slovenija in Danska imata še zelo sveže medsebojne izkušnje. Februarja so bili Slovenci gostje na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Vojensu in tam pokvarili načrte domačinom, ki so ob Belorusih veljali za favorite. Na olimpijske igre v Soči se je uvrstila Slovenija, Danci pa bodo imeli, tako kot na nedeljski tekmi Belorusi, nedvomno dodaten motiv v boju s Slovenci, da bi poravnali olimpijske račune.

"Res smo se približali, a treba bo še kaj zmagati. Ni dovolj zgubiti le za gol, treba bo dobiti kakšno točko in zmagati. Danci zanesljivo niso pozabili tistega poraza. A mi bomo tudi zelo motivirani zaradi dveh porazov na SP. Vemo, da bo tekma težka, Danci imajo dobro ekipo in morali bomo igrati vseh 60 minut maksimalno zbrano," se zaveda Robert Sabolič, strelec enega od treh zadetkov na tekmi z Belorusijo, kar pa na koncu ni zadoščalo za kakšno točko Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.