Šport
15981 ogledov

Prišel, videl, 'raztural'! Slovenec v eni samcati potezi zrušil rekord

Kristjan Čeh Epa
Kristjan Čeh se je z novim rekordom evropskih prvenstev prepričljivo uvrstil v petkov finale v metu diska.

Svetovni prvak Kristjan Čeh se je tretji dan evropskega prvenstva v atletiki v Münchnu gladko uvrstil v petkov finale. Imel je daleč najboljši izid, s 69,06 m je že v kvalifikacijah presegel najboljši dosežek vseh časov na prvenstvih stare celine. Agata Zupin je končala na 32. mestu po prvem krogu na 400 m ovire (57,42).

Brez izida je po treh prestopih ostala Neja Filipič v troskoku, kjer je imela šesti prijavljeni izid sezone, na četrtem mestu pa je v seštevku sezone v diamantni ligi. Tina Šutej bo nocoj ob 20. uri tekmovala v finalu skoka s palico, kjer je prva favoritinja za zlato.

Tina Šutej | Avtor: Profimedia Profimedia

"V prvem metu sem šel na lahko, da le pridem v finale. Toda že na ogrevalnem stadionu sem videl, da sem zelo dobro pripravljen, a da bom vrgel tako daleč, tega pa nisem pričakoval. Zelo sem vesel. Tudi na SP prejšnji mesec v Oregonu sem dosegel rekord prvenstev, sedaj ga imam tudi na EP, a sem v dobrih pogojih sposoben še več," je napovedal Čeh.

Za petek je v bavarski prestolnici napovedan dež. "Ampak upam, da se nas bo malo usmilil in ne bo močan. Ta trenutek tega še ne vemo, ampak tudi to ni težava. Krog za izmet je dober in hrapav," je za slovenske medije po tekmi povedal Čeh.

Kristjan Čeh | Avtor: Epa Epa
Pred tem je več kot uro odgovarjal tujim televizijskim postajam in drugim medijem, ki so se zelo zanimali za njegovo in slovensko športno zgodbo o uspehu. Odgovoril je tudi, da se je s košarkarskim zvezdnikom Lukom Dončićem doslej srečal le enkrat.

V kvalifikacijah je bil tako osredotočen, da ni niti slišal, ko so ga napovedali kot svetovnega prvaka. "Ne, res nisem slišal. Poleg tega nič drugače ne gledam na tokratni finale, kot sem na SP. Želim si, da bi imel v dežju dober oprijem v krogu za izmet, da tehnično dobro vržem, tako bo disk tudi daleč letel," je še povedal Čeh.

Triindvajsetletni Ptujčan bo prvi favorit v finalu. V boj za medalje se bo podal v petek ob 20.20. Že v prvem metu kvalifikacij je v skupini A, kjer je bil osmi po vrsti, ne le krepko presegel kvalifikacijsko normo za finale (66 m), temveč tudi presegel 68,87 m, kolikor je Poljak Piotr Malachowski dosegel za zmago na EP pred 12 leti v Barceloni.

V kvalifikacijah je bil za Čehom v skupini drugi tako kot prejšnji mesec na SP 19-letni Litovec Mykolas Alekna, v tretji seriji so mu namerili 65,48 m, tretji pa Šved Simon Pettersson z 62,39 m, srebrn na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu.

V skupini B sta prek kvalifikacijske norme vrgla le branilec naslova Andrius Gudžius iz Litve (66,70 m), ter rojak slednjega in olimpijski zmagovalec Daniel Stahl (66,39 m).

Četrti izid med vsemi je zabeležil Avstrijec Lukas Weisshaidinger (65,48 m), bronast na OI v Tokiu, SP v Dohi 2019 ter tudi tretji na prejšnjem EP v Berlinu, a šele deseti na SP v Oregonu. Čeh je zato zanj že pred kvalifikacijami napovedal, da bo zelo nevaren in motiviran.

Komentarjev 2
  • malarin 18:26 17.avgust 2022.

    Če je Slovenc, napiš po Slovensko POKORIL . . .

  • Ender3 16:11 17.avgust 2022.

    Še Čeh je boljši od Ukrajinca, ki se med vojno ločuje. Vse čestitke športnemu velikanu !