Šport
598 ogledov

Slovenija brez milosti zapečatila nizozemsko usodo

Slovenska odbojkarska reprezentanca Volleyballworld
Slovenski odbojkarji so z zmago končali turnir na Filipinih in preprečili Nizozemski nastop na zaključnem turnirju najboljše osmerice.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v filipinskem Pasay Cityju odigrala še zadnjo tekmo ligaškega dela lige narodov. Izbranci romunskega stratega na slovenski klopi Gheorgheja Cretuja so proti Nizozemski slavili s 3:0 (20, 30, 22). Slovenci so si že pred tem zagotovili nastop na zaključnem turnirju najboljše osmerice.

Slovenski odbojkarji so se z zmago poslovili od Filipinov in potrdili preboj na zaključni turnir. V treh nizih so ugnali Nizozemce, kar pomeni, da so turnir v predmestju Manile končali s po dvema zmagama (še proti Kitajski) in porazoma (Poljska, Italija).

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

V obračunu z Nizozemci so v prvem nizu Slovenci prvič resneje pobegnili pri 10:7, imela nato ves čas rahlo prednost, za tri pa spet povedli pri 14:11 po točki Jana Kozamernika. Isti igralec je poskrbel tudi za 16:13. Rok Možič je bil tisti, ki je Sloveniji priigral prvo vodstvo za štiri točke (19:15), kljub nekaj napakam pri servisih v končnici pa so Slovenci zanesljivo dobili niz, ki ga je s točko končal Tine Urnaut (25:20).

V drugem nizu je bila igra sprva bolj ali manj izenačena, rahlo pobudo so imeli Nizozemci z razpoloženim kapetanom Nimirjem Abdel-Azizom. Z asom so pri 12:9 tudi prvič povedli za tri točke, vendar so jih slovenski odbojkarji ujeli pri 13:13. Možič je pri 18:17 poskrbel za slovensko vodstvo, Urnaut pa je z zaporednima asoma še povišal prednost na 20:17. V naslednji akciji je uspešen slovenski blok dosegel točko še za 21:17.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

Toda po zaslugi Nimirjevih servisov so "tulipani" izid poravnali na 21:21 ter z delnim izidom 7:0 prišli spet tudi do vodstva s 23:21. Prav Nimir je tudi poskrbel za prvo zaključno žogo Nizozemcev, a so jo Slovenci obranili, prek Alena Pajenka prišli sami do dveh priložnosti za zmago v nizu, a sta ostali neizkoriščeni, tako kot tudi tretja, je pa četrto z blokom unovčil Pajenk za 32:30.

V tretjem nizu so Slovenci hitreje prevzeli pobudo, povedli s 7:4, nato je bil Pajenk spet uspešen za 10:6, nizozemska napaka je na semafor izrisala še prednost 13:8 za Slovenijo, ki je bila tako na dobri poti do končne zmage. Toda Nizozemska se še ni vdala, se približala na točko, toda končnico so Slovenci odigrali bolje ter relativno zanesljivo osvojili še tretji niz.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Volleyballworld Volleyballworld

Četrtfinalni tekmec, ki bo 20. julija v poljskem Gdansku stal nasproti slovenskim odbojkarjem, še ni znan. Bo pa to najverjetneje drugouvrščena ekipa ligaškega dela, kar pomeni Japonska ali ZDA. Z nobeno izmed omenjenih dveh reprezentanc se Slovenija v letošnji ligi narodov še ni srečala. Vsi pari četrtfinala pa bodo znani po zadnjih tekmah v ameriškem Anaheimu v noči na ponedeljek.

Slovenski odbojkarji so pred tem na prvih dveh turnirjih v japonski Nagoji in francoskem Orleansu premagali Srbijo, Francijo, Iran, Argentino, Kanado in Kubo, izgubili pa še proti Bolgariji in Braziliji.

Nastop v Gdansku so si poleg sedmouvrščene Slovenije (razmerje zmag in porazov 8-4) že zagotovile tudi reprezentance Japonske (10-1), ZDA (9-2), Italije in Argentine (obe 9-3), Poljske (9-2) in Brazilije (8-4). Tako ostaja odprto le še eno mesto, za katero se po današnjem porazu Nizozemske potegujeta le še Srbija in Francija. Če bi Nizozemska premagala Slovenijo, bi bili "tulipani" zadnji udeleženci četrtfinala, tako pa to mesto zaenkrat drži Srbija, v primeru današnje zmage nad Nemčijo pa se bo tja uvrstila Francija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice