Šport
20 ogledov

Slovenija gre naprej: padla Islandija!

Luka Žvižej
1/8
EPA
Slovenski rokometaši so na zadnji tekmi predtekmovanja evropskega prvenstva premagali Islandijo in se uvrstili v drugi del turnirja (34:32). Preračunljivi varovanci Borisa Denića so na koncu nalašč prejeli dva gola, ki sta jim ob večerni zmagi Hrvaške nad Norveško prinesla drugo mesto in dve točki v drugem krogu.

Slovenski rokometaši so v dvorani Millenium v Vršcu po porazih z Norvežani in Hrvati dosegli prvo zmago. Izbranci Borisa Deniča so v tekmi "na življenje ali smrt" tekmece iz dežele gejzirjev zasenčili v vseh prvinah in si s prvo turnirsko zmago zagotovili nastope v Novem Sadu, ki bodo od 22. do 25. januarja. Slovenija se bo pomerila s Španijo, Francijo in Madžarsko. Vzhodni sosedje so na zadnji tekmi skupine C presenetljivo premagali galske peteline, tako da aktualni prvaki drugi krog potujejo šele kot tretja ekipa, brez dodatnih točk (23:26).

"Fantom čestitam za dobro borbo. Dobro smo se pripravili na tekmo, na začetku nismo bili preveč zbrani, ampak fantje so nato izvajali vse, za kar smo se dogovorili. Vseskozi smo vodili in mislim, da smo zasluženo zmagali. Na koncu smo nadzirali tudi rezultat, tako da res vsaka čast fantom," je bil po tekmi pred kamerami TV Slovenija zadovoljen selektor Denič. "Nikoli ni popolno, ampak mislim, da so fantje res dobro odigrali. Ne bom rekel, da soptimalno, ampak gotovo smo odigrali eno boljših tekem. Vedeli smo, da smo pritisnjeni ob zid – ali bomo šli naprej ali pa gremo domov. Nismo želeli iti v kalkulacije, tekmo smo šli zmagat. Gremo naprej, tri nove izkušnje, tri velike tekme za to ekipo in za to generacijo in jaz  jim čestitam."

Slovenski rokometaši so naravnost odlično odigrali prvi polčas. Močnega in uveljavljenega tekmeca so zasenčili v vseh prvinah, selektor Denič pa je dokaj enakovredno in nekoliko presenetljivo porazdelil minutažo med 14 igralcev. Na klopi je obsedel zgolj Marko Bezjak, z drobtinicami pa se je moral zadovoljiti še drugi vratar Primož Prošt.

Slovenska obramba 6-0 je v prvem polčasu delovala kot dobro podmazan stroj, napakic je bilo moč prešteti na prste ene roke. Islandska napadalna formacija jo je premagovala s skrajnimi močmi, najbolj nevarna islandska strelca v odsotnosti legendarnega Olafurja Stefanssona in prva zvezdnika ekipe Robert Gunnarsson in Gudjon Valur Sigurdsson pa je imela pod nadzorom.

Slovenski napad je imel nekaj majhnih lepotnih napak v sami izvedbi, v celoti pa je bil izjemno raznovrsten. V prvem polčasu se je med strelce vpisalo kar deset slovenskih rokometašev, najbolj pa sta prednjačila Dragan Gajić s štirimi in Sebastian Skube s tremi zadetki. Slovenija si je prvo otipljivo vodstvo priigrala v 14. minuti, ko je z golom Skubeta povedla z 9:6, sijajno igro pa kronala v sami končnici, ko je Uroš Zorman v izdihljajih prvega polčasa povišal na 17:13.

Slovenska rokometna rapsodija se je nadaljevala tudi v začetku drugega polčasa. Obramba 6-0 ni popuščala niti za milimeter, Gajić pa je z dvema zadetkoma iz bliskovitih nasprotnih napadov svoje soigralce v 36. minuti popeljal do vodstva z 22:16. Islandska ekipa je bila v teh minutah povsem razbita, že v naslednji minuti pa je njen selektor Godmundur Godmundsson - po zadetku Skubeta za 23:16 - zahteval minuto odmora.

Krajši premor ni zaustavil z vseh položajev nevarnih slovenskih rokometašev, v 39. minuti je Skube znova zadel za vodstvo s +7 (25:18). Nato se je Zormanu in njegovim soigralcem malce ustavilo, tekmeci so po delnem izidu 3:0 v 42. minuti znižali na 21:25.

Deničevi izbranci so do konca tekme ubranili prednost. V 57. minuti so se jim Islandci približali na zgolj dva gola zaostanka, nato pa je zadevo v svoje roke vzel Skube in z dvema zaporednima goloma - prvega je dosegel z igralcem manj na igrišču - povišal na 34:32. Ko je v predzadnji minuti vratar Škof ubranil še sedemmetrovko Sigurdssonu, se je v Vršcu začela velika slovenska veselica.

"Danes smo vedeli, da je to naš dan D. Obstajali sta dve varianti – ali Ljubljana ali Novi Sad. Mi smo si izbrali Novi Sad in zelo sem vesel. Oddolžili smo se navijačem za tista dva poraza, res je bilo super. Za razliko od drugih tekem smo danes to dobro odprli. Navijači so bili danes še malenkost boljši kot na prejšnjih tekmah. Vsa čast jim," je po tekmi dejal Sebastian Skube. Vratar Gorazd Škof, ki se je razbranil predvsem v zadnjih minutah tekme, je številčni kontingent navijačev že povabil na sever v Novi Sad. "Hvala vsem navijačem in mi se ne bomo predali. Jaz mislim, da je s to zmago za vse igralce, ki so prvič v reprezentanci, zdaj led prebit," je povedal Škof. "Tako je, kot bi bili v Sloveniji, srbohrvaško praktično govorimo samo v hotelu. Navijači, pridite v Novi Sad, čakamo vas!"

Slovenski kapetan Uroš Zorman je za TV Slovenija namenil nekaj ostrih puščic proti domovini, kjer so bili rokometaši pred tekmo z Islandijo že na udaru kritik."Ne bom veliko filozofiral, ker se bo spet našlo veliko pametnjakovičev, ki bodo spet  'blablablablabla' …" je začel Zorman. "Na prvih tekmah nam je zmanjkalo nekaj sreče in izkušenj, zdaj se je vse obrnilo v našo korist. Tekmo smo imeli v naših rokah od prve do zadnje sekunde. Pokazali smo karakter in borbenost ter v vseh vrlinah nadigrali Islandce. Fantom čestitam za zmago, na koncu nas je fantastična publika spet nosila skozi celotno tekmo. Zaradi njih sem ponosen, da sem Slovenec. Žal mi je, da določeni v Sloveniji še naprej dvomijo v nas. Ampak tako je, takšni smo mi Slovenci. Ta zmaga je tudi zanje."

Vozni red: najprej Francija, potem Madžarska in Španija

Slovenska reprezentanca se bo v nedeljo, 22. januarja, pomerila s Francijo, v torek, 24. januarja, z Madžarsko, dan pozneje pa s Španijo. Vse tekme bo igrala v Novem Sadu. Hrvaška bo drugi del v skupini II (Novi Sad) začela s štirimi točkami, Madžarska in Španija s po tremi, Slovenija z dvema, Francija in Islandija pa brez točk.

V skupini I (Beograd) imata Srbija in Nemčija po štiri točke, Poljska dve, Makedonija in Švedska po eno, Danska pa je brez točk. Slovaška, Češka, Rusija in Norveška zapuščajo veliko evropsko rokometno areno po prvem delu tekmovanja. Drugi del bo na sporedu v Beogradu in Novem Sadu, skupino I bodo tvorile izbrane vrste iz skupin A in B, skupino II pa iz skupin C in D. V polfinale se bosta uvrstili po dve najboljši reprezentanci iz obeh skupin drugega dela, najbolj prestižne tekme pa bo gostila beograjska Arena, ki sprejme 20.000 gledalcev.

EP v rokometu, predtekmovanje, 3. kolo:

Skupina D (Vršac)

Islandija : Slovenija 32:34 (13:17)
Sigurdsson 9, Atlason 5, Petersson 4; Skube in Gajić 7, Dolenec 6, Zorman 3

Hrvaška : Norveška 26:20 (13:8)
Čupić 6, Buntić 4, Lacković, Horvat in Štrlek 3; Mamelund 6, Tvedten 5

Lestvica: 1. Hrvaška 6 točk*, 2. Slovenija 2*, 3. Islandija 2*, 4. Norveška 2.

Skupina C (Novi Sad)

Španija : Rusija 30:27 (17:11)
Garcia 6, Ugalde in Canellas 5, Entrerrios 4; Igropulo 8, Černoivanov 5, Dibirov 4

Francija : Madžarska 23:26 (14:12)
Barachet 5, Bingo 4, Narcisse in Karabatić 3; Zubai 6, Harsanyi 4, Mocsai, Putics in Krivokapics 3

Lestvica: 1. Španija 5 točk*, 2. Madžarska 4*, 3. Francija 2*, 4. Rusija 1.
* - v drugem krogu

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.