Šport
57 ogledov

Slovenija ima novo kraljico belih strmin

ilka štuhec lake louise smuk zmaga Profimedias
Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec si je na smuku v kanadskem Lake Louisu prismučala prvo zmago v njeni karieri. "Na startu sem si rekla: uživaj in bo kar bo,'' je recept za uspeh razkrila 26-letnica.

Slovenija ima novo junakinjo belih strmin, in sicer se je po napovedanem slovesu Tine Maze že na prvi tekmi nove sezone v hitrih disciplinah na najvišjo stopničko povzpela Ilka Štuhec.

Mariborčanka je v Lake Louisu za seboj pustila Sofio Goggio in Kajso Kling ter se veselila največjega uspeha v karieri.

"Na startu sem si rekla: uživaj in bo kar bo,'' je povedala Štuhčeva in dodala: "Prvi trening je bil super, drugi pa realno gledano zelo slab. Poskusila sem se nekaj naučiti iz tega, saj so bili pogoji dosti podobni tem na tekmi. Ni se dobro videlo in preprosto sem se samo peljala. Vesela sem, da sem se uspela dosti hitro sestaviti tudi za ne najbolj idealne pogoje. V četrtek, na zadnjem treningu, sem potrdila, da lahko in da znam."

Časa za počitek ne bo, saj bo že danes v Lake Louisu na sporedu drugi smuk sezone 2016/2017 Najboljša slovenska smučarka bo na tekmi prvič nosila rdečo majico vodilne v seštevku kraljevske discipline. "Poskusila se bom, kot vsak drug dan, pripraviti na novo tekmo. Mogoče bom najprej kaj pojedla, potem naredila kondicijo, moram še narediti obravnavo s kinezologinjo. Mogoče bom malo težje zaspala zvečer, če bo vse skupaj prišlo za mano. Nekako čim bolj normalno bom poskušala vse skupaj preživeti,'' je povedala 26-letnica.

Štuhčeva bo tudi v letošnji sezoni delala s samostojno ekipo, v kateri je njena mama Darja Črnko v vlogi serviserke in zaupnice ter trener Gregor Koštomaj. "Predvsem poleti smo zelo dobro trenirali, veliko s fanti. Imela je zelo dobro primerjavo, predvsem pa motivacijo, morala se je dokazovati. Že tam je bilo čutiti, da je hitra, a saj veste, to se mora vedno potem potrditi na tekmi. Tu na treningih, smo poskušali narediti nekaj stvari in takoj se je videlo, da je med boljšimi tekmovalkami," je povedal Koštomaj in dodal: "Bil sem nekje na sredini, na drugem skoku, tako da sem po zvezi slišal čase. Moram pa reči, da mi srce še nikoli ni tako hitro bilo. Mislim, da sem izgubil kakšno leto življenja. Veselje ob prihodu v cilj pa je bilo nepopisno, sem 'fejst' zavriskal. En velik kamen se je odvalil od srca, po vsem tem delu, ki smo ga vložili. Predvsem pa mislim, da se je odvalil en velik kamen od srca Ilki, ki je v vsej svoji karieri in ob vsemu talentu imela tudi precej smole. Zdaj pa se zadeva počasi sestavlja in to je najlepše povračilo za ves trud, ki ga je vložila. Ta zmaga je več kot zaslužena.''

Ekipa pa kljub odmevnemu rezultatu ne bo podlegla evforiji. "Naše delo se zaradi tega uspeha ne bo kaj veliko spremenilo. Grem počasi v analizo te tekme, da vidimo, če je ostalo še kaj 'municije'. Poskušali bomo biti čim manj evforični, saj imamo pred sabo še dva tekmovalna dneva," je zaključil trener.

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.