Šport
19 ogledov

"Slovenija je Švedska brez Ibre"

Landon Donovan. (Foto: Tine Zupan) Žurnal24 main
Na torkovem druženju ameriških reprezentantov z novinarji v Pretorii smo se pogovarjali s prvim zvezdnikom ZDA Landonom Donovanom.

Po remiju z Anglijo na prvi tekmi se varovanci Boba Bradleyja že počasi obračajo proti srečanju s trenutno vodilno ekipo skupine C, Slovenijo. Ekipi se bosta pomerili v petek v Johannesburgu.

Landon, ste si ogledali tekmo Slovenije z Alžirijo in kaj lahko poveste o Slovencih?
Gledal sem vse tekme na tem svetovnem prvenstvu. Težko je ocenjevati na podlagi enega srečanja. Obe ekipi sta igrali precej konzervativno, obe sta bili čvrsti v obrambi in sta skušali izkoristiti, kar se je ponudilo v napadu. Sloveniji je to uspelo. V ponedeljek smo imeli prosto, danes pa se jim bomo začeli posvečati in bomo kmalu vedeli več.

Če izgubimo, smo izpadli, to je realnost tega položaja. Čeprav so ljudje veliko več dali na tekmo z Anglijo, je ta s Slovenijo precej bolj pomembna.
Landon Donovan

Kako bo tekma drugačna kot tista z Anglijo?
Je precej drugače. Anglija je bila zelo agresivna in želi diktirati tempo. Če Slovenci zmagajo proti nam, se bodo uvrstili naprej. Zato je težko napovedati, ali bodo napadli od prve minute in lovili zmago ali se bodo zadovoljili s točko. Videli bomo sproti in se prilagajali. Ko igraš z Anglijo, moraš biti bolj previden, saj ima izvrstne posameznike. Tekma s Slovenijo bo drugačna. Slovenija nima Ronneyja, Lamparda ali Gerrarda in ni spektakularna ekipa. Slovenci nimajo igralca, za katerega bi rekel, da ga moramo 100-odstotno ustaviti in se osredotočati nanj. Se pa dobro poznajo, dolgo igrajo skupaj in imajo odlično kemijo v moštvu. So čvrsta celota. Ko igraš s tako dobro organizirano ekipo, je težko.

Z ekipami iz vzhodne in osrednje Evrope ZDA nimajo dobre statistike. Je to le statistična anomalija?
Zanimivo vprašanje. Nisem igral tekme proti Slovaški, ki smo jo izgubili pred prvenstvom, ampak bi rekel, da je Slovenija podobna ekipa. Primerjal bi jo kar s Švedsko, če ji odvzameš Ibrahimovića. Gre za zelo kompaktno ekipo brez prav znanih igralcev.

Na katero karakteristiko svoje ekipe stavite?
Pri nas je bilo vedno najbolj pomembno vzdušje v moštvu. Veliko ekip bi po tako zgodnjem zadetku, kot smo ga mi dobili proti Angliji, spustilo glave in razpadlo. Mi pa smo izenačili in bi ob koncu lahko tudi zmagali. To je osnova. Obrambno smo vedno čvrsti, v napadu pa bomo morali nekaj stvari popraviti.

Tekma s Slovenijo bo drugačna. Slovenija nima Ronneyja, Lamparda ali Gerrarda in ni spektakularna ekipa. Slovenci nimajo igralca, za katerega bi rekel, da ga moramo 100-odstotno ustaviti in se osredotočati nanj. Se pa dobro poznajo, dolgo igrajo skupaj in imajo odlično kemijo v moštvu. So čvrsta celota. Ko igraš s tako dobro organizirano ekipo, je težko.
Landon Donovan

Bo težko po Angliji ostati z obema nogama na tleh? Vas lahko popade evforija?
V preteklosti bi me to morda skrbelo. V slačilnici po Angliji nismo odpirali penine. Bili smo zadovoljni, a nihče ni bil ekstatičen. Fantje razumejo, za kaj gre. O tekmi z Anglijo se je ogromno govorilo, mi pa smo vedeli, da je to šele začetek turnirja.

Slovenija ima zelo dobrega vratarja Samirja Handanovića. Mu boste kot napadalec posvetili kaj dodatne analize?

Posvečamo se vsem igralcem nasprotnika, vendar pa kot napadalec gledam tudi veliko posnetkov vratarjev in branilcev. Ko se znajdeš v priložnosti, ne razmišljaš o tem, na kateri strani je vratar šibkejši. Reagiraš in potem razmišljaš. Kakorkoli je že dober vratar, popoln strel premaga tudi najboljšega na svetu.

Je obračun s Slovenijo tekma, ki je preprosto ne smete izgubiti?
Če izgubimo, smo izpadli, to je realnost tega položaja. Čeprav so ljudje veliko več dali na tekmo z Anglijo, je ta s Slovenijo precej bolj pomembna.

Kako se boste spopadli z vlogo favorita?
Kdo pa pravi, da smo favoriti?

Mediji ...
Kaj pa vi veste?

Stavnice?
Kaj pa one vedo?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.