Šport
44 ogledov

Risi pričakovali poraz, a drugačen izid

Slovenija - Kanada
1/5
EPA
Slovenska hokejska reprezentanca je zabeležila drugi najvišji poraz proti izbrani vrsti Kanade (2:7). Za rise sta se med strelce vpisala Jan Muršak in Jan Urbas.

Slovenci so v četrtem poskusu napadali prvo zmago na SP proti aktualnim svetovnim prvakom. Najbližje so bili pred štirimi leti, ko so v Stockholmu izgubili po podaljšku (3:4). Leta 2008 so Kanadčani slavili s 5:1, leta 2005 pa kar z 8:0. Tokrat so so favoriti slavili s petimi goli razlike (7:2).

Kvaliteta (in sreča!) na strani Kanade

V vratih je tekmo začel Gašper Krošelj, ki je uvodoma zaustavil nevaren strel Marka Scheifeleja. Branilci naslova so imeli po izključitvi Jana Muršaka na voljo prvi power-play, a so se risi ubranili.

Muršak je po vrnitvi na led zastreljal obetaven protinapad, Kanadčani pa so odgovorili z natančno odmerjenim strelom branilca Colorada Avalanche Tysona Barrieja, ki je zadel v zgornji desni kot Krošljevih vrat. Slovenski vratar je bil brez moči. 

Po izključitvi Mikea Mathesona so imeli Slovenci na voljo power-play, vendar številčne prednosti niso izkoristili. Po dobri polovici prve tretjine je bilo razmerje strelov 10-5 v korist favorizirane ekipe.

V 15. minuti so Kanadčani podvojili vodstvo. Rise so najprej stisnili v obrambno tretjino in pričeli z obstreljevanjem slovenskega vratarja. Krošelj je ubranil dva zaporedna strela, nato pa so prvaki izkoristili gnečo pred slovenskimi vrati in uspeli plošček potisniti v mrežo.

Dve minuti kasneje so Kanadčani zadeli še tretjič. Po hitrem protinapadu je do strela prišel Brayden Point, pak pa se je odbil od drsalke Luke Vidmarja in končal v slovenski mreži. Razmerje strelov ob koncu prve tretjine je bilo 19-6 v korist Kanade.

Hat-trick MacKinnona, Muršak znižal

Selektor Zupančič je za drugo tretjino v vratih pustil razpoloženega Krošlja, ki je v uvodnem delu dobro opravil svojo nalogo in tudi v nadaljevnju uspešno posredoval v obrambi. Kanadskega vratarja Chada Johnsona je uspel preizkusizi Anže Kuralt, kmalu zatem pa so Kanadčani še povečali svojo prednost.

Kapetan Claude Giroux je po prodoru streljal iz obrata, branil je Krošelj, odbit plošček pa je v prazno mrežo poslal MacKinnon. Ta se je nato zapletel v prerivanje z Muršakom, vendar so se strasti hitro umirile.

Kanadčani niso popuščali. S hitrimi podajami v slovenski tretjini so odprli veliko prostora, MacKinnon pa je z neoviranim strelom po diagonali dopolnil svoj hat-trick

Na polovici druge tretjine so risi spet prišli do power-playa, a sta bila Rok Tičar in Robert Sabolič nenatančna. Po izključitvi Jasona Demersa so imeli naši hokejisti na ledu dva igralca več, vendar je kanadska obramba ostala neprodušna.

V 36. minuti so risi znižali. Po levi strani ledene ploskve je prodrl Sabolič in podal v sredino do Muršaka, ta pa je pak potisnil mimo nemočnega Johnsona in dosegel drugi gol na prvenstvu.

Branilci naslova so za odgovor potrebovali manj kot dve minuti, z izjemno potezo pa se je izkazal Mitchell Marner. Po sprejemu ploščka globoko v napadalni tretjini je namesto, da bi takoj ustrelil na gol, potrpežljivo počakal in se začel umikati nazaj. S tem je Krošlja vrgel iz igre in brez težav zabil za 6:1. Razmerje strelov v drugi tretjini: 15-5 v korist Kanade.

Bizaren gol Skinnerja, Urbas ublažil poraz

V 48. minuti je za najbolj bizaren trenutek tekme poskrbel Jeff Skinner, ki je želel podati soigralcu, vendar se je pak odbil od Aleša Mušiča in nerazložljivo pristal v slovenski mreži. 

Risi so imeli pet minut pred koncem tekme na računu le en strel (3. tretjina), Kanadčanom pa je povišanje izida uspešno preprepčeval Krošelj. V 55. minuti si je izključitev prislužil David Rodman in prvaki so se za nekaj časa utaborili v napadalni tretjini. Znova se je izkazal slovenski vratar.

Risi so v zaključku poskrbeli za znižanje izida, ko je po lepi akciji odbitek v mrežo pospravil Jan Urbas za končnih 2:7. Končno število strelov 51-14 v korist Kanade.

"Tekma je bila težka. Ves čas so vršili pritisk na nas. Celo tekmo niso popustili. Rezultat ne odraža poteka tekme. Vratar je bil neverjeten. Odločeni smo bili, da bomo ne glede na rezultat igrali našo igro. Poskušali smo igrati pametno, toda proti takšni ekipo je težko," je za Šport TV povedal član Philadelphie Flyers Travis Konecny.

SP elitne divizije, 2. tekma:

Skupina B

Slovenija - Kanada 2:7 (0:3, 1:3, 1:1)
Muršak 36., Urbas 58.; Barrie 5., Mackinnon 15.,  25., 26., Point 17., Marner 38., Skinner 48.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.