Šport
200 ogledov

Slovenija med elito na pragu polfinala

odbojka, odbojkarska reprezentanca FIVB
Japonci konkurenčni le v tretjem nizu.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v 14. krogu lige narodov v Riminiju s 3:0 ( 16, 16, 26) premagala Japonsko in s tem zadržala tretje mesto na lestvici. Pred zadnjim krogom, v katerem se bo pomerila z Bolgarijo, jo do izpolnitve cilja, uvrstitve v polfinale, ločijo le drobtinice.

Slovenski odbojkarji v Riminiju ne popuščajo. Kljub napornemu ritmu in dejstvu, da so že skoraj mesec zaprti v mehurčku, nizajo zmago za zmago. Žene jih velikanska motivacija, da se že v svojem krstnem nastopu v ligi uvrstijo med najboljše štiri reprezentance in si zagotovijo nastop v polfinalu. Po zmagi nad Japonsko, njihovi 11. v Riminiju, so le še korak oddaljeni do cilja, zadnja ovira bo v sredo Bolgarija.

Položaj pa se po slovenskih željah lahko razplete tudi že prej, in sicer če Francija ali Rusija danes ne premagata Argentine oziroma Italije, Francozi in Rusi pa bodo imeli težko delo tudi v zadnjem krogu, ko se bodo merili z vodilnima ekipama Poljsko oziroma Brazilijo.

Z Japonci se je Slovenija pomerila četrtič v zgodovini. Pred tem je v medsebojnih dvobojih vodila z 2:1, zadnjič jih je premagala na svetovnem prvenstvu leta 2018. Glede na formo s prejšnjih tekem v italijanskem letovišču je bila tudi tokrat v vlogi favorita, kar je tudi potrdila.

odbojka, odbojkarska reprezentanca | Avtor: FIVB FIVB

Do zanesljive zmage je prišla s pol moči, za nove tri točke ji niti ni bilo potrebno pokazati vsega znanja. Japonci po kakovosti zaostajajo preveč, da bi se resno upirali. Še posebno, ko so Slovenci zbrani, kot so bili tokrat, ko napak z izjemo tretjega niza, v katerem so dobili priložnost tudi nekateri rezervisti, praktično niso delali.

Da Japonci možnosti nimajo, je pokazal že sam začetek. Varovanci Alberta Giulianija so tekmo začelo motivirano in zbrano, hitro ušli, po bloku Tončka Šterna je bilo ob prvem tehničnem odmoru že 8:4. Tudi po njem so bili Slovenci prav v vseh elementih igre dovolj zanesljivi, da so le večali prednost, niz so dobili s 25:16.

V drugem nizu ni bilo nič drugače, evropski podprvaki so Japonce ekspresno pustili za sabo, povedli z 12:6, Giuliani pa je že takrat uvidel, da lahko priložnost za igro ponudi še kakšnemu igralcu, ki je v Riminiju igral manj. Tako je Alena Pajenka zamenjal Matic Videčnik, a v igri se to ni poznalo, Slovenija je niz mirno pripeljala do konca.

Na začetku tretjega niza sta v igro vstopila tudi Žiga Štern in Jan Klobučar, zamenjala sta Klemna Čebulja ter Janija Kovačiča, to je slovenski vrsti nekoliko podrlo ritem. Ob prvem tehničnem odmoru je zaostajala s 5:8, toda še pravočasno se je zbrala, v končnici pa spet pokazala svoj značaj. Zaostajala je z 19:22, a z blokom Tončka Šterna vseeno prišla do zaključne žoge. Dveh ni izkoristila, nato eno tudi ubranila, naveza bratov Štern pa jo je vrnila v vodstvo. Zadnjo točko za 28:26 je z blokom dosegel Jan Kozamernik.

odbojka, odbojkarska reprezentanca | Avtor: FIVB FIVB

Izjavi po tekmi:

Tine Urnaut, kapetan Slovenije:
Zelo sem vesel zmage, saj v tretjem nizu vseskozi zaostajali. Mislim, da vsaj trikrat po tri točke, a smo se vsakič vrnili in to je zelo pomembno. Ne glede na to, v kakšni postavi igramo, moramo vedno igrati na maksimumu, se boriti do konca. To smo zlasti v tretjem nizu tudi pokazali. V vsakem trenutku je za nas pomemben vsak igralec, zato sem res vesel, da smo zabeležili zelo pomembno zmago na poti do našega cilja."

Matic Videčnik, bloker Slovenije:
"Reprezentanca Japonske je dobra ekipa. So nepopustljivi v obrambi, tudi v napadu pa niso tehnično slabi, tako da smo zelo veseli te zmage. Zadovoljni smo tudi igralci, ki smo prišli s klopi, da smo dobili priložnost."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice