Šport
167 ogledov

Slovenci nizajo zmago za zmago, zdaj so prvi

Gregor Ropret FIVB
Slovenski odbojkarji skočili celo na vrh lestvice.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca v ligi narodov v Riminiju potrjuje svoje napovedi, da se misli boriti za vrh. Na peti tekmi je danes zabeležila še četrto zmago, po Italiji, Poljski in Nizozemski je padla tudi Argentina. In to spet brez izgubljenega niza, izid je bil 3:0 (19, 22, 18), s tem pa je Slovenija začasno prevzela tudi vodstvo v ligi.

Slovenci, pri katerih je bil tokrat namesto Tineta Urnauta v prvi postavi Žiga Štern, ki je zaupanje upravičil in pokazal odlično predstavo (s 14 točkami je bil tudi najučinkovitejši igralec tekme), so se tako Argentincem oddolžili za poraz na prvi medsebojni tekmi, leta 2018 je bila Argentina s 3:2 boljša na svetovnem prvenstvu v Firencah.

Evropski podprvaki tekme niso začeli tako udarno kot proti Nizozemski, kot da bi jih motila zgodnja ura in kot da bi potrebovali nekaj časa, da se dobro zbudijo. A za "bujenje" vendarle niso potrebovali veliko časa. Po zaostanku 9:10 je na sceno stopil Tonček Štern, ki je najprej ekipo drugič popeljal v vodstvo - za prvo vodstvo je bil zaslužen njegov brat Žiga, ki je dosegel as za 8:7, nato pa z neubranljivim servisom poskrbel za tri točke razlike. Prav brata Štern sta bila najbolj vidna na igrišču, skupaj sta v nizu dosegla 13 točk, še posebno je bil z osmimi razpoložen starejši Žiga, z njegovim asom je Slovenija prišla tudi do vodstva z 19:15, ki ga je do konca samo še povišala.

Čeprav so tudi v drugem nizu potrebovali nekaj časa, da so si priborili nekoliko bolj občutno prednost, Gregor Ropret je za 13:10 zadel as, pa se je tudi takrat videlo, da so Slovenci kakovostnejša ekipa. To so dokazali tudi, ko so se tekmeci po zaostanku 12:16 približali. Takrat je odgovornost prevzel Klemen Čebulj, ki je poskrbel, da so Slovenci vodstvo vzdrževali do konca niza, dobili so ga s 25:22.

Klemen Čebulj | Avtor: FIVB FIVB

Servisi Jana Kozamernika so na začetku tretjega niza, v katerem je v igro namesto Tončka Šterna vstopil Alen Šket, zagotovili slovenski vrsti šest zaporednih točk in vodstvo 10:5. Argentinski selektor Marcelo Mendez je poskušal z nenehnimi protesti pri sodnikih, zaustavljanji igre in ogledi posnetkov spremeniti potek dvoboja, a mu ni uspelo. Slovenci so ostali zbrani in zanesljivi, občutek pa je bil, da niti niso igrali s polno močjo.

V soboto bodo Slovenci drugi ciklus tekem v ligi končala z obračunom z Nemčijo, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Andrea Giani.

Izjave po tekmi:

Alen Šket, korektor Slovenije:
"Tekma je bila res težka, še zlasti zato, ker smo igrali ob neobičajni uri, ob 10. uri zjutraj. Vedeli smo, da ne bo lahko in stopili na igrišče, tako kot je treba ter zasluženo zmagali. Zdaj se moramo dobro spočiti, saj nas jutri ob 12. uri že čaka tekma z Nemčijo in gremo po novo zmago."

Žiga Štern, sprejemalec Slovenije:
"Vesel sem, da smo uspeli iztržiti to zmago in nove tri točke, ki nam bodo pomenile ogromno. Zelo težko je bilo začeti tekmo v tem zgodnjem terminu, kar je morda botrovalo tudi manjšim nihanjem v igri, ampak vseeno smo ostali zbrani, zlasti v končnicah nizov, in zasluženo zmagali."

Žiga Štern | Avtor: FIVB FIVB

Sašo Štalekar, bloker Slovenije:
"Celo tekmo smo imeli pod kontrolo, sicer so se nekajkrat Argentinci uspeli približati, ampak mislim, da smo vseeno držali konstanto, zaključevali igro za menjavo, ujeli še nekaj žog v obrambi, te so pomenile tisto razliko, ki se je odrazila v zmagi."

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.