Šport
1132 ogledov

Slovenija po epskem obračunu z velesilo že v polfinalu!

Slovenska odbojkarska reprezentanca Profimedia
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na svoji drugi tekmi kvalifikacijskega turnirja za nastop na olimpijskih igrah v Berlinu premagala Nemce s 3:2 (-32, 20, -19, 21, 12).

S prestižno zmago proti Nemcem si je Slovenija že priborila nastop v polfinalu, jutrišnja tekma proti Češki bo pomembna le za končno razvrstitev v skupini, vprašanje je le, ali bo osvojila prvo ali drugo mesto.

odbojkarska reprezentanca Slovenije Stožice Kvalifikacije za OI Šport Odbojkarji zbrani v Ljubljani: "Še naprej nas imajo za outsiderje"

Slovenci so pokazali boljšo igro kot proti Belgiji, saj so obrambi dodali tudi napad. Ob uspehu lahko nekoliko skrbijo le nihanja v igri, ki jih v polfinalu, če si želijo priigrati finale, ne bo smelo biti. To velja predvsem za sprejem, Nemci so do dveh nizov prišli predvsem po zaslugi začetnih udarcev, pa čeprav njihov selektor Andrea Giani (tudi nekdanji slovenski selektor) v igro ni poslal najboljšega serverja Györgyja Grozerja.

Nemci so se že pred dvobojem uvrstili v polfinale, zato si je lahko njihov selektor Giani, ki je skozi vso tekmo veliko menjal, dovolil, da je na klopi pustil najboljša igralca ekipe Grozerja in Denysa Kaliberdo. A to kot da bi zmedlo slovenske igralce, ki so tekmo začeli slabo. Razpoloženi Christian Fromm je blestel pri servisih, dosegel tudi dva asa, in v napadu, bil je najbolj zaslužen, da so domači povedli z 9:2, prednost sedmih točk pa držali do izida 14:7. Toda nato se je slovenskemu selektorju Albertu Giulianiju obrestovala menjava, v igro je poslal Mitjo Gasparinija, ki je z odličnimi servisi ekipo približal na štiri točke zaostanka.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav sta se Gasparini in tudi Gregor Ropret, ki je zamenjal Dejana Vinčića, hitro vrnila na klop, pa se s tem lov na tekmeca ni končal. Na 20. točki so po bloku Alena Pajenka tekmeca ujeli, z novim blokom Pajenka pa malo pozneje prvič prišli v vodstvo, in sicer s 24:23, kar je pomenilo zaključno žogo. Nato so se te kar vrstile, toda po sedmih priložnostih pike na i ni bilo, to so postavili Nemci, ki so izkoristili svojo tretjo zaključno žogo in prišli do vodstva z 1:0.

Drugi niz ni bil tako dramatičen. Začetek je bil sicer izenačen, Slovenci so prehajali v vodstvo, tekmec pa je vztrajno izenačeval. Po dobrih servisih Pajenka in njegovem asu so se Slovenci vendarle odlepili, povedli so z 18:14, takoj zatem pa je Tine Urnaut prednost še povišal. Nemci so zmanjšali zaostanek na 20:23, toda nato s servisom žogo poslali v out, niz pa je končal spet zelo razpoloženi Tonček Štern.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Gostitelji v prvih dveh nizih niso v statistiko vpisali niti enega bloka, na začetku tretjega niza pa kar tri. V veliki meri tudi zaradi dobrih servisov, z dvema asoma Moritza Reicherta so prišli do vodstva 14:7. Če se ga v prvem izpustili iz rok, pa napake niso ponovili, čeprav je na slovenski strani v igro spet vstopil Gasparini. Primorec je z dobrim servisoma ekipo sicer približal na 17:21, toda po odmoru, ki ga je zahteval Giani, je žogo poslal v mrežo, s tem pa je bilo upanja konec. Nemci so nato izkoristili že prvo zaključno žogo, z asom je to uspelo Rubenu Schottu.

A v četrtem nizu je spet prišlo do preobrata. Po izenačenem začetku so do prve nekoliko bolj otipljive prednosti prišli po bloku Jana Kozamernika, povedli so s 17:14. Na dve zaporedni točki Nemcev so odgovorili na isti način, as Klemna Čebulja je pomenil vodstvo 19:16. In prav Čebulj je tudi v končnici niza prevzel odgovornost v napadu, pomagal pa mu je tudi as Urnauta za vodstvo 24:20, ki ga Nemci niso več ogrozili.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Zmagovalca je tako odločal "tie break". V njem so gosti z dvema asoma Urnauta povedli s 7:4, Tonček Štern je vodstvo povišal na 9:5, as Reicherta je domače popeljal povsem zraven, izid so znižali na 10:11, toda blok Saša Štalekarja, ki je tik pred tem prvič vstopil v igro, je Slovence spet popeljal do varnejšega vodstva. Blok Pajenka je Sloveniji priboril tudi prvo zaključno žogo, drugo je izkoristil tokrat zelo racionalni Štern.

* Dvorana Max Schmeling, gledalcev 2377, sodnika: Cesare (Italija), Aro (Finska).
* Nemčija: Fromm 8, Krick 1, Schott 14, Reichert 11, Kaliberda, Böhme 5, Grozer, Zenger, Kampa 1, Brehme 10, Hirsch 18, Karlitzek 12, Zimmermann 1, Steuerwald.
* Slovenija: T. Štern 20, Pajenk 15, Kozamernik 4, Gasparini 1, Vinčić 4, Štalekar 1, Klobučar, Kovačič, Ž. Štern, Videčnik, Ropret 1, Urnaut 14, Čebulj 25, Možič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.