Šport
2041 ogledov

Slovenija = športna velesila! Niti NBA sezona iz sanj ni dovolj za laskavi naziv

športnik leta 2019
1/8
Saša Despot
Znani so dobitniki nagrad za Športnika leta.

Kolesar Primož Roglič, športna plezalka Janja Garnbret in moška odbojkarska reprezentanca Slovenije so najboljša posameznika in ekipa leta 2019 v izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS).

Druga sta bila košarkar Luka Dončič in alpska smučarka Ilka Štuhec, tretja pa motokrosist Tim Gajser in kajakašica Eva Terčelj. Najbolj obetavna mlada športna osebnost je tenisačica Kaja Juvan, nagrado za fair play je prejel biatlonec Alex Cisar.

športnik leta 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Primož Roglič, ki je med drugim zmagal na dirki po Španiji in bil tretji po Italiji, je dobil 272 točk v glasovanju 105 športnih novinark in novinarjev. S tem je prehitel lanskega zmagovalca Luko Dončića, najboljši mladi igralec severnoameriške košarkarske lige NBA je dobil 200 točk, tretji je bil svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser (106).

športnik leta 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Janja Garnbret, ki je tudi letos pokorila vse najboljše športne plezalke sveta, je slavila z 269 točkami in ubranila lansko zmago. Druga je bila svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec (208), tretja pa svetovna prvakinja v slalomu na divjih vodah Eva Terčelj (78).

športnik leta 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Med ekipami so daleč največ glasov, preostali so jih dobili skupaj deset, prejeli slovenski odbojkarji. Ti so s svojimi predstavami znova združili slovenski narod in med evropskim prvenstvom, kjer so osvojili srebro, napolnili dvorano Stožice ter prikovali ljubitelje športa pred televizijske ekrane. Evropski podprvaki so dobili 95 glasov.

športnik leta 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Letošnji podeljevalci so bili uspešni Slovenci, ki so s svojim delom pustili velik mednarodni pečat na številnih področjih.

Najboljše športnice, športnike in ekipo leta v Sloveniji so razglasili na 52. podelitvi nagrad v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani z neposrednim prenosom na TV Sloveniji.

Primož Roglič Rezultati Šport Tako ste športnika in športnico leta izbrali vi

Med drugim so se posebej spomnili nedavne 80-letnice slovitega telovadca Miroslava Cerarja, v svoji karieri je osvojil skoraj nedosegljivih 30 medalj na velikih tekmovanjih, ter tudi nekdanje atletinje Marije Šestak, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi prejela bronasto medaljo, osvojeno pred 12 leti v japonski Osaki, kjer je bila leta 2007 peta, a je nato zaradi dopinških prekrškov njenih tekmic pozneje pridobila dve mesti.

Marija Šestak je skočila do srebrne medalje. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nagrade so izročili predsednik Evropske nogometne zveze (Uefe) Aleksander Čeferin, podjetnik Joc Pečečnik, oblikovalec v Mercedes-Benzu Robert Lešnik, kuharska mojstrica Ana Roš, koreografinja Nika Kljun, igralka Katarina Čas, nekdanja miss Jugoslavije in pozneje uspešna manekenka Bernarda Marovt, "oče" slovenske odbojke Viki Krevsel in pevec Tomi Meglič.

Med ostalimi uglednimi gosti so bili tudi slovenski predsednik Borut Pahor, predsednik Mednarodnega združenja športnih novinarjev Gianni Merlo in slovenski minister, pristojen za šport, Jernej Pikalo. Predsednik Pahor je dve uri pred tem za najboljše slovenske športnike v predsedniški palači pripravil tudi tradicionalni sprejem ob koncu leta.

Voditelja sta bila, tako kot lani, športni novinar Saša Jerkovič in igralka Ajda Smrekar. Za glasbeno spremljavo je skrbela vokalna skupina Bassless, ki pa je znala pričarati tudi najrazličnejše inštrumente in druge zvoke. Predstavili so se plesalci Bolera, posebne točke so pripravili akrobata Filip in Blaž ter Tjaša Dobravec na spiralnem drogu ob spremljavi violinistke Maše Golob. Režiser podelitve je bil Mile Vilar, scenograf pa Ivo Koritnik.

Rezultati glasovanja Športnik leta 2019, glasovalo je 105 članov Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS):

-moški          točke
----------------------
Primož Roglič    272
Luka Dončić      200
Tim Gajser       106
Tadej Pogačar     18
Luka Božič         7
Jan Oblak          6
Benjamin Savšek    5
Tim Mastnak        5
Timi Zajc          3
Štefan Hadalin     3
Žan Kranjec        2
Jan Kozamernik     1
Luka Mezgec        1
Josip Iličić       1

-ženske        točke
----------------------
Janja Garnbret   269
Ilka Štuhec      208
Eva Terčelj       78
Polona Hercog     27
Klara Apotekar    17
Maja Mihalinec    10
Tjaša Ristič       6
Anamarija Lampič   3
Mia Krampl         3
Teja Oblak         2
Katja Višnar       2
Teja Belak         2
Tanja Žakelj       1
Toja Ellison       1
Nika Barič         1

- ekipa:                                                 točke
---------------------------------------------------------------
Odbojka: moška reprezentanca                              95
Smučarski tek: Katja Višnar in Anamarija Lampič            6
Kajak in kanu: Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman    4
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice