Šport > Zimski športi
445 ogledov

Ilka ve, kaj bo iz Kanade vzela v St. Moritz

Ilka Štuhec Profimedia
Najboljša slovenska smučarka še ni pravi tekmovalni formi.

Ilka Štuhec je s 17., 20. in 21. mestom končala uvodni tekmovalni konec tedna nove sezone svetovnega pokala v hitrih disciplinah. Cilji so bili seveda višji, a v ekipi zatrjujejo, da so na pravi poti. Sezona je dolga, primanjkljaj snežnega treninga zaradi saniranja poškodbe kolena v poletnem času pa bodo morali nadoknaditi med sezono.

Petkov in sobotni smuk je krojilo vreme. Prestavljeni start tako časovno kot pozicijsko je povzročal obilo preglavic organizatorjem, snežne nevihte so se vrstile večino tedna, ki so ga tekmovalke preživele v Lake Louisu. Tudi na zmagovalne stopničke so skočile različne tekmovalke, kar obeta zelo izenačeno in zelo konkurenčno tekmovanje v letošnji sezoni. Trener najhitrejše Slovenke Stefan Abplanalp je zelo umirjeno strnil vtise po uvodnem vikendu v Kanadi.

"Vedeli smo, da bo težko, ko smo videli napoved razmer. Vidljivost je bila slaba, s svežim snegom je bilo zagotovo težko ravnati. Tudi izven idealne linije je bilo veliko novozapadlega snega in to so težke razmere za prvo tekmo po poškodbi, česar smo se zavedali. Sprejeli smo izziv, na koncu Ilka žal ni našla najboljše forme in svojega najboljšega smučanja, kar je tudi na nek način razumljivo. Vrača se po poškodbah v dveh zaporednih sezonah in razumljivo se človek noče poškodovati takoj na prvi tekmi. To preudarnost pozdravljam, vse je OK," je sporočil Švicar.

ilka štuhec Potegnila črto Šport Ilka Štuhec: "Malo sem jezna."

Nedeljski superveleslalom je ponudil boljše vremenske razmere: "V superveleslalomu so bile razmere boljše. Ilka je zelo dobro smučala zgoraj in v spodnjem delu. Na sredini proge, v Followayu, je storila napako, ki je odnesla boljšo uvrstitev, ki je bila sicer dosegljiva. A pomembno je, da je znova vozila bolj napadalno, tekmovala je, skušala smučati po robu. To bomo vzeli s sabo v St. Moritz, te občutke."

Štuhčeva je letos spremenila sicer ustaljeni načrt poletnih priprav. Obenem je zaradi sanacije poškodbe izpustila spomladanski del na snegu, kar se je poznalo v Kanadi, predvsem pri napadu proge. Kljub temu v ekipi verjamejo, da so na pravi poti.

Ilka Štuhec | Avtor: Profimedia Profimedia

"Očitno nisem ravno najbolj zadovoljna s predstavami v Lake Louisu. A kar je bilo, je bilo. Napake se dogajajo. Vem, da sem na pravi poti, verjamem v delo ekipe in trdo bomo delali še naprej, da bo v prihodnje bolje in bom dosegla tisto, česar sem sposobna," pa je kanadske preizkušnje ocenila dvakratna zaporedna smukaška svetovna prvakinja.

Mariborčanka se s podobnim mnenjem oziroma tudi proti novim evropskim izzivom. Prva evropska postaja v hitrih disciplinah bo St. Moritz, kjer je Štuhčeva osvojila svoj prvi svetovni smukaški prestol. "Še vedno nam manjka nekaj tekmovalnih kilometrov, priprave so bile zaradi poškodbe krajše. Ilka dobro smuča, a mora znova osvojiti napadalno tekmovalno smučanje, za to pa je potrebno še nekaj kilometrine in časa. Prepričan sem, da smo na pravi poti," je poudaril švicarski trener Štuhčeve.

Štuhčeva je v Kanadi že smučala veliko bolje, pa tudi slabše. Svoje kanadske nastope je začela decembra 2011, ko je slovensko javnost navdušila s šestim mestom na smuku. Za prvi zmagi v Lake Louisu pa je morala počakati do leta 2016.

Slabo vreme je napovedano tudi za konec tedna v St. Moritzu. Organizatorji so sporočili, da bodo ta konec tedna zaradi vremenskih razmer zamenjali razpored tekmovanj. Tako bo v soboto po novem na sporedu slalom in v nedeljo veleslalom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice