Šport > Zimski športi
3479 ogledov

Kranjec odličen, še nihče od Slovencev tu tako dober

Žan Kranjec
Kranjec poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev na veleslalomih v Beaver Creeku.

Žan Kranjec je s številko ena odprl veleslalomsko tekmo na ameriškem smučišču, hitro pa je postalo jasno, da je dobro opravil svoje delo. Za njim sta šla na progo namreč najboljša s prve veleslalomske preizkušnje v Söldnu, Alexis Pinturault in Mathieu Favre sta bila tudi edina, ki sta na avstrijskem ledeniku premagala Slovenca, ter tokrat  zaostala za njim.

Kot prvi je Kranjca premagal domačin Tommy Ford, nato pa še Norvežana Leif Kristian Nestvold-Haugen (+0,20) in Henrik Kristoffersen (+0,23) ter še najuspešnejši veleslalomist Beaver Creeka Ted Ligety (+0,61). Zaostanek najboljšega slovenskega veleslalomista je znašal 71 stotink, vsi ostali smučarji v prvi jakostni skupini pa so za vodilnim Američanom zaostali že več kot sekundo. Kasneje se je na šesto mesto s številko 25 prebil Kanadčan Trevor Philp (+0,79).

Po številki 36 je bila tekma nekaj časa prekinjena zaradi slabe vidljivosti na progi, nato še po številki 53. Med tistimi, ki so nastopili po dolgem premoru, je bil tudi Štefan Hadalin. Ta je za Fordom zaostal natanko pet sekund in na koncu zasedel 45. mesto.

Drugo vožnjo je odprl Francoz Cyprien Sarrazin. Ta je nato dolgo vodil. Smučal je namreč v dobrih pogojih, nato pa je na progo znova zašla megla. Ob slabši vidljivosti so njegovi tekmeci veliko izgubljali. Kot prvi ga je premagal 17. po prvem teku Hrvat Filip Zubčić.

Kasneje je začelo še snežiti. Hrvaškega smučarja je premagal Francoz Victor Muffat-Jeandet, ki je vodil tudi ob nastopu Kranjca. Ta je imel na startu 47 stotink naskoka, v cilju pa jih je ohranil tri stotinke. S tem je že poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev na tem smučišču, ki je je z 11. mestom držal Aleš Gorza. Na vrhu sta bila še dva Američana in Norvežana. 

Ligety je krepko zaostal, Kristoffersen pa si je z izjemno predstavo privozil kar 95 stotink naskoka. Za dvojno norveško vodstvo je nato poskrbel Nestvold-Haugen, ki je za rojakom zaostal 43 stotink. A zmagoslavje Skandinavcev je nato prečrtal Ford, ki je svojo prva zmago v svetovnem pokalu slavil z osmimi desetinkami prednosti.

V veleslalomskem seštevku s 150 točkami vodi Ford, sledijo mu Faivre (140 točk), Pinturault (114), Kranjec (110), Kristoffersen (93)...

Četrto mesto je najboljša uvrstitev Kranjca na veleslalomih v Beaver Creeku. Pred tem je najvišje na veleslalomih onstran Atlantika posegel pred dvema letoma s 14. mestom.

"Glede na to da v ZDA nikoli nisem pretirano dobro tekmoval, je to četrto mesto res vrhunski rezultat. Ko sem v cilju prevzel vodstvo, sem sicer pomislil tudi na stopničke. Pa vendarle, sem zadovoljen. Dobro se počutim in sem optimističen pred naslednjimi preizkušnjami," je dejal 27-letni as iz Bukovice pri Vodicah, ki ga pred naslednjimi preizkušnjami in po vrnitvi v Evropo čaka sredi tedna trening z Italijani v Sestriereju.

"Z Žanovim rezultatom in pristopom sem izredno zadovoljen. Žan na ameriškem snegu nikoli ni blestel, boljši je na drugih podlagah in strmejših terenih. Ampak izšlo se je, tako da smo vsi skupaj lahko zadovoljni," pa je po tekmi povedal slovenski trener Klemen Bergant. "Imel je pa Žan tudi smolo v prvi vožnji. Organizator se ni najbolje potrudil, da bi umaknil sneg, tako da so imele prve štiri številke slabše čase, od številke pet naprej so se stvari malce spremenile," je še ocenil razplet.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice