Šport
5717 ogledov

Kapetan Slovenijo poslal v četrtfinale, Italijane pa domov!

futsal SLO-ITA
1/27
Saša Despot
Slovenska futsal reprezentanca si je z zmago proti Italiji (2:1) priigrala uvrstitev v četrtfinale evropskega prvenstva.

Reprezentanca Slovenije si je z zmago proti dvakratni evropski prvakinji Italiji (2:1), za katero je dva gola zabil kapetan Igor Osredkar, priigrala prvo mesto v skupini A in ponedeljkovo četrtfinalno srečanje proti Rusiji. Drugo mesto v skupini A je osvojila Srbija, Italijani pa so izpadli. Srbe v četrtfinalu čakajo Kazahstanci.

"Hvala tej publiki, slovenskemu narodu, še enkrat več smo pokazali, da smo športen narod. Na domačem prvenstvu smo se uvrstili v četrtfinale, kar je bil naš cilj. Imamo srce, če je treba, gremo na glavo. Premagali smo vrhunskega tekmeca, v četrtfinalu pa našim tekmecem pred desettisočglavo množico ne bo lahko," je po srečanju za SportKlub povedal kapetan Osredkar, ključni akter zgodovinske tekme.

Kazahstan Rusija EP v futsalu Skupina B Šport Rusi z remijem potrdili četrtfinale

Domačini so pred polnimi Stožicami začeli agresivno in žogo držali v svojih nogah, po nekaj minutah pa so se Italijani prebudili in ogrozili Damirja Puškarja, v četrti minuti pa povedli, ko je s prefinjenim strelom zadel Humberto Honorio. Tudi v naslednjih minutah so bili Italijani nevarnejši, Slovence je nekajkrat rešil vratar. 

Sčasoma so tudi fantje v zelenih dresih postajali pogumnejši, Alen Fetić je v deseti minuti zapravil prosti strel iz obetavnega položaja, malce zatem pa je mimo vrat iz bližine sprožil Rok Mordej. Srečanje se je v drugi polovici prvega polčasa prevesilo v bolj izenačen ritem. Izvrstno priložnost so si Slovenci priigrali v 14. minuti, po dvojni podaji z Denisem Totoškovićem je dobro streljal Mordej, izkazal se je italijanski vratar Stefano Mammarella. 

V zaključku prvega dela je Slovenija zaigrala z vratarjem v polju, odgovorno vlogo je prevzel Kristjan Čujec. Italijani so dobro zapirali vse dostope proti golu, z izjemo strela Mordeja spremembe izida ni bilo slutiti in prvi polčas se je končal z minimalno prednostjo dvakratnih evropskih prvakov.

Prenose vseh tekem evropskega prvenstva v futsalu si lahko ogledate na programih SportKluba (SK).

Drugi polčas se je začel s pritiskom domačinov. V 22. minuti je Fetić s prostega strela podal do Čujca, slednji je po lepem driblingu nastreljal italijanski blok. Čujec je nato poskusil še z volejem, zadel je stranski del mreže. Agresivnost ni pojenjala in Slovenija si je prek Fetića in Čujca priigrala še nekaj polpriložnosti, a Mammarella ni klonil. V 27. minuti so bili Italijani blizu povišanja prednosti, ko je Puškar s pomočjo prečko ubranil prosti strel Alexa Merlima. 

V naslednji minuti se je zakuhalo ob italijanski klopi, ko je bil v akciji Žiga Čeh. Prišlo je do prerivanja, ob Čehu je porumenel še Sergio Romano, eden od članov vodstva azzurrov pa je bil odstranjen s klopi. Ob vsesplošnem negodovanju je na parket priletelo nekaj manjših predmetov. V 29. minuti je s strelom po driblingu zapretil Gašper Vrhovec, na drugi strani pa je Puškar odlično ustavil poskus Julia de Oliveire.

V 31. minuti pa so Stožice eksplodirale. Tadej Fideršek je podal z leve, pred vrati pa se je na pravem mestu znašel kapetan Igor Osredkar, Litijan je žogo hladnokrvno pospravil v mrežo.

Slovenija je nato spet zaigrala z vratarjem v polju, pri tem pa storila napako in omogočila izjemno priložnost Rodolfu Fortinu, s požrtvovalnim posredovanjem je gotov zadetek Italije preprečil Mordej. Stvari so se dodatno zapletle, ko je Dobovičnikova četa v 33. minuti storila peti akumulirani prekršek.

V sklepnih trenutkih so gostje zaigrali s peterico v polju, toda zelena obramba je dobro odbijala napade. Dobro minuto pred koncem je Osredkar ukradel žogo na sredini in jo popeljal pred prazna vrata ter zatresel mrežo za delirij v največji slovenski športni dvorani. Povsem ob koncu tekme so Italijanom popustili živci, na provokacijo pa je odgovoril Mordej in prejel rumeni karton, ki ga je oddaljil od četrtfinalnega nastopa.

EP v futsalu (skupina A), 3. kolo:

Slovenija - Italija 2:1 (0:1)
Osredkar 31., 39.; Honorio 4.

LESTVICA:
1. Slovenija 4 točke
2. Srbija 2
3. Italija 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice