Šport > Nogomet
157 ogledov

Po Azerbajdžanu v četrtfinale še Ukrajina

azerbajdžan futsal Twitter/Futsal EURO 2018
Azerbajdžanska futsalska reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Ljubljani na drugi tekmi skupine D premagala Francijo s 5:3 (1:1).

Debitantom na EP Francozom ni uspelo nadgraditi predstave s tekme proti evropskim prvakom Špancem, ko so osvojili točko. Azerbajdžan, ki petič nastopa na prvenstvih stare celine, je na krilih Bolinhe zmagal in si že priigral četrtfinale.

Azerbajdžanci so v prvem polčasu prevladovali v polju, imeli več lepih priložnosti, njihov najnevarnejši mož in tudi strelsko najbolj navdahnjen je bil Bolinha. Ta je že v prvi minuti namučil Djamela Harouna v francoskih vratih, v tretji pa je svojo ekipo popeljal v vodstvo, potem ko je pred vrati žogo v mrežo preusmeril po voleju Finea. Med drugim je le za malce zgrešil cilj tudi v zadnjih sekundah tega dela igre.

Francozi so poskušali do uspeha priti s podobno taktiko kot proti Špancem. V obrambi so v tem delu kar skrbno zapirali vse dohode do svojih vrat (sicer pa je bil na mestu Haroun), v napadu pa poskušali kaznovati napake tekmeca ter s streli od daleč. Enega teh so unovčili v sedmi minuti, ko je Landry N'Gala zadel s približno 14 metrov.

Po vsega petih sekundah drugega polčasa pa so Francozi povedli. Z leve strani je sprožil Abdessamad Mohammed in z nizkim strelom ugnal Rovšana Husejnlija. Toda kmalu zatem je znova udaril Bolinha, ki je z roba kazenskega prostora izid spet poravnal.

V 24. minuti je zelo razpoloženi Bolinha s svojim tretjim zadetkom na tekmi končal lepo akcijo brazilsko obarvanih Azerbajdžancev za vodstvo s 3:2. Pet minut pozneje je Everton Cardoso z nizkim volejem po kotu prednost Azerbajdžana še povišal na 4:2.

Bolinha je nase spet opozoril v 32. minuti, ko je žogo lepo dvignil čez vratarja, a tudi malce čez prečko. Na drugi strani je takoj zatem izjemno priložnost zapravil Souheil Mouhoudine, ki je žogo s šestih metrov poslal le nekaj centimetrov mimo vrat.

Ko je ob napaki Francozov ob igri z igralcem več Eduardo zadel v prazno mrežo čez celo igrišče v 38. minuti, je bil zmagovalec dokončno odločen. Mouhoudine je ob koncu le še kozmetično popravil izid.

Znana četrtfinalista skupine C

Ukrajinska futsalska reprezentanca je na drugi tekmi skupine C premagala Romunijo s 3:2 (1:2). To pomeni, da sta iz te skupine v četrtfinalu že Ukrajina in Portugalska. Slednji se bosta pomerili tudi na zadnji tekmi te skupine v nedeljo.

Ukrajinci, podprvaki iz let 2001 in 2003, so se kot zadnji predstavili na tem prvenstvu. V vlogi favorita so pričakali Romune, ki pa so jim nudili močan odpor, bili dobršen del tekme celo boljši, toda v zadnji minuti prejeli zadetek, ki je zanje pomenil drugi poraz in slovo od Ljubljane.

Romuni so bili v prvi polovici prvega polčasa odločnejši, agresivnejši in konkretnejši. Povedli so v peti minuti, ko je Savio neoviran z desetih metrov ugnal Jevgena Ivanjaka v ukrajinskih vratih, prednost pa podvojili v enajsti minuti po protinapadu, ko je Ivanjak šel v prazno, Florin Ignat pa z lahkoto zadel v prazno mrežo.

V 14. minuti je imel Petro Šoturma lepo priložnost za Ukrajince, a je s spodkopanim strelom malo zgrešil cilj. Kljub temu, da si ob pomanjkanju kreativnosti in zbrani romunski obrambi niso priigrali prav veliko priložnosti (večkrat pa so streljali), pa so unovčili pobudo v zadnjem delu polčasa. Slabih 34 sekund pred koncem je Taras Korolišin zadel za 1:2, potem ko je zadel s približno desetih metrov.

V uvodu drugega polčasa je najprej Volodimir Razuvanov zadel vratnico, malce zatem so dvakrat v istem napadu nevarno merili Romuni, v 28. minuti pa so Ukrajinci izenačili, ko je z 12 metrov sprožil Oleksandr Pedijaš.

Žoga je na poti do vrat oplazila še enega romunskega reprezentanta in toliko spremenila smer, da je presenetila Tonija Tonito. Ob tem sta sodnika zaradi protestov na tribuno poslala selektorja Romunije Roberta Lupuja.

Šoturma je imel v 31. minuti izvrstno priložnost za ukrajinsko vodstvo, toda z desne strani zgrešil prazno mrežo. Tudi sicer so imeli v zadnjem delu nekaj več pobude Ukrajinci, ki so znova nevarno zagrozili slabi dve minuti pred koncem, ko je za malo z desne strani zgrešil Sergij Žurba. A 19,5 sekunde pred koncem je Šoturma kaznoval romunsko igro z igralcem več in zadel v praktično prazno mrežo za 3:2.

EP 2018, skupinski del, 2. krog:

Skupina C:
Romunija - Ukrajina 2:3 (2:1)

LESTVICA:
1. Portugalska 1 1 0 0 4:1 3
2. Ukrajina 1 1 0 0 3:2 3
3. Romunija 2 0 0 2 3:7 0

Skupina D:
Francija - Azerbajdžan 3:5 (1:1)

LESTVICA:
1. Azerbajdžan 1 1 0 0 5:3 3
2. Španija 1 0 1 0 4:4 1
3. Francija 2 0 1 1 7:9 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice