Šport
505 ogledov

Slovenija še z eno evropsko prvakinjo

Lučka Rakovec Epa
Slovenska športna plezalka Lučka Rakovec je nova evropska prvakinja v težavnostnem plezanju.

To je največji uspeh osemnajstletne Lučke Rakovec v karieri in drugi veliki uspeh v enem tednu. Prejšnjo nedeljo je namreč navdušila s tretjim mestom na tekmi v Kranju za svoje prve stopničke v svetovnem pokalu.

Rakovčeva je bila po kvalifikacijah druga. V polfinalu prvenstva na Škotskem je nekoliko poslabšala svoje izhodišče, a je višina 39+ še vedno pomenila šesti dosežek in uvrstitev v finalni krog boja za najboljšo težavnostno plezalko na stari celini. In v tem boju je bila najboljša. Z višino 46+ je najvišje postavila letvico, te ni dosegla nobena od tekmic, ki so se v steno podale za njo.

V ženskem finalu je bilo možno spremljati tri slovenske nastope. Mina Markovič ni ponovila uspeha izpred dveh let na EP v Campitellu, ko si je priplezala mesto evropske podprvakinje. Enaintridesetletnica je v finalu Edinburgha z višino 42+ osvojila četrto mesto. Po polfinalu je bila druga. Od še petih stopničk na EP v težavnosti jo je ločilo le pol giba. Tjaša Kalan, ki je bila po polfinalu tretja, je v finalu z višino 22+ osvojila sedmo mesto. V finalu se je slabše odrezala tudi Belgijka Anak Verhoeven, ki je vodila po kvalifikacijah in polfinalu, a je v finalu padla na osmo mesto z višino 21+.

Verhoevenova ni ubranila naslova celinske prvakinje. Na evropski prestol v težavnosti se je tako še drugič usedla Slovenka. Leta 2015 je naslov evropske prvakinje v težavnosti osvojila Markovičeva.

Lučka Rakovec športno plezanje | Avtor: Twitter Twitter

Pri moških je prvič naslov evropskega prvaka v težavnosti osvojil Čeh Adam Ondra, ki je bil pred tem na prvenstvih stare celine v tej disciplini trikrat drugi. Drugo mesto je pripadlo Albertu Ginesu Lopezu, Švicar Sascha Lehmann pa je dobil boj za bron s Slovencem Martinom Bergantom. Triindvajsetletni Škofjeločan je dosegel enako višino kot Lehmann 34+, a je bron osvojil Švicar na podlagi boljšega polfinala. Luka Potočar je po napaki v spodnjem delu smeri prvenstvo končal na osmem mestu.

Brez boja za kolajne je ostala aktualna svetovna podprvakinja Mia Krampl, ki je na 11. mestu najboljšo osmerico zgrešila za en gib. Prvenstvo v Edinburghu sta izpustila oba najboljša Slovenca v težavnosti ta hip Janja Garnbret in Domen Škofic.

Izjemno leto za slovensko plezanje

Letošnje leto je bilo zelo uspešno za slovenske športne plezalce. Prav na vsakem od prvenstev so bile Slovenke na zmagovalnem odru. Na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Hachiojiju je Garnbretova osvojila tri zlate kolajne v težavnosti, balvanih in olimpijski kombinaciji. Kramplova je zgodovinski uspeh serijske šampionke Garnbretove dopolnila s srebrom v težavnosti.

Na evropskem prvenstvu v balvanih septembra v Zakopanah sta Urška Repušič in Vita Lukan poskrbeli za dvojno slovensko zmago z zlato-srebrno simfonijo.

Letošnje evropsko prvenstvo sicer ne šteje za olimpijske kvalifikacije. Za te je štelo SP na Japonskem. Dodatne kvalifikacije v olimpijski disciplini kombinaciji, na katerih bodo razdelili preostale olimpijske karte za Tokio, bodo konec novembra v Toulousu. Garnbretova si je za zdaj edina od Slovencev zagotovila svojo olimpijsko vozovnico.

Lučka Rakovec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.