Šport
419 ogledov

Janja Garnbret: "To je res noro, res noro!"

Janja Garnbret Profimedia
Slovenija je le dočakala vrnitev svoje super šampionke in junakinje Janje Garnbret s svetovnega prvenstva na Japonskem. Po zaslugi 20-letne Korošice je Slovenija najuspešnejša reprezentanca v sredo končanega prvenstva v športnem plezanju, na katerem je trikratna svetovna prvakinja osvojila tudi olimpijsko vozovnico.

Po dolgem in utrujajočem prvenstvu je sledila še dolga pot domov. Let iz Tokia prek Dubaja do Zagreba in nato še po cesti iz Zagreba do Ljubljane je trajal več kot en dan.

A adrenalin je člane reprezentance še vedno držal pokonci tudi po prihodu v Slovenijo. Slovenske junake vertikale skupaj z zunaj serijsko Garnbretovo je po prihodu v Ljubljano najprej na ministrstvu sprejel minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je obema nosilkama kolajn srebrni Mii Krampl in trikrat zlati Janji Garnbret izročil šopka, Garnbretovi pa tudi ček za 8500 evrov za zmago v kombinaciji, ki je tudi olimpijska disciplina.

Janja Garnbret | Avtor: Profimedia Profimedia

Nato je sledil še slovesni sprejem na polnem trgu pred ljubljanskim Magistratom, kjer sta srebrna Mia in zlata Janja še navdušenim ljubiteljem športa in plezanja pokazali težko priborjene kolajne. Predstavniki sponzorja Prve osebne zavarovalnice so Janji izročili 3000 evrov, tisoč za vsako od kolajn, in 1000 evrov Mii za srebro.

Slovenska super šampionka Garnbretova je kolajno v olimpijski disciplini dosegla, čeprav na Slovenskem ni plezalnega centra, v katerem bi lahko plezalci trenirali v vseh treh disciplinah hitrosti, balvanih in težavnosti na enem mestu.

Janja Garnbret | Avtor: Profimedia Profimedia

"Želim si, da bi imeli plezalni center z vsemi tremi disciplinami. Z Domnom (Škoficem; fantom op. p.) gradiva v Radovljici plezalni center z vsemi tremi disciplinami. Mislim, da bova midva že letos lahko trenirala v njemu. Seveda bi bilo nekaj finančne podpore dobrodošle, ker bo drugače vse lastna investicija," je bila tudi denarnih nagrad vesela Garnbretova, ki je že na prvenstvu z vsako od zlatih kolajn dobila 12.000 evrov, po 4000 evrov za vsako.

"Vsaka denarna nagrada je zelo dobrodošla za plezalni center. Vse gre v plezalni center, da bova lahko z Domnom trenirala v njem. In za prihodnje generacije, da bomo imeli mogoče kakega svetovnega prvaka ali prvakinjo tudi v hitrosti," je dejala v izjavi za STA.

Janja Garnbret Korak pred vsemi Šport Legenda o uspehih Janje Garnbret: "Tega ne znam racionalno razložiti."

Prvenstvo je bilo naporno: "Po temu svetovnemu prvenstvu sem res utrujena, dolgo je trajalo, skoraj dva tedna. Ves čas si moral biti zbran, ves čas je bila akcija. Ko nisem tekmovala, sem navijala za fante. Nisem imela nikoli časa, da bi res razmislila, kaj se je zgodilo. Tako da sem bila bolj mentalno utrujena kot fizično. Zdaj res nekaj časa potrebujem samo za sebe, da res premislim, kaj se je zgodilo in kako naprej. Potrebujem nekaj oddiha od vsega."

Janja Garnbret | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred prvenstvom je že osvojila štiri kolajne na SP, od tega tri zlate, trikrat je zmagala tudi seštevek svetovnega pokala težavnosti in kombinaciji, letos pa je osvojila tudi svoj prvi balvanski seštevek svetovnega pokala. A do letos še nihče ni na enem prvenstvu zmagal v treh različnih disciplinah. In to je uspelo prav Janji.

"Po izjemni balvanski sezoni, sem si že tako ali tako rekla, da bo to sezona, ki se je bom zapomnila za vedno in da je res neverjetna. Potem je prišlo svetovno prvenstvo, na katerem sem imela visoka pričakovanja, sploh v balvanih, v katerih sem želela ubraniti naslov svetovne prvakinje, kar mi je res uspelo. V težavnosti si nisem upala sanjati zlato kolajno, ker res nisem vedela, kaj se bo zgodilo. Je lepo, da sem tudi v težavnosti ohranila mirno glavo in dala 100 odstotkov iz sebe," je povedala za STA.

Janja Garnbret | Avtor: Profimedia Profimedia

"Kombinacija je bila glavni del prvenstva zaradi kvalifikacij za olimpijske igre in razlog, zakaj imamo letos svetovno prvenstvo. To je bil najtežji del. Po vseh dnevih tekmovanja je šele na koncu prišel glavni del. Vsi smo bili 'zmatrani', mentalno in fizično sem bila čisto utrujena. Ampak iz tega sem se tudi nekaj naučila, da ni konec, dokler ni zares konec. In res odplezala tudi tam, tako, kot znam. Sem vesela, da sem zdaj končno doma," je še dejala.

Na vprašanje, a vse tisto, kar si zastavi tudi doseže, pa je odgovorila: "Zdaj, ko razmišljam je nekako res, da tisto, kar sem si zadala, sem do letošnje sezone tudi uresničila. To je res noro, res noro. Letos po koncu leta ne bom več govorila, da bi rada ponovila to sezono, ker takšne sezone, pa res ne vem, če se bo dalo ponoviti."

janja garnbret | Avtor: Epa Epa

Mogoče v hitrosti? "To smo se pa res norca delali iz tega nedolgo nazaj, da bi zmagala še v hitrosti in da bi imela štiri zlate kolajne s svetovnega prvenstva. Ampak vem, da se to ne bo uresničilo."

Garnbretova bo prva slovenska favoritinja za kolajno naslednje leto tudi na olimpijskih igrah v Tokiu: "Olimpijske igre so velik cilj za naslednje leto. Seveda si želim dobiti olimpijsko medaljo. To bi bilo fantastično. Bom po koncu sezone premislila vse, kaj bo naslednje leto, kateri treningi bodo, katere tekme bom naslednje leto odtekmovala."

Za tri preostala slovenska olimpijska mesta v športnem plezanju bo naslednja priložnost konec novembra v dodatnih kvalifikacijah v Toulousu v Franciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice