Šport
106 ogledov

Slovenska trojica blizu ponovitve uspeha in trojnih stopničk

Janja Garnbret Epa
Če je bilo zlato odličje Janje Garnbret pričakovano, pa je njen uspeh s srebrom malo nepričakovano dopolnila Mia Krampl z drugim mestom.

"Moram reči, da je bila balvanska zmaga zelo dober začetek svetovnega prvenstva, potem sem bila popolnoma sproščena in težavnost sem tako tudi odplezala. Priznam, da sem bila pred finalno smerjo nervozna, a sem ta pritisk uspešno obvladala. Res sem se potrudila v smeri, dala sem vse od sebe, škoda, da sem zadnji oprimek malo zgrešila, a to, da sem zmagala na svetovnih prvenstvih v Parizu, Innsbrucku ter letos balvane in težavnost v Hachiojiju in to po tej sezoni svetovnega pokala, ki jo imam, je res neverjetno," je bila po drugi zlati kolajni na tokratnem svetovnem prvenstvu prešerno razpoložena Janja Garnbret.

Letos je bila na balvanih nepremagljiva skozi celotno sezono, rekorde pa niza enega za drugim: "Ne vem, kaj naj rečem. Ta statistika je res nora. Kot jaz vedno rečem, jaz samo uživam in plezam tako, kot znam. To sem danes naredila, dala sem 120 odstotkov od sebe. Moj trud in vsi treningi letos so se izplačali, vse sezone so bile odlične, a nobena ne preseže letošnje sezone. Neverjetno."

Korošica je sicer po finalu dejala, da ji je bila finalna smer še najmanj všeč. "Moram reči, da mi je bila ta smer še najmanj všeč od vseh smeri, kvalifikacijske so bile odlične in tudi polfinale je bil videti res odlično, tako da je bilo užitek plezati. Finalna smer se mi je zdela že na ogled bolj vzdržljiva, zato sem se jo lotila previdneje. Lahko pa bi rekli, da mi te stene tu ustrezajo, ker so malo krajše in bolj na moč. So mi pa bile vse smeri všeč in sem uživala," je povedala Garnbretova, ki se po napornem urniku veseli petkovega prostega dne.

"Po vseh teh dnevih tekmovanja sem kar utrujena in se veselim jutrišnje pavze, en dan bom počivala, ležala in si malo pogledala Tokio," je dejala slovenska šampionka.

janja garnbret Drugič letos Šport Garnbretova še petič zlata na svetovnih prvenstvih

Njen uspeh je na drugem mestu dopolnila Mia Krampl. "Po polfinalu nisem pričakovala, da bi lahko bila na stopničkah, a sem vedela, da sem pripravljena tudi za to. Odplezala sem kolikor se je dalo dobro in se je uresničilo. Ne dojemam še čisto, bo še prišlo za mano. Smer se mi po gibih ni zdela tako zahtevna, je bila pa konstantna. Mislim, da mi je tako uspelo ohranjati moč in me je to pripeljalo do drugega mesta," je po uspehu kariere povedala mladenka z Golnika.

"S temi najpomembnejšimi tekmami nisem imela nikoli težav. Tudi danes sem plezala sproščeno in uživala, kolikor se je dalo. Edino, kar je pomembno, je, da uživaš, če dobiš možnost, da plezaš v finalu. Jaz sem uživala in uspeh je posledica tega," je recept za uspeh razkrila Kramplova.

Slovensko športno plezanje je bilo pred zgodovinskim uspehom in trojno zmago. Vita Lukan je bila druga po polfinalu, a se ji v premiernem finalu na članskih SP naskok na stopničke ni izšel, finale pa je končala na sedmem mestu.

Tri mlade športne plezalke so pred tremi leti na mladinskem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Guangzhouju v kadetski konkurenci do 16 let prišle do trojnih slovenskih stopničk. Takrat je zlato osvojila Janja Garnbret, srebro si je priplezala Mia Krampl, bron pa Vita Lukan.

Janja Garnbret | Avtor: Epa Epa

Tega uspeha so se spomnile tudi danes. "Pred finalom smo se pogovarjale, da imamo spet možnost vse tri priti na stopničke kot na Kitajskem pred leti, ena članica sicer manjka, a sem zadovoljna z rezultati," je dejala Kramplova, Garnbretova pa je dodala: "Res sem vesela za Mio, škoda da še ni Vita tretja, da bi ponovile rezultat iz 2016, a sem res vesela za Mio, ker si je to zaslužila."

Na svetovnem prvenstvu bo v petek dan premora, v soboto pa se bo prvenstvo nadaljevalo s preizkušnjo v hitrosti, v kateri Slovenci doslej niso osvajali vidnejših uspehov.

V nedeljo se bodo začele kvalifikacije v olimpijski kombinaciji, v kateri se bo pomerilo 20 najboljših tekmovalk in tekmovalcev v zmnožku rezultatov na svetovnem prvenstvu v vseh treh disciplinah. Enak format tekmovanja v tej kombinirani disciplini bo tudi na sporedu olimpijskih iger prihodnje poletje v Tokiu na Japonskem.

Janja Garnbret Uspeh Šport Slovenka kot prva zadržala naslov svetovne prvakinje

Gostitelji Japonci imajo že dve mesti na olimpijskih igrah zagotovljeni. Preostalih 19 v vsaki od konkurenc pa bodo podelili letos in prihodnje leto. Prvih sedem olimpijskih vozovnic v ženski in prvih sedem v moških bo svoje lastnike dobilo ravno na letošnjem prvenstvu na podlagi končne razvrstitve v finalu kombinacije.

V najboljšem položaju po dveh prvih mestih je seveda slovenska šampionka Janja Garnbret.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.