Šport
900 ogledov

Slovenka kot prva zadržala naslov svetovne prvakinje

Janja Garnbret Profimedia
Garnbretova še enkrat premagala vse tekmice.

Janja Garnbret je nova - stara svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. Slovenska športna plezalka je na svetovnem prvenstvu v Hachiojiju na Japonskem osvojila zlato kolajno na balvanih. Dvajsetletnica je ubranila naslov svetovne prvakinje v tej disciplini, ki ga je osvojila lani septembra v Innsbrucku. 

To je že njena peta kolajna na svetovnih prvenstvih in četrta zlata. Garnbretova je osvojila 15. kolajno na svetovnih prvenstvih za Slovenijo, peto zlato. Pred slovensko zvezdnico tega športa je za prvo slovensko zlato poskrbela Martina Čufar leta 2001 v težavnosti (Winterthur).

Garnbretova je postala prva tekmovalka na svetovnih prvenstvih, ki je na balvanih uspešno ubranila naslov svetovne prvakinje. Pred njo je ta dosežek uspel le slovitemu Rusu Dmitriju Šarafutdinovu v letih 2011 in 2012.

janja garnbret Priznanje Šport Slovenka med 10 kandidatkami za svetovno športnico leta

Z dvema naslovoma balvanske svetovne kraljice je ponovila dosežek že upokojene avstrijske zvezdnice vertikale Anne Stöhr, ki je balvanski zlati kolajni osvojila na svetovnih prvenstvih v letih 2007 in 2011. Več zlatih kolajn na balvanih ima le Šarafutdinov, ki je osvojil tri naslove balvanskega prvaka.

Seveda pa Korošica na Japonskem ne namerava ostati le pri eni kolajni. Kot branilka naslova je prva favoritinja v olimpijski kombinaciji. Njena disciplina je tudi težavnost. V tej disciplini je leta 2016 osvojila svoje prvo zlato, lani v Innsbrucku pa si je priborila srebro.

Janja Garnbret | Avtor: Epa Epa

Na balvanih je nepremagljiva že vse od lanskega aprila. Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je zmagala na prav vseh tekmah na balvanih, na katerih je nastopila v zadnjih 15 mesecih. V tem nizu je s šestimi zmagami na šestih tekmah letos postala tudi skupna zmagovalka svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

Garnbretova se je kot vodilna po prvih dveh krogih odločno podala v finalni boj za kolajne. Za prvi finalni balvan je potrebovala dva poskusa, nato je veliko mojstrstvo uprizorila na drugem balvanu, ko je edina v petih poskusih osvojila vrh, njenim tekmicam v finalu pa ni uspelo zadržati niti cone, oziroma prvega oprimka, ki na steni prinaša točke.

Prvo zlato kolajno na Japonskem bi si lahko tako kot lani na Tirolskem zagotovila že na tretjem balvanu. V sklepni del je edina vstopila z dvema osvojenima vrhovoma. Vendar pa se ni izšlo. Slovenka nikakor ni zmogla zadržati vsaj cone. O zmagovalki tekme je tako odločal zadnji balvan. Slovenska zvezdnica se ni predala. V rokah je že imela kolajno, o tem, kakšne barve bo kolajna, pa je odločala že osvojena cona. Ugibanj je bilo konec že po nekaj sekundah.

Na prvih dveh mestih sta bili tekmovalki, ki sta na balvanskih smereh prevladovali tudi lani septembra na prvenstvu v Innsbrucku. Veteranka Akiyo Noguchi si je priplezala srebro. Bron je pripadel Britanki Shauni Coxsey. Obe sta osvojili vrhova v prvem in zadnjem balvanu.

Janja Garnbret | Avtor: Epa Epa

Na današnjem sporedu je tudi moški finale, ki pa bo minil brez slovenskega zastopstva. Edini slovenski polfinalist Jernej Kruder je nastope končal na desetem mestu.

Prvenstvo, ki poteka v enem od predmestij Tokia, se bo v sredo nadaljevalo s kvalifikacijami težavnosti. Na startu bodo Janja Garnbret, Lučka Rakovec, Mia Krampl, Vita Lukan, Jernej Kruder, Domen Škofic in Anže Peharc, ki se bodo potegovali tudi za razvrstitev v olimpijski kombinaciji ter za eno od sedmih olimpijskih vstopnic v vsaki od konkurenc, ženski in moški. Finale težavnosti bo v četrtek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.