Šport
214 ogledov

Slovenska dominacija v Hachiojiju

janja garnbret plezanje Epa
V finalu bodo nastopile tri slovenske predstavnice.

V finalu svetovnega prvenstva v športnem plezanju na umetnih stenah, ki poteka v Hachiojiju na Japonskem, bo imela Slovenija svoje predstavnice tudi v disciplini težavnostno plezanje. V finalni krog so se uvrstile Janja Garnbret in Vita Lukan s prvim in drugim izidom ter Mia Krampl, ki je v polfinalu poskrbela za četrti dosežek.

Trojno slovensko vodstvo je preprečila domačinka Ai Mori, ki je bila tretja. Garnbretova, ki je vodila že po kvalifikacijah z dvema osvojenima vrhovoma, tokrat ni dosegla vrha smeri. Njena končna višina v polfinalu je znašala 38+.

Dvajsetletna slovenska zvezdnica vertikale na Japonskem lovi drugo kolajno ter skupno šesto na svetovnih prvenstvih.

Kot prva tekmovalka v zgodovini je v balvanskem plezanju ubranila naslov svetovne prvakinje, v težavnosti je na lanskem SP v Innsbrucku osvojila srebro, pred tremi leti pa je na SP v Parizu postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini.

Branilka naslova iz Innsbrucka Avstrijka Jessica Pilz je v polfinalu osvojila sedmo mesto. Brez finala je na 22. mestu ostala južnokorejska veteranka Jain Kim, prvakinja iz leta 2014, lani pa bronasta.

Slovenska vrsta je imela v polfinalu pet predstavnic in dva predstavnica. Obilico smole je imela Lučka Rakovec, ki je z devetim mestom ostala pod mejo finala, izkazala se je tudi Tjaša Kalan na 12. mestu. Kalanova je na Japonskem nastopila le v težavnosti.

V moški konkurenci Slovenija tako kot na balvanih ne bo imela predstavnika v finalu. Za današnji najboljši dosežek slovenske moške vrste je z desetim mestom poskrbel Domen Škofic. Martin Bergant pa je svoje nastope na prvenstvu sklenil na 20. mestu.

Tudi pri moških je polfinalni vrh ostal neosvojen. Polfinale je dobil Nemec Alexander Megos, ki je lani priplezal do brona. Branilec naslova Avstrijec Jakob Schubert se je v finale zavihtel s šestim dosežkom. Lani srebrni Čeh Adam Ondra je bil četrti. Drugo in tretje mesto sta dosegla Japonec Tomoa Narasaki in Kanadčan Sean McColl.

Finale se bo začel ob 12. uri po srednjeevropskem času.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.