Šport
147 ogledov

Slovenija začela z zmago

Blaž Janc EP v rokometu Epa
Slovenska moška rokometna reprezentanca je na svoji prvi kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu na Madžarskem in Slovaškem 2022 danes v gosteh premagala Nizozemsko s 34:23 (14:15).

Slovenski rokometni prvokategorniki so po skoraj enoletnem premoru - zadnjo tekmo so odigrali na lanskem januarskem evropskem prvenstvu na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji, kjer so osvojili četrto mesto - znova stopili na veliko sceno. Kvalifikacijski ciklus za evropsko prvenstvo 2022 so po odpovedanih novembrskih tekmah s Poljaki in Turki začeli zmagovito, v predmestju Amsterdama so po bledem prvem polčasu v drugem pokazali svoje mišice in na svoj račun vpisali prvi par točk.

Druga medsebojna tekma z Nizozemci jih čaka že v nedeljo v celjskem Zlatorogu, ta obračun bo tudi zadnji pred odhodom na svetovno prvenstvo med 13. in 31. januarjem v Egiptu. Na drugi današnji tekmi skupine 5 so Poljaki v gosteh premagali Turke z 29:24.

Vratar Klemen Ferlin, krilna igralca Darko Cingesar in Blaž Janc, zunanji igralci Jure Dolenec, Dean Bombač in Borut Mačkovšek ter krožni napadalec Blaž Blagotinšek so bili "uvodni izbranci" Ljubomirja Vranješa v Almereju. Začetek tekme se ni odvil po željah Slovencev, po zaostanku dveh golov (6:8) v 13. minuti pa je švedski strokovnjak na slovenski klopi zahteval prvo minuto odmora. A njegovi napotki niso pomagali, tri minute kasneje je zaostanek narasel na štiri gole (6:10).

Vranješ je v nadaljevanju močno premešal uvodno postavo. Namesto Bombača je dirigentsko palico na mestu organizatorja igre prevzel Staš Skube, na šestmetrski črti je bil Matic Suholežnik, na levem zunanjem položaju Nik Henigman, do spremembe je prišlo tudi na desni slovenski strani: v igro je namesto Dolenca vstopil krilni igralec Dragan Gajić, Janc pa se je pomaknil na zunanji položaj. Slovenci so z določenimi težavami nato vzpostavili ravnotežje na igrišču. V 25. minuti so se po golu Gajića približali na gol zaostanka (11:12), minuto kasneje po zadetku Blagotinška izenačili na 12:12, ob polčasu pa zaostajali za gol (14:15).

ljubomir vranješ | Avtor: Epa Epa

Vranješ je med glavnim odmorom malce okrcal svoje izbrance, ki so v drugem polčasu vendarle pokazali svoje skrbno negovane mišice. Z dobro predstavo v obrambi ter učinkovito v napadu so naredili delni izid 6:0 in povedli z 20:15. Gostitelji so zelo hitro zahtevali minuto odmora, po njej pa se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Slovenci so bili vselej korak ali dva pred Nizozemci, tudi domača dokaj globoka in v prvem polčasu učinkovita obramba 5-1 je zavoljo veliko hitrejše slovenske igre popokala po šivih.

Vranješevi izbranci so se medtem povsem razleteli na igrišču in z učinkovito predstavo povsem zasenčili gostitelje, a najbolj pomembno je, da so izpolnili svoj načrt ter v deželi tulipanov osvojili prvi par točk. Slovenci so največ vodili za 12 golov (31:19, 32:20).

V slovenski reprezentanci sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Jure Dolenec in Blaž Janc, oba sta dosegla po sedem golov. Dragan Gajić in Darko Cingesar sta prispevala po pet zadetkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.