Šport
2806 ogledov

Težave Slovenije: trije s korono, en poškodovan, en zavrnil reprezentanco

Slovenska rokometna reprezentanca Epa
Slovenska moška rokometna reprezentanca je v petek začela priprave za svetovno prvenstvo v Egiptu ter kvalifikacijski tekmi z Nizozemsko za evropsko prvenstvo na Slovaškem in Madžarskem 2022. Prvi del priprav bodo izpustili Urh Kastelic, Tilen Kodrin, Miha Zarabec in pomočnik selektorja Uroš Zorman, v reprezentanci ni Gašperja Marguča.

Tilen Kodrin in Uroš Zorman sta bila pozitivna na novi koronavirus že na testiranju, ki sta ga opravila 27. decembra lani, Urh Kastelic pa po petkovem prihodu na reprezentančne priprave v Laškem. Oba okužena igralca in pomočnik selektorja Ljubomirja Vranješa so v samoosamitvi, nova testiranja bodo opravili v ponedeljek, 4. januarja.

Tega dne se bo reprezentančnim soigralcem pridružil tudi Miha Zarabec. Srednji zunanji igralec nemškega Kiela si je na nedavnem zaključnem turnirju evropske lige prvakov v Kölnu lažje poškodoval koleno, po dogovoru z Vranješem pa bo na priprave prišel z nekajdnevno zamudo. Iz privatnih razlogov se je nastopu na svetovnem prvenstvu v deželi faraonov odpovedal krilni igralec madžarskega Veszprema Gašper Marguč.

Gašper Marguč, Slovenija, Katar | Avtor: EPA EPA

"Priprave se niso začele po naših željah, a novih igralcev zaenkrat ne bom poklical. Do obeh tekem z Nizozemsko bomo delali z igralskim kadrom, ki ga imam na voljo, a ta se bo moral malce prilagoditi novim razmeram. O svetovnem prvenstvu v Egiptu še ne razmišljamo, trenutno smo povsem osredotočeni na kvalifikacijski tekmi z Nizozemci," je dejal Vranješ, ki je svoje varovance prvič vodil na današnjem dopoldanskem treningu.

"Zelo smo motivirani, saj že skoraj leto dni nismo igrali tekem. Na Švedskem smo tekmovanje zaključili s pozitivnim duhom, a po drugi strani se zavedamo, da nam je malo manjkalo, da bi dosegli vse, kar smo si želeli. Leto dni kasneje imamo na voljo morda še celo boljšo ekipo, imamo tudi nekaj dodatnega časa, ki ga bomo preživeli s selektorjem. Vse v igri bomo poskusili dvigniti še na višjo raven. Potrebno bo jemati tekmo po tekmo. Najprej se bomo ozirali na kvalifikacijski tekmi, šele nato na svetovno prvenstvo. Vsako tekmo bomo želeli biti najboljši, zmagovati in tako lahko pridemo precej daleč," je ob začetku priprav dejal kapetan slovenske reprezentance Jure Dolenec.

Jure Dolenec EP v rokometu SLO POR | Avtor: Epa Epa

"Novembrska akcija, ne glede na to, kako se je zaključila, mi je zelo pomagala. Prebil sem led vnovičnega snidenja z reprezentančnimi soigralci. Veselim se in sem vznemirjen, ne samo zaradi prvih tekem, pač pa celotnega meseca, ki ga bomo preživeli skupaj. Na tekmah proti Nizozemski se bodo v naši igri zagotovo še dogajale napake, do svetovnega prvenstva pa si želim, da se povežemo v celoto, v dobro ekipo, ki se bo znala vzpodbujati tudi v slabših trenutkih. V Egiptu bo potrebno misliti le na prvo tekmo, ki bo pred nami in tako iti do konca. Le s tako miselnostjo lahko naredimo dober rezultat," je dodal povratnik Dragan Gajić.

Slovenija bo v času priprav v Laškem bivala v takoimenovanem mehurčku v hotelu Thermana in vadila v dvorani Tri lilije. Prvo tekmovalno akcijo bo imela v sredo, 6. januarja, ko se bo v Almereju pomerila z Nizozemsko, druga medsebojna tekma pa jo čaka štiri dni kasneje v Celju.

dragan gajić sp katar 2015 | Avtor: EPA EPA

Slovenija bo v Egipt odpotovala v torek, 12. januarja. V predmestju Aleksandrije se bo v okviru skupine H najprej pomerila z Južno Korejo (14. 1.), Rusijo (16.) in Belorusijo (18.). V drugi del svetovnega prvenstva, na katerem bo prvič nastopilo 32 reprezentanc, se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance skupine. Tam se bodo srečale z najboljšo trojico iz skupine G (Švedska, Egipt, Češka in Čile).

Slovenska izbrana vrsta je doslej osemkrat nastopila na svetovnih prvenstvih. Največji uspeh je dosegla leta 2017 v Franciji, ko je osvojila bronasto kolajno. V Španiji 2013 je bila četrta, v Katarju 2015 je zasedla osmo, v Nemčiji 2007 deseto, na Portugalskem 2003 11., v Tuniziji 2005 12., v Franciji 2001 17., na premiernem nastopu na Islandiji 1995 pa 18. mesto.

Na seznamu Vranješa so po odpovedi Marguča naslednji igralci:
- vratarji: Klemen Ferlin (Erlangen), Urh Kastelic (Göppingen) in Miljan Vujović (Celje Pivovarna Laško);
- krilni igralci: Darko Cingesar (Trimo Trebnje), Tilen Kodrin, Tadej Mazej (oba Celje Pivovarna Laško), Dragan Gajić (Limoges) in Blaž Janc (Barcelona);
- zunanji igralci: Nik Henigman, Borut Mačkovšek, Dean Bombač (vsi Pick Szeged), Staš Skube (Meškov Brest), Miha Zarabec (Kiel), Rok Ovniček (Nantes), Domen Makuc, Jure Dolenec (oba Barcelona) in Nejc Cehte (Hannover);
- krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged) in Matic Suholežnik (Benfica).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.