Šport
991 ogledov

Slovenija že med 16 najboljših na SP

rokomet, Slovenija twitter RZS
Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na današnji tekmi 3. kroga na svetovnem prvenstvu v nemškem Trierju premagala Angolo z 32:25 (15:15).

Slovenske rokometašice so si že po treh tekmah skupinskega dela izborile nastop v osmini finala svetovnega prvenstva. Po uvodni senzacionalni zmagi nad Francozinjami in tesnem porazu proti Romunkam so danes v Trierju na kolena položile še Angolke in na svoj račun vpisale drugi par točk, od razpletov zadnjih dveh tekem pa bo znana njihova končna uvrstitev v skupini A. Slovenke se bodo v tekmah na izločanje križale s skupino B, v njej nastopajo Norvežanke, Čehinje, Švedinje, Poljakinje, Madžarke in Argentinke. Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja se bodo po dnevu premora v četrtek, 7. decembra, pomerile s Paragvajkami (14.00), dan kasneje pa še s Špankami (20.30).

Uroš Bregar Slovenija Španija EP v rokometu Selektor Šport "Le kdo bi si to mislil?"

Slovenske rokometašice so tekmo začele medlo in po treh minutah zaostale z 0:2, a zelo hitro so zadeve postavile na pravo mesto. Po nekajminutnem privajanju na obrambo Afričank, ki so osrednjo pozornost namenile na tem prvenstvu silno učinkoviti Ani Gros (po uvodnih dveh krogih je z 19 goli najbolj učinkovita igralka, na drugem mestu je z golom manj Brazilka Ana Paulaso Belo) le minuto kasneje izenačile na 2:2, v šesti minuti pa po golu najbolj izkušene igralke v slovenski reprezentanci Neli Irman prvič na tekmi povedle s 4:3. V nadaljevanju so Bregarjeve izbranke dvignile svojo igro, ob Grosovi sta bili predvsem učinkoviti krožna napadalka Lina Krhlikar in Irmanova, ter v deseti minuti povedle za tri gole (8:5).

Uroš Bregar Slovenija Španija EP v rokometu Kakšna zmaga! Šport Senzacija Slovenk za uvod SP

Slovenske rokometašice so po dokaj visokem vodstvu močno popustile, predvsem v obrambi, ki ni bila več tako agresivna in trdna, telesno močnejše in višje Afričanke so to znale izkoristiti, tako da so tekmo v 16. minuti postavile v začetno izhodišče (9:9). Po Bregarjevi minuti odmora je igra slovenskih rokometašic dobila lepšo podobo, z nekaterimi taktično-kadrovskimi spremembami so v 25. minuti ponovile svojo najvišjo prednost (14:11), a nato v končnice naredile nekaj nepotrebnih napak in tekmicam dovolile, da so jih do velikega odmora ujele (15:15).

Slovenske rokometašice so bile večji del drugega polčasa v rezultatski prednosti, vendar so jim Afričanke vseskozi dihale za ovratnik in iskale poti do morebitnega presenečenja in skalpa nad favoriziranimi evropskimi tekmicami. Bregarjeve varovanke so v 44. minuti povedle za tri gole (24:21), a le tri minute kasneje je bilo znova tesno (24:23).

slovenska ženska rokometna reprezentanca SP 2017 SP v rokometu Šport Po odličnem začetku vpisale prvi poraz

Na koncu je vendarle odločila taktično-tehnična širina slovenskih rokometašic, ki so najboljše prihranile za končnico tekme. V 52. minuti so povedle z 28:23, lepo prednost tri minute pred koncem dvoboja oplemenitile na 30:23 in se Angolkam oddolžile za boleč poraz pred dvanajstimi leti na svetovnem prvenstvu v Sankt Peterburgu, ko se po porazu s 27:28 niso prebile v osmino finala.

V slovenski reprezentanci je bila znova najbolj učinkovita Ana Gros. Ostrostrelka francoskega Metza je Angolkam nasula sedem golov, po šest golov pa sta prispevali Tjaša Stanko, slednja je bila izbrana za igralko tekme, in Neli Irman.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.